09 Юли 2020четвъртък06:55 ч.

Сцена

ПРЕМИЕРИ

"Стената на желанията" в Театрална работилница "Сфумато"

/ брой: 69

автор:Светлана Панчева

visibility 872

За какво ви е смисъл. Животът е желание, не смисъл - с тази мисъл на Чарли Чаплин режисьорът Владимир Петков обобщава своето виждане за спектакъла "Стената на желанията", вдъхновен от текстове на известния френски драматург Бернар-Мари Колтес, но и на философи като Жак Лакан, Славой Жижек, Ришар Морел. Желанието да имаш щастие, работа, чиста любов, желанието да бъдеш единствен, неповторим, невъзможен, желанието да продаваш, да купуваш, да притежаваш, желанието да си обичан, без да обичаш, желанието да си ти, да си тук, да си единствен... Безброй и безпределни са желанията на съвременния човек, но, кой знае защо, все са разположени в чисто меркантилните отношения на Клиент - Продавач и винаги трябва да са монетизирани. А в основата им лежат днешните болести на общуването и "разрушителната неспособност на човека да възприеме другия такъв, какъвто е".
Драматично-танцовият спектакъл на Владимир Петков и хореографката Мила Искренова изследва именно тези двойствени, или по-скоро многолики и маногогласни желания едновременно чрез езика на тялото и езика на разума и в тази двойственост се ражда многопластовото внушение на представлението. Защото в процеса на изследването и изиграването на многоликите желания актьорите Христо Ушев, Борис Георгиев, Галя Костадинова, Йордан Ръсин и Милен Николов изследват и изиграват чрез гласовете и телата си всевъзможните човешки желания за противопоставяне, за съблазняване, за подчинение, за купуване и продаване, а най-сетне и за унищожаване. Спектакълът е пределно наситен като внушение и пределно точен като проникновение в "тъмната" материя на неосъществените желания.
Сцени от спектакъла

Снимки Павел Червенков 

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ