04 Август 2021сряда03:50 ч.

Общество

Срок на годност

/ брой: 111

автор:Ева Костова

visibility 182

На старта на летния туристически сезон стотици хотели и ресторанти, а също и редица предприятия от други сектори на икономиката тънат в неизвестност за бъдещето на т. нар. мерки за подкрепа на заетостта. "Гордостта" на правителството на Бойко Борисов "60 на 40" и модификациите й са със съвсем скоро изтичащ срок на "годност" - 30 юни. След това я камилата, я камиларя...

От близо десет дни синдикатите и работодателите са в очакване на тристранката, където да бъдат обсъдени социално-икономическите мерки за подкрепа на заетостта. Междувременно вече се появиха техни искания за замяна на "60 на 40" и "80 на 20" с нова схема - 75 на 100 за времето, в което работещи са принудени да се трудят на непълно работно време. Само че въпросната тристранка така и не се свиква, по една единствена причина - цари пълен мрак около евентуалното финансиране на мерките - както с пари от държавния бюджет, така и с европейски средства. Кабинетът на Борисов завеща половинчато свършена работа с идеята "след мен и потоп". А служебното правителство, колкото и да е добронамерено в подкрепата за заетостта, няма как да измагьоса нужните стотици милиони с вълшебна пръчица.

Месеци наред предишният социален министър Деница Сачева буквало замазваше очите с обещанието, че всеки момент ще се случи желана поправка в КТ, чиято цел е законово регламентиране и съответно финансово осигуряване на държавната подкрепа за фирми и работници. Не само в условията на пандемия, а при всички случаи на извънредни престои. Ако предишната власт беше изпълнила това си обещание, а не бе го протакала неясно защо месеци наред, сега нещата щяха да стоят по съвсем друг начин. Междувременно, за щастие, равнището на безработицата в България ще остане поне 2-3 месеца сравнително ниско именно заради споменатия вече старт на летния сезон. Временно работна ръка ще привлече и селското стопанство - за прибиране на реколтата, после на свой ред кадри ще търси и преработващата промишленост на принципа ден година храни. А наесен и през зимата новото редовно правителство и 46-ото Народно събрание да му мислят!

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ