29 Ноември 2021понеделник02:08 ч.

Снимка БГНЕС

Стефан Янев иска плавен преход към зелена енергия

автор:Дума

visibility 49

Българската икономика е силно енергоемка и зависима от въглищната енергия. Затова преходът към зелена енергия трябва да бъде плавен за регионите и населението. Това послание отправи българският премиер Стефан Янев в началото на днешната конференция „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“. Янев е категоричен, че в българското общество има нужда от допълнителен дебат по темата, за информационна кампания и осведоменост.

Когато говорим за „Зелената сделка“, не трябва да се фокусираме единствено върху това какво затваряме, а върху това какво отваряме и градим, дали сме в състояние да градим бъдещето, смята премиерът.

Надявам се заедно в диалог и с конструктивизъм да се справим успешно с предизвикателствата, които стоят пред нас, подчерта той, говорейки за „Зеления преход“ в условията на ковид пандемия и шоковото поскъпване на енергоносителите.

Приветствам зелената идея и усилията да съхраним околната среда, природата ни и природните ни дадености. Добре осъзнавам необходимостта и от адекватно адресиране на всички онези проблеми, свързани със замърсяването и климатичните проблеми. Споделям разбирането, че инвестицията в зелени технологии е инвестиция в бъдещето, в нашата обща перспектива за устойчиво развитие и просперитет, инвестиция нашия цивилизационен модел и необходимостта от неговото надграждане, инвестиция в благополучието на нашите народи, подчерта Янев.

Първата реална крачка по пътя към зеления преход на България е националният План за възстановяване и устойчивост, убеден е примерът. Планът полага основите на зелената и цифровата трансформация на икономиката, посочи още Стефан Янев.

Нашият план, не само отговаря на визията и приоритетите на Европейския съюз, но и почива на изцяло нова философия за развитието на българската икономика. Основните промени в него обхващат: приоритизирането на декарбонизацията на икономиката, засилена подкрепа за бизнеса, инвестиционен фокус в социалната сфера, образование, здравеопазване, социална подкрепа, което чрез инвестиции и човешки капитал също ще повиши потенциала на икономиката ни, обърна се Янев към участниците в конференцията.

В Европа има 30 въглищни региона, които знаят, че дългосрочното им бъдеще не може да бъде свързано с въгледобива, а хората, които работят в тези региони трябва да бъдат обучени и преквалифицирани, заяви от своя страна заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от БНР.

Мога да се ангажирам днес тук пред вас, че ще разгледаме този план като имаме предвид, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор. Ще гарантираме, че преходът във въгледобивните региони ще бъде извършен по един справедлив и начин и ви обещавам – ангажирам се, че никой няма да бъде изоставен и забравен.

Радев свиква парламента на 3 декември

автор:Дума

visibility 5

БСП иска нормални отношения на България с Русия

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 229

Минималната пенсия става 420 лева

автор:Аида Ованес

visibility 383

/ брой: 229

Трупат се още сигнали за свалянето на Гешев

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 229

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 229

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 229

САЩ с натиск към Иран

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 276

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 393

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 305

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 515

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ