17 Април 2021събота15:07 ч.

Станишев: Едно от пет деца в Европа живее в бедност

автор:Дума

visibility 438

 „Детската бедност представлява не само безброй лични трагедии, но също така нанася дългосрочни щети върху обществото ни. Лишенията при децата увеличават вероятността те да живеят в условия на бедност и по-нататък в живота си. Чрез инициативата на социалистите за Детска гаранция се стремим да разбием този порочен кръг. Това е средство за закрила на правата на децата, както и борба с увеличаващите се неравенства.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в съвместно изявление с лидера на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия Перес. Двамата приветстваха днешното предложение на Комисията, под ръководството на еврокомисаря от семейството на социалистите Никола Шмит, за създаване на Детска гаранция.

ПЕС и парламентарната група на левицата направиха предложение за инициативата за борба с детската бедност в Европа още през 2014 г. Оттогава социалистите в Европа настояват за ефективни мерки на европейско ниво за осигуряване на адекватни условия на живот, както и безплатно и качествено образование, грижи и здравеопазване за всички деца.

„Като част от Европейския план за действие в сферата на социалните политики, представен от комисаря за заетост и социални права Никола Шмит, Детската гаранция е още един важен етап за изграждане на по-справедливи и устойчиви общества. Инициативата ще помогне да постигнем целта от 5 млн. по-малко деца в риск от бедност или социално изключване до 2030 г. Това предложение ще постигне конкретни резултати като насочва европейско финансиране, както и средства от държавите-членки, към националните планове за действие. Няма по-добра инвестиция от тази в нашите деца.“, добави Станишев.

От своя страна, лидерът на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия Перес заяви: „Днес едно на всеки пет деца в Европа живее в условия на бедност. Едно на всеки пет деца си ляга гладно, няма покрив над главата си или семейството му не може да си позволи да плати за детска градина, училищни пособия или лекарства от първостепенно значение. Тежките последици от пандемията върху бизнеса и заетостта се отразяват и на много родители, които търсят баланса между запазване на работните си места и осигуряване на онлайн обучение за децата си.

Първата и най-важна стъпка за слагане на край на детската бедност е Детската гаранция, която скоро трябва да бъде допълнена с цялостна стратегия срещу бедността, както и с Директива за минимално заплащане в ЕС. В следващите шест месеца правителствата на държавите-членки трябва да изготвят национални планове за действие и да представят намеренията си как ще постигнат поставените цели. След като вече осигурихме финансиране за Детската гаранция от Европейския социален фонд, тази стъпка ще направи инициативата на социалистите реалност в цяла Европа. Ще следим внимателно за изпълнението на всички ангажименти от страна на държавите-членки. Европа може и трябва да сложи край на детската бедност.“

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 474

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ