23 Октомври 2019сряда04:39 ч.

Столичната библиотека на "Алеко" с библиобус, изложба, поети и книги

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 396

Столичната библиотека, съвместно с дирекцията на ПП "Витоша" и Българския туристически съюз, участва за четвърта поредна година с инициативата "Библиотека в планината" в традиционните чествания по повод 124 години от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България. 

В поредицата от планински изложби, след "Първи издания на Алеко Константинов", "Еньовден в детския периодичен печат 1878-1944" и "Витоша през погледа на чуждестранните пътешественици", библиотеката представя "Витоша в стихове и снимки". Стихотворенията на български класици, посветени на Витоша и публикувани в списания "Сердика" и "София", са част от Дигиталната платформа "Сердика" на СБ. Изложбата може да разгледаме на 25 август от 11 ч. на поляната пред хижа "Алеко", да си вземем безплатно четиво, да присъстваме на четения с Калин Терзийски и да получим безплатна читателска карта за СБ. Планинската библиотека на хижа "Алеко" ще бъде обновена с нови и интересни книги, там ще бъде и библиобусът. Инициативата "Библиотека в планината" е част от кампанията "Зелени пътеки към Столичната библиотека".

Програмата за отбелязване на Националния туристически събор на БТС и 124-годишнина на организираното туристическо движение в Българя обхваща множество интересни събития. Днес, 23 август, от 17 ч. ще бъдат поднесени цветя на морената пред Народния театър "Иван Вазов", откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел около 300 души към Черни връх. На 24 август от 20 ч. започва Алекова вечер на хижа "Алеко", на 25 август в 7 ч. тръгва пешеходен лъч от Златните мостове - хижа "Кумата" - Черни връх; от 9 ч. е стартът на планинския маратон (дълъг маршрут) - НДК Билетен център - Черни връх. В същия час поема и пешеходният лъч от хижа "Алеко" - Черни връх. Представителна група от жени ще се движи по същия маршрут под наслов "Жените на обединена Европа изкачват заедно Черни връх". От 12 ч. ще бъдат поднесени цветя пред барелефа на Алеко Константинов на Черни връх; от 12.15 ч. празника ще открие председателят на БТС доц. д-р Венци Росманов. В 12.30 ч. започват награждаването, концертната програма, теглене на томболата за участниците в НД "Покорител на десетте планински първенци", концерт на хор "Планинарска песен - Филип Аврамов" и МВГ "Вежен" - Тетевен, на хижа "Планинарска песен". Всички, които ще се включат в празника, могат да ползват Симеоновския лифт и откритите лифтове "Лале" 1 и 2, съобщава БТС.

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 203

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 203

ООН: Има демографска заплаха за България

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 103

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 115

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 99

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ