29 Май 2020петък01:46 ч.

Стилна и богата програма на "Мартенски музикални дни"

Български и чуждестранни изпълнители гостуват в Русе от 16 до 31 март

/ брой: 49

автор:Огнян Стамболиев

visibility 719

53-тото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" отново ще зарадва русенските меломани и гостите на града с богата и добре балансирана програма с творби от различни  епохи и стилове - от Бах и Вивалди, през класиката, романтизма и импресионизма до наши дни.
Тази година, заедно с редица изтъкнати наши състави и изпълнители, гости от 7 европейски държави (Русия, Румъния, Австрия, Италия, Франция, Германия и Литва) ще музицират в продължение на две седмици - от 16 до 31 март, в обновените зали на Доходното здание ("русенското  НДК") и операта. Двайсет концерта - камерни и симфонични, и една оперна премиера. С музика от Берлиоз, Виенявски, Дебюси и Енеску на 16 март ще бъде официалното откриване от Букурещката филхармония под диригентството на маестро Кристиян Бадя. След румънците ще се изявят италианците от "Ил джардино армонико" ("Градината на хармонията") с диригент и солист Джовани Антонини и музика от барока до съвременността.
В настоящето издание големите оркестри са по-малко от други години - Симфоничният на БНР, Симфоничният на Москва, филхармонията "Джордже Енеску" и Литовският камерен, а също и Русенската филхармония (или по-точно оперно-симфоничният оркестър на домакините, защото Русенската филхармония беше съкратена от Б. Борисов и В. Рашидов, заедно с Пловдивската и Варненската). Сега повече са камерните ансамбли и първокласните солисти. Ще спомена великолепното виенско клавирно трио "Егнер" с програма Шуман-Брамс, струнния квартет "Кус" от Германия, ансамбъл "Решерш" (Германия), с вечер, посветена на 200-годишнината на Рихард Вагнер, а също и световноизвестните солисти Франсоа Фалк (виолончело), Патрик Галоа (флейта), Сергей Крилов (цигулка).
Интересен акцент в програмата е цикълът от четири камерни и симфонични концерта, озаглавен "Духът на Русия", посветен на голямата руска музика (Чайковски, Рахманинов - с акцент върху годишнината му, Римски-Корсаков, Скрябин, Стравински, Шостакович), който ще изнесат Московската филхармония с диригент Дмитрий Юровски, квартет "Кус", пианистът Людмил Ангелов и руски инструментален квинтет. Тези стилни програми, надявам се, ще предизвикат интереса на почитателите на Евтерпа, които ще могат да чуят на живо шедьоври на голямата руска музика в интерпретацията на изтъкнати руски изпълнители и състави.
"Стълбове на програмата" са нашите големи музиканти, свързани с Русе - Емил Табаков, Светлин Русев, Драгомир Йосифов, Мария Принц, Людмил Ангелов. Заедно с тях ще се изявят и някои нови за фестивала имена - Пламена Мангова, Росен Гергов, Цветана Иванова, братята Александър и Константин Владигерови. Млади български оперни артисти, заедно с известния "варненско- русенски" баритон Иван Консулов ще представят на 21 март за първи път в крайдунавската  столица шедьовъра на Верди "Фалстаф" в "годината на Верди" под режисурата на Огнян Драганов. Силно е и диригентското присъствие на фестивала - Кристиян Бадя, Дмитрий Юровски, Емил Табаков, Сергей Крилов, Джовани Антонини, Георги Димитров.
В музикалната академия на името на "забравения велик" русенец проф. Саша Попов (инициатор на фестивала) ще има майсторски класове за млади музиканти от България и Европа на цигуларя Минчо Минчев, пианиста Людмил Ангелов и флейтиста Патрик Галоа. Сред съпътстващите прояви е и изложбата-конкурс "Камертон", организирана от СБХ и общината, която вече работи по кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.
Фестивалът е организиран и финансиран от русенската община (370 000 лв.), със скромната подкрепа на Министерството на културата (40 000).  Богатата програма е съставена от неуморната му директорка, музиковедката Ива Чавдарова, достойна продължителка на делото на незабравимия Илия Темков, неговия създател, чиято 90-годишнина отбелязваме сега.
 

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ