22 Март 2023сряда18:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Стига приказки за мигрантската криза!

Каква е позицията на България по тази безспорно важна тема? Да питаме първо "началниците"?

/ брой: 113

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1753

Мигрантската криза бе и остава един от основните проблеми на Европа днес. Въпреки че кадрите с удавени хора, сред които деца, на гръцките и италианските брегове да не ги виждаме толкова често. Както и тези с претъпканите бежански центрове в Гърция. А може би вече не ни впечатляват, защото се превърнаха в ежедневие. Ситуацията може и да се е поуспокоила, но това съвсем не означава, че проблемът е решен. Във всеки един момент той може отново да се възпламени, и то с още по-голяма сила. А Европа отново ще бъде неподготвена. Защото европейските лидери умеят само да говорят и да демонстрират готовност за справяне с кризисните ситуации, като свикват спешни срещи, неосъзнавайки, че решението не е в политиката на парче, а в цялостната и дългосрочна стратегия, каквато очевидно липсва. Показа го и неработещата схема за квотно разпределение на мигранти от Италия и Гърция - от общо 160 хиляди души само 18 500 са преместени до момента според последните статистики, цитирани от Ройтерс. Крайният срок за изпълнение на договорената през 2015 г. схема изтича през септември 2017-а. И да демонстрират солидарност т.нар. евролидери най умеят. Постоянно - откакто се събудят, докато заспят. При всякакви кризи.
Именно на тази дума еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос възложи много по време на проведения миналата седмица в Европейския парламент медиен семинар, посветен на промяната на политиката за убежище. "Успехът на тази реформа зависи от солидарността!", отбеляза той.
Че на Евросъюза е нужна обща работеща политика за миграцията и убежището, е повече от ясно. Че сигурността е от първостепенно значение и е необходима по-добра система за снемане на пръстови отпечатъци - също. Както и засилване на правомощията на новата агенция за убежище. Дискусиите текат, въпросът е кога промяната ще се превърне в реалност. Докладчикът на ЕП за промените - шведският евродепутат от АЛДЕ (Алианс на либерали и демократи за Европа) Сесилия Викстрьом, изрази надежда, че до края на годината дългоочакваната ревизия на т.нар. Дъблински регламент ще стане факт. Съгласно него страната членка на ЕС, в която първо е стъпил търсещ убежище, е отговорна за разглеждането на молбата му и при одобрение за предоставянето му на бежански статут. Но ето миналата седмица вътрешните министри на ЕС на последното си заседание не успяха да се споразумеят за промяна на Дъблинските правила, а бяха обещали да го сторят до края на ротационното малтийско председателство, което изтича в края на месеца...
"Европейската система за даване на убежище се провали. Тя се провали и пред теста на реалността през 2015 г., но и преди това не функционираше успешно. Само 3-4 процента от кандидатстващите за убежище в Европа са подлежали на прехвърляне по регламента... Ако продължаваме да настояваме, че фронтовите държави трябва да поемат целия поток, крайният резултат ще е, че всеки ще си ходи, където иска", отбеляза Викстрьом. Шведският евродепутат е категорична, че в никакъв случай не трябва да се прави компромис със система, която няма да доведе до промяна.
Като външна граница на ЕС България е една от най-заинтересованите страни за промяна на Дъблинския регламент. За съжаление предложенията за реформа не са достатъчно удовлетворителни за нас. Само че това кой да ни го каже, кой да защити българската, национално отговорна позиция, при положение че премиерът Борисов е доволен само като чуе "Конграчулейшънс" от устата на Меркел и останалите "началници". А поздравът може да бъде чут само когато си навел глава и безропотно си изпълнил предписанията на "големите". Това ние най-добре го умеем. Такъв ни е мат'риалът, позволявам си да перифразирам думи именно тоз мат'риал..., когото пак си избрахме за трети път.
В момента т. нар. първи държави като Италия и Гърция би трябвало да задържат стотиците хиляди търсещи убежище, пристигнали първо в Европа на тяхна територия. Масово обаче новодошлите отказват да подават молбите си за убежище в тези държави, защото искат да продължат напред, главно към Германия, защото, както добре помним, фрау Меркел най-учтиво ги покани. И селфита си прави с тях. На практика Западна Европа има най-голяма полза да се запази сегашното статукво, ако ли не, предвид очевидната невъзможност заради натиска, да бъдат извършени поне козметични промени на Дъблинския регламент. Миналата година настоящият вицепрезидент на България тогава в качеството си на евродепутат Илияна Йотова алармира, че именно такива е готово да подкрепи тогавашното правителство на Борисов. А сега как стоят нещата? Дали има промяна? Едно от доказателствата, че страните от вътрешността на Европа мислят предимно за себе си, очевидно удобно забравяйки красивата думичка "солидарност", е опитът миналата година при създаването на общоевропейската система за гранична и брегова охрана в обхвата й да не бъдат включени страни, които не са членки на Шенген, каквато е и България. Тогава общите усилия на българските евродепутати начело с Илияна Йотова успяха да се преборят това да не се случи. Защото в противен случай щеше да е поредният пример за двойните стандарти в ЕС.
Да се върнем на семинара. "Трябва да започнем да отстояваме основните принципи за убежището - това не означава, че всеки, който иска, трябва да получи такова. Хората, които не отговарят на изискванията за регистрация, трябва да бъдат връщани", отбеляза Викстрьом, цитирана от dnevnik.bg. Тя наблегна на това, че съществуващата система създава т.нар. вторично движение, при което всеки ходи, където си иска и така по-лесно изчезва от радарите и застрашава сигурността. Викстрьом е убедена, че трябва да има хармонизация в законодателството, по-добро ниво на защита, еднакви условия за приемане.
Предвижда се задължителното въвеждане на квоти за прием на мигранти. При това положение, ако в дадена страна членка се стигне до необичайно голям приток на лица, търсещи убежище, и страната е достигнала 100% от капацитета си, мигрантите ще бъдат премествани автоматично в други държави от Евросъюза. В предложенията, представени от Сесилия Викстрьом, е и конкретен механизъм за квотно разпределение, който да се реализира в преходен период от 5 години - първо 20%, после 40% и т.н. от определеното за всяка страна количество бежанци. Целта е да се смекчи ударът от товара, който всяка страна трябва да поеме.
Санкции за непослушните - тази идея, вече циркулираща в европространството, влиза и в предложенията за промяна на политиката за убежище. Която страна членка отказва да прояви солидарност и не приема своя дял бежанци, да бъде наказана със спиране на европейско финансиране. Идеята за санкциите подкрепя и еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамополус. И невещите по въпроса знаят, че това ще срещне голям отпор, най-вече от страните от Вишеградската четворка, които и сега се противопоставят на квотното разпределение. Ето миналата седмица Чехия, която е приела едва дванайсетина от общо определените й 2961 мигранти от схемата за релокация на 160 хиляди намиращи се в Италия и Гърция, отказа да изпълнява това разпределение. Вчера ЕК пък реши да предприеме правни действия срещу Унгария, Полша и Чехия заради отказа им да приемат мигранти.
А каква е нашата позиция, нали всичко в името на еврофондовете правим?! Защото действителността у нас съвсем не е тази, която ни представят управниците. Бусът с мигрантите на магистрала "Тракия" е поредното доказателство...
Всъщност именно по време на нашето председателство на Съвета на ЕС в решителна фаза ще бъдат дебатите за мигрантската и бежанска политика. От нас зависи дали ще оползотворим този шанс, за да отстоим по-ясно позициите си, национално отговорните позиции!


Статистиката

Откакто миналата година бе затворен т.нар. Балкански маршрут и бе сключена сделката между Евросъюза и Турция, Италия е основният пристан за мигранти и търсещи убежище. През първите пет месеца на 2017-а над 60 хиляди души са пристигнали на италианските брегове, за сравнение - през този период на 2016-а броят им е 47 883 души. Трябва да се отбележи, че става въпрос за зимните и пролетните месеци, очаквано ще има значително увеличение през летните, когато по-добрите условия ще окуражат повече хора да предприемат рискованото пътуване към... надеждата. Защото, както и да гледаме на пришълците, именно това е за тях Европа - пристан на надежда за по-добър живот. Ясно е, че не можем да приемем всички, но не бива да спираме да си задаваме въпроса защо, какво ги принуждава да идват на нашия континент. "Докато Европа не започне да изнася сигурност, ще внася несигурност", бе казал неотдавна лидерът на ПЕС Сергей Станишев.
По данни на Върховния комисариат за бежанците от началото на годината 1778 души са загинали или се водят изчезнали, докато се опитвали да достигнат до Италия. Близо 30 процента от търсещите убежище в ЕС през 2015 и 2016 г. са деца, голяма част от които са непридружени, а именно те са изправени пред най-голям риск да се превърнат в жертви на насилие, трафик и експлоатация.


Европейски топадвокат отхвърля регламента


В някои случаи страните членки, в които търсещите убежище за първи път подават молбите си, а не непременно тези, през които първо са влезли в ЕС, са отговорни за разглеждането на тези молби. Това заяви миналия четвъртък генерален адвокат от Европейския съд, цитиран от европейското издание на "Политико". Елинор Шарпстън изрази своето необвързващо становище. Тя разглежда два отделни случая - на сириец, пътуващ от Сирия до Словения през Хърватия, и на афганистанско семейство, успяло да стигне до Австрия, но първоначално влязло на европейска територия през Гърция. Топадвокатът е на мнение, че в тези случаи Словения и Австрия трябва да отговорят за разглеждането на молбите за убежище. "Ако за гранични държави като Хърватия се смята, че са отговорни за приемането и обработването на изключително голям брой заявления, съществува реален риск те просто да не са в състояние да се справят със ситуацията", твърди Шарпстън. Това на свой ред би могло да постави страните членки в положение, в което те не могат да изпълнят своите задължения съгласно европейското и международното право, пояснява тя.

БГНЕС

Стотици мигранти се редят на опашка, за да получат разрешения за пребиваване в НеаполСнимка "Експрес"

Остров Лесбос на 16 ноември 2015-а и днес
 

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 539

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ