04 Октомври 2022вторник12:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Мнение

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

Оттук нататък отговорността е лична - на всеки член на партията

/ брой: 161

автор:Георги Пирински

visibility 3924

Публикуваме статията на Георги Пирински в изпълнение на решението на Националния съвет на БСП за провеждане на дискусия за бъдещето на партията на страниците на ДУМА и сп. "Ново време". Текстът е лично мнение на члена на Националния съвет и не ангажира редакцията. Готови сме да публикуваме и други мнения по повдигнатите въпроси.

В интервю във в. "24 часа" от 16 август К. Добрев ни съобщава, че "бавно, но упорито водим цялата битка за промяна и вътре, и извън партията". Що се отнася до партията, всъщност ръководството извършва не промяна, а безогледна подмяна на нейната същност на съвременна социалистическа партия!

Първо - подмяна на програмните ценности. Съобщава ни се, че в политиката трябва да се водим не от друго, а от ценностите на БСП. Естествено, само че подмяната сега започва именно от ценностите с тезата за "левия консерватизъм", упорито проповядвана от ръководството на партията. На събора на Бузлуджа К. Къдринова в словото си припомни онова произведение на Георги Кирков, в което той пише: "от всичките животни под небето консерваторът е най-практичното: турете го между рая и куп жълтици и бъдете сигурни, че той ще предпочете жълтиците, ще подкупи стражарите на небето и пак ще се промъкне в рая". И отправи следното пожелание: "дано никой ляв човек в България не се асоциира никога с консерватора. Дано левите хора в България бъдат хора на промяната, на бъдещето, на солидарността."

В публикация два дни по-късно "Награда за провокация..." (в. "Земя", 29.07), подписана от прессекретарката на "Позитано", се заявява, че с този призив едва ли не се отхвърляло правото на партията "... да бъде родолюбива, да защитава националния си интерес, суверенитета, държавността, традицията и идентичността", че изкуствено противопоставяла интернационализма и патриотизма - абсурдни твърдения, нямащи нищо общо с истината. Разбира се, че никой не може да ни "забрани" подобни неща, както и че нищо подобно не е имала предвид и носителката на тазгодишната награда "Георги Кирков", изразявайки собственото си мнение на независима лява журналистка по "конструкцията" "ляв консерватизъм".

По тези въпроси 

нашата Програма от 2008 г. е пределно ясна:

"като национално отговорна партия ние оставаме дълбоко свързани с ценностите на родолюбието - с българските народни традиции и добродетели като патриотизма, трудолюбието, ученолюбието, откритостта към света, почтеността, привързаността към семейството, приятелството, гостоприемството, милосърдието, взаимопомощта - така както ги определихме в нашата Програма от 1994 г." И още, пак там, в Програмата: "БСП е патриотична партия - наша първостепенна задача е да отстояваме суверенитета и териториалната цялост на българската държава; да се борим за съхраняването и популяризирането на българското културно-историческо наследство и за утвърждаването и развитието на българската идентичност. БСП е чужда на шовинизма и на всички форми на национално високомерие и ксенофобия." 

Във въпросната публикация се съдържат и следните направо удивителни "прозрения". Заявява ни се, че експерти, политолози и историци смятали, че интернационализмът бил тази част от теорията на марксизма, която била приложима за пролетарските революции през XIX и началото на XX век, но днес, в многополюсния свят "интернационализмът и глобализмът (забележете - и двете се третират като тъждествени) отстъпват пред потребностите на националните държави и националните партии"! Теза, в пълен разрез с Програмата на БСП, съгласно която "Българската социалистическа партия е част от европейската и световната левица. Съвременната глобализация прави невъзможно решаването на ключови проблеми на хората и обществата само на национално равнище. Глобалните предизвикателства изискват глобална солидарност, един нов интернационализъм." 

Второ - подмяна на политическото ръководство. В интервюто от 16.08 се обявява, че "това, което щабът и политическото ръководство сме си поставили като програма максимум, е да удвоим общините, в които имаме наш или подкрепен от БСП кмет и поне 1200 съветници"! Но за какво "политическо ръководство" става дума, след като съгласно Устава на партията не друг, а Националният съвет е този, който осъществява политическата дейност на партията в периода между заседанията на Конгреса. Несъмнено ключова част от която е определянето на целите за дадени избори въз основа на задълбочен политически анализ и най-сериозно обсъждане, вместо те набързо да бъдат огласявани, при това в твърде обтекаем вид.

В случая явно под "политическо ръководство" се има предвид Изпълнителното бюро. Само че съгласно Устава то осъществява единствено оперативно-политическо ръководство по текущи и имуществени, финансови и стопански въпроси, които не са от изключителната компетентност на Конгреса или Националния съвет. Нещо повече, Уставът задължава Изпълнителното бюро не само да свиква Националния съвет на заседания, но и да се отчита пред него. На практика нито веднъж през последните три години в НС не беше внесен необходимият отчет, нито за работата на бюрото, нито за разпределението на функциите и отговорностите на всеки от неговите членове - повече от красноречив пример за практиката на пълно пренебрежение на основополагащи уставни норми!

Трето - 

подмяна на кадровата политика

В цитираното интервю К. Добрев обявява, че откакто е в ръководството на БСП, имал мисия - "да възстановим поколенческия баланс и да налагаме нови млади лица в БСП". Като за целта в кампанията за местните избори сме щели "да изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици"! Хубаво - колкото може повече млади хора на водещи позиции, но къде остана "поколенческият баланс"? Какво стана с уставната норма за равен достъп на социалистите до възможностите за развитие и реализация в съответствие с утвърдени нива и критерии"? С изстраданото разбиране за неотменната необходимост да се пази единството и да се осигурява приемствеността между поколенията в партията?

Необявената цел на въпросната "мисия" всъщност е чистка на всички в партията, които се осмеляват да се противопоставят на подмяната, която сега се осъществява. Нищо ново под слънцето: всички с памет и с различно мнение се оказват врагове с партиен билет, с болни амбиции за постове, за вечно пребиваване по трибуни и президиуми и т.н. - все "аргументи", нагнетяващи атмосферата за прокарване на дълбоки разделителни линии в партията, за което да бъдат обвинявани онези, които биват отхвърляни. 

Наред с това в момента ръководството пристъпи към безогледни уволнения на почти всички политически и технически сътрудници от апарата на партията в центъра с претекста за липса на средства след орязаните държавни субсидии. Вместо да се потърсят всички възможности за максимално съхраняване на всички нужни и доказали ефективността си кадри, особено предвид предстоящите избори. Все с цел по-нататък ръководството да си формира собствен "екип", т.е. лично предан персонал. Само че работещите в апарата на БСП са преди всичко политически сътрудници, дълбоко ангажирани с каузата на БСП, а не служители на подчинение на председателя! Отново според Устава: "политическите сътрудници са членове на партията, работят под ръководството на изборния орган и се отчитат пред него." 

***

От началото на септември предстоят поредица от заседания на Националния съвет. Наред с утвърждаването на номинациите на кандидатите за предстоящите избори необходимо е Изпълнителното бюро да предложи в техния дневен ред да бъдат включени 

най-неотложните политически въпроси

пред БСП в сегашния критичен момент, по които то да внесе необходимите доклади и предложения за решения:

1. Доклад за актуалната политическа обстановка и съответни предложения за решения относно задачите на партията и организацията на нейната дейност през новия парламентарен сезон до и непосредствено след местните избори. В него въз основа на сериозен политически анализ да бъдат предложени целите и задачите за предстоящите избори, които да бъдат обсъдени и утвърдени от Националния съвет.

2. Доклад с проекторешения за:

- бюджетна рамка на НС на БСП при 1 (един) лев държавна субсидия и други законни източници на финансиране, тъй като досега актуализацията на бюджета, утвърдена от НС, отразява само съкращенията в резултат на връщането на надвзетите от бюджета суми, но не и съкращението на субсидията до 1 лев за глас; както и проект за бюджет на НС на БСП до края на 2019 г.; 

- структура и щат на апарата на НС на БСП (и на областните съвети на БСП) и щатно разписание на работещите в НС на БСП. 

- принципи, критерии и показатели за подбор и оценка на необходимите и доказали ефективността си кадри за незабавно привличане на работа, в това число и на доброволни начала, в НС на БСП и други структури на партията.

3. Доклад за състоянието и необходимите действия по отношение на обектите на собственост на партията с конкретни мерки в следните направления:

- пълна инвентаризация на обектите на партийна собственост в столицата и по места с изчерпателно описание на тяхното състояние и на степента на законова осигуреност на правата на собственост на партията върху тях;

- решение за мораториум върху всякакви сделки с такива обекти преди внасянето в НС на подробна информация с резултатите и заключенията от извършената инвентаризация;

- предложения за необходимите незабавни действия с оглед съхраняването и стабилизирането (физическо и правно) на обектите, собственост на партията.

4. Доклад за местонахождението и състоянието на Архива на БСП за периода от 1990 г. до днес с предложения за гарантиране на неговата цялост и отговорно съхраняване, както и за създаване на организация за неговото систематизиране с оглед регламентираното му ползване по предназначение. 

Нека в предстоящата работа до и след изборите именно "отдолу", по места, организациите издигнат и подкрепят техни, а не посочени "отгоре" кандидати - истинското условие за успех на изборите; нека сами преценят кой е за промяна и кой върши подмяна; кои са изконните ценности на социалиста и какви ни се натрапват сега... И още нещо - нека съгласните с казаното дотук не се ограничават с одобрение и "загриженост" "под сурдинка"; нека обявяващите желанията си каква да бъде БСП открито заявят отношението си към ставащото в момента. Оттук нататък отговорността за предстоящите развития е лична, на всеки съвестен член и симпатизант на БСП.

Едно следва да е ясно - докато "бавно, но упорито" ни се натрапва подмяна на същината на партията, също така упорито и неотстъпно ще продължава съпротивата срещу онези, които се мъчат да я осъществяват!

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 593

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 158

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ