04 Август 2021сряда03:24 ч.

Стоилов: Корупцията е била залагана в закони

автор:Дума

visibility 157

У нас има корупция не само в стандартния ѝ вид. Дори законите, които не са в обществен интеес, а се правят, за да се облагодетелстват определени частни интереси, представляват корупция, но законна.

Това коментира правосъдният министър Янаки Стоилов пред БиТиВи. Той даде и конкретен пример. В Закона за приватизацията, приет в началото на мандата на по-предишния парламент са били заложени опрощаване на задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове.  

Замаскирана корупция е и прехвърлянето на определени дейности  от държавата към изпълнители без обществени поръчки и без конкурс. Така държавата и общините не използват собствените си предприятия, а ги превръщат само в посредник, който дава тези пари на частни структури като подъизпълнител.

Спомняме си само преди няколко месеца как една „джипка“ обикаляше цялата страна в дните преди изборите и сега не виждам това да се прави от служебното правителство. Така че тук възгласите "Бият Паниковски!“ няма да минат. Така Стоилов коментира вчерашните жалби на Бойко Борисов и ГЕРБ, че служебният кабинет прави предизборна кампания за определени политически сили и маскари тяхната партия.

Министърът говори и за състоянието на правосъдното ведомство и като цяло на съдебната система. По думите му допреди няколко десетилетия правосъдното министерство е било едно от министерствата с най-висок капацитет по отношение на законодателството, но постепенно е изпразвано от съдържание. Донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет, смята той.

Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията, заяви още служебният министър на правосъдието.

Сигурно е трудно да се направи този избор. В случая се спрях на това предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския регистър. Трябваше да бъде човек, който познава отвътре дейността на Агенцията, допълни той. Стоилов обясни, че мотивите му за отстраняването на предишния директор Габриела Козарева са свързани с това, че още при встъпването си в длъжност е поискал отчети от дирекциите на Министерството на правосъдието. В резултат на този доклад, където се посочваха редица пропуски и нарушения, взех това решение, съгласувано с министър-председателя, както е по закон, посочи той.

Уважавам хората, които могат да поемат отговорност, въпреки че тя не е само на тези двама души, защото проектът започва по несправедлив начин още в края на мандата на бившия ВСС. С тези думи Стоилов коментира оставките на двама съдии от ВСС, които са били координатори на проекта за съдебна карта, който пък бе подложен на сериозни критики.

 

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ