01 Юни 2020понеделник03:14 ч.

Столичната библиотека на "Алеко" с библиобус, изложба, поети и книги

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 653

Столичната библиотека, съвместно с дирекцията на ПП "Витоша" и Българския туристически съюз, участва за четвърта поредна година с инициативата "Библиотека в планината" в традиционните чествания по повод 124 години от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България. 

В поредицата от планински изложби, след "Първи издания на Алеко Константинов", "Еньовден в детския периодичен печат 1878-1944" и "Витоша през погледа на чуждестранните пътешественици", библиотеката представя "Витоша в стихове и снимки". Стихотворенията на български класици, посветени на Витоша и публикувани в списания "Сердика" и "София", са част от Дигиталната платформа "Сердика" на СБ. Изложбата може да разгледаме на 25 август от 11 ч. на поляната пред хижа "Алеко", да си вземем безплатно четиво, да присъстваме на четения с Калин Терзийски и да получим безплатна читателска карта за СБ. Планинската библиотека на хижа "Алеко" ще бъде обновена с нови и интересни книги, там ще бъде и библиобусът. Инициативата "Библиотека в планината" е част от кампанията "Зелени пътеки към Столичната библиотека".

Програмата за отбелязване на Националния туристически събор на БТС и 124-годишнина на организираното туристическо движение в Българя обхваща множество интересни събития. Днес, 23 август, от 17 ч. ще бъдат поднесени цветя на морената пред Народния театър "Иван Вазов", откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел около 300 души към Черни връх. На 24 август от 20 ч. започва Алекова вечер на хижа "Алеко", на 25 август в 7 ч. тръгва пешеходен лъч от Златните мостове - хижа "Кумата" - Черни връх; от 9 ч. е стартът на планинския маратон (дълъг маршрут) - НДК Билетен център - Черни връх. В същия час поема и пешеходният лъч от хижа "Алеко" - Черни връх. Представителна група от жени ще се движи по същия маршрут под наслов "Жените на обединена Европа изкачват заедно Черни връх". От 12 ч. ще бъдат поднесени цветя пред барелефа на Алеко Константинов на Черни връх; от 12.15 ч. празника ще открие председателят на БТС доц. д-р Венци Росманов. В 12.30 ч. започват награждаването, концертната програма, теглене на томболата за участниците в НД "Покорител на десетте планински първенци", концерт на хор "Планинарска песен - Филип Аврамов" и МВГ "Вежен" - Тетевен, на хижа "Планинарска песен". Всички, които ще се включат в празника, могат да ползват Симеоновския лифт и откритите лифтове "Лале" 1 и 2, съобщава БТС.

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ