14 Април 2021сряда06:07 ч.

Пламен Димитров:

Срещу всяко посегателство - на война като на война

Тази есен ще има конфликтни точки, които, ако не бъдат овладени, ще взривят социалния мир, твърди президентът на КНСБ

/ брой: 221

автор:Ева Костова

visibility 816

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ е роден на 20 септември 1963 г. в Русе. Завършил е техникум по електроника в родния си град и Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна. Работил е като корабен инженер в Български морски флот. По-голяма част от кариерата му е свързана с КНСБ, където от 1997 г. е вицепрезидент, а сега, между два конгреса след смъртта на д-р Желязко Христов - президент. Пламен Димитров има много специализации и квалификации в наши и чуждестранни висши училища, между които ПУ "Паисий Хилендарски" и университета Madison в САЩ. Член е на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите, както и на множество български и чужди комитети и съвети. Владее отлично английски и руски език. Женен, с едно дете.

Цитат:
"Правят се неща с всяване на страх у хората и срещу синдикатите с непозволени средства"


- Г-н Димитров, да започнем с приоритети и искания за есен-зима 2011 г. на КНСБ.
- КНСБ прогнозира, че през тази есен ще има конфликтни точки, които, ако не могат да бъдат овладени, биха могли да доведат до нарушаване на социалния мир, до сериозни проблеми и протести. На няколко места има такива конфликтни области - на първо място политиката по доходите. Трябват ясни сигнали по тази политика, които ще започнат тази есен с договарянето между работодателите и нас, синдикатите, с подкрепата на министерствата и ведомствата. Целта е финансовото министерство да разреши в рамките на този бюджет всички икономии до края на годината да бъдат разплатени като допълнителни стимули на хората в материалното производство и в бюджетната сфера, плюс договаряне на параметрите за догодина - ново равнище на минимална работна заплата от 290 лв. от 1 януари 2012 г. или по-високо равнище по-нататък, примерно от пролетта на същата година. Заедно с това ще търсим ръст на всички заплати от сферите на бюджета, както и ръст на пенсиите, поне съобразен с ръста на инфлацията - около 10-ина процента за тези близо три години, в които не са пипани нито бюджетните заплати, нито пенсиите.
Настояваме най-накрая у нас да се въведе необлагаем минимум при доходите на физическите лица. Факт е, че потреблението през последните две години е свито между 15 и 20 на сто, а това в никакъв случай не е добре нито за хората, нито за икономиката ни. Очевидно е, че след като 3 г. доходите са замразени, че след като имаме над 10% инфлация, която набра скорост, няма как да няма аргументи с всякакъв характер, които да ни въоръжат с исканията за корекция на доходите.
- Това ще бъде ли работеща политика по доходите, при положение, че все по-малко хора си намират работа и продължаваме да губим работни места?
- Няма такова противопоставяне и не трябва да има подобни тълкувания, каквито се опитват да правят някои от работодателите. Да, има известни икономически зависимости между заетостта и доходите, но това, което е важно, е, че ние не говорим за увеличение на калпак. В тези предприятия, в които има растеж в производството, в производителността на труда, добри показатели като цяло, продажби, износ - там могат да бъдат договаряни по-високи заплати. Където няма такива показатели, ще има и по-ниски ръстове, а някъде може и да няма увеличение на заплатите. Там приоритет трябва да бъде запазването на заетостта. Както е примерно във високото строителство - там трудно може да се договорят през есента по-високи заплати, това може да стане по-късно във времето. Затова не може да се противопоставят на едро нещата - по-високи заплати значи по-малко работни места. Не, не значи.
Като цяло не съм оптимист, че за следващата година ще имаме ръст на заетостта. Целта е запазване на работните места и увеличаване на доходите, защото икономиката няма да понесе повече растеж.
- Къде по-конкретно се очертават конфликтните точки?
- В момента има такава ситуация - започват съкращения в БДЖ, които не са координирани с никого. Правят се списъци за съкращения на 1000 човека от 1 октомври т.г. в БДЖ и Национална компания "Железопътна структура". Няма как да допуснем това - независимо дали има или няма избори. Нас това не ни интересува, най-важно е какво става с хората. Ако има нещо, което се прави за тях, ние реагираме позитивно. Ако няма - на война като на война. Без да ни интересува как ще бъде изтълкувано.
Синдикатите в железниците взеха решение за започване на подписка за ефективни стачни действия, ако продължи подготовката или започнат съкращения без форма на диалог и партньорство. Ако продължава така, всички синдикати в най-скоро време ще поискаме оставката на изпълнителния директор на БДЖ. Тези хора минават всякакви възможни граници.
- Къде другаде има опасност от масови съкращения?
- То не са само съкращенията, които се правят арогантно, без диалог. Има нарушени трудовоосигурителни и синдикални права на работещите в някои области - неизплатени работни заплати, работа без трудов договор, неплащане на социални осигуровки, неправомерни уволнения, неспазване на законоустановеното работно време, неспазване на здравословни и безопасни условия на труд и др.
Правят се неща с всяване на страх у хората, в борба срещу нас, синдикатите, с непозволени средства и т.н. В нарушение на маса закони и нормативни актове. От тази гледна точка, ако не се озапти изпълнителният директор на БДЖ от министър Ивайло Московски и вицепремиера Дянков, или даже от самия премиер, ще се взриви цялата система на БДЖ в най-скоро време, ще се взриви цялата държава по този начин. От това по-важно като политически ангажимент не може да има. 
Конфликти има и в предприятия, в които се поемат ангажименти и не се изпълняват. Лично премиерът пое ангажимент за "Булгартабак" и ние получихме писмо от изпълнителния директор на Агенцията за приватизация, че заетостта в дружеството ще бъде запазена. Но неустойките по договора не са такива, каквито искахме, и това  поражда напрежение, хората са готови за протест.
По отношение на концесията на пристанище Варна и летище София според КНСБ това не е пътят, по който трябва да минат тези предприятия. При тях има възможности за публично-частно партньорство и за инвестиции, алтернативи, които да дадат възможност за инвестиции в двете дружества. Тези инвестиции трябва да гарантират, че двете предприятия ще работят на печалба и хората ще запазят своите работни места.
Проблем е и приватизацията на "Български пощи". Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ обединява 80% от работещите там. Без икономическа обосновка и без да се съобразят с евродирективата за достъпна и социална цена на универсалната пощенска услуга, шестима народни представители от ПГ на ГЕРБ внесоха предложение за изменение и допълнение на Закона за следприватизационен контрол и изваждане от забранителния списък за приватизация на "Български пощи" ЕАД. Ръководството на синдиката доскоро не вярваше в това, защото в програмата на ПП ГЕРБ при обсъждането й в НДК, където присъствахме, изрично бе подчертано, че ГЕРБ няма да приватизират пощите.
Каква е истината и чии интереси представляват тези шест депутати на ГЕРБ, които предлагат приватизацията на пощите, питат с тревога 13-те хиляди работещи и техните семейства. И там синдикалните ни членове са решени да започнат да стягат редиците за борба. Опит имаме. В ЕС пощите не се приватизират. Няма как ние да сме спокойни. Не знам какво се прави в предизборна ситуация, може би някои очакват, че няма да реагираме...
Синдикатите са против всякакво посегателство - върху права на хората, върху действия, които не са координирани с нас и водят до съкращения, или до неясно бъдеще на ключови обекти в системата на транспорта, но не само там. Както и ако няма адекватни действия в най-важната сфера, за която говорихме - политиката по доходите. Това са може би най-важните приоритети, наред с много други, разбира се, които или ще се решат, или ще доведат до социални конфликти.
- Новото преброяване на синдикатите на национално равнище ще промени ли нещо в дейността на КНСБ?
- Преброяването за нас не е проблем, готови сме да се броим по всяко време, но, ако някой си прави сметки, че ново преброяване ще направи синдикатите по-слаби, греши. При работодателите също има някои неясноти.
- И все пак, какви са очакванията ви за избори 2011?
- КНСБ има позиция за местните избори и за разлика от парламентарните ще изрази своето отношение към местната власт. Както към успешните кметове, които смятат да продължат своя мандат, така и към новите кандидаи, които предстои да видим в много области на България. Стоим в повечето случаи на своята позиция и тя, уверявам ви, ще бъде шарена. Както и организацията ни е шарена, така и подкрепата ни няма да бъде концентрирана в полза на една или друга партия. Според оценката на нашите регионални структури. Има достойни кандидати от различни партии. Не го крием, това ще стане известно в близките дни и седмици, в листите на БСП и на ГЕРБ ние сме предложили не много, но определен брой наши активисти, и очакваме да бъдат избрани за съветници в определени градове. Те ще бъдат афиширани като синдикалисти в листите на двете основни партии, а може би ще има и други в листите на малки местни коалиции, както и самостоятелно издигнати кандидати по места. Но за това малко по-нататък, когато набере скорост самата кампания. Сега може би е малко рано.
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ