14 Април 2024неделя14:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Д-р Хасан Адемов:

Стоварват кризата върху най-уязвимите

Ако пенсионери са гласували за ГЕРБ само заради обещанието за увеличение на вдовишките пенсии, сега те са излъгани, казва депутатът

/ брой: 126

автор:Аида Ованес

visibility 3221

Д-р Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 г. Специалист е по анестезиология и реанимация. Депутат е от ДПС в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-ото народно събрание. Член е на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

- Д-р Адемов, какви са уловките в проекта на правителството за промени в Кодекса за социално осигуряване?

- Няма уловки. Става въпрос за отлагане на предизборния ангажимент на ГЕРБ. Основният им социален ангажимент - повишаване на т.нар. вдовишки пенсии и парите за старост на хората над 75 г. Обещанието беше за 20% увеличение на сегашните 20-процентни добавки от пенсията на починалия съпруг, които получават възрастните хора... Да отворя скоба - в предишния парламент депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов, когато беше в опозиция, предлагаше законопроект за 50-процентно увеличение на вдовишките добавки... Сегашното правителство трансформира предизборния си ангажимент в изпълнение в рамките на мандата - увеличението да става с по 5% всяка година до 2013-а. След това идеята се промени и вместо първото 5-процентно увеличение да стане от 1 януари 2010 г., се отложи за 1 юли. Сега се отлага за 1 януари 2012 г. Така предизборния си ангажимент ГЕРБ ще постигнат през 2015 г. - в средата на мандата на следващото правителство.
Отлага се и обещаното диференцирано увеличаване в размер до 50 лв. на парите на хората над 75 г., чиито пенсии са до 300 лв. И това не се случва.
- Какво губят възрастните от отлагането с 2 години на плащането на тези пари?
- Може да се направи проста сметка колко от обещаните пари не влизат в бюджета на тези хора. Например вдовец на 75 г. със средна пенсия губи средно по 120 лв. годишно от вдовишките добавки, ако те се бяха увеличили с 5%. И още по около 20 лв. средно месечно от добавките за над 75 г. Това прави общо 360 лв. за една година. За две години пенсионер с право на тези пари се лишава от 750-1000 лв. от отложените предизборни обещания на ГЕРБ.
- Колко лева ще спести хазната от тези мерки?
- От всички мерки в социалната сфера, предвидени в антикризисния план - вдовишките и добавките за пенсионери над 75 г., болничните и пр., ще бъдат спестени около 148,5-148,6 млн. лв. Т.е. това е намаление в разходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване
- Къде ще идат тези пари?
- С актуализирания бюджет те ще идат директно в МТСП, за да бъдат извършвани с тях социални плащания - енергийни и социални помощи, детски надбавки и др. В бюджета за 2010 г. средствата за тези плащания са намалени с 360 млн. лв. в сравнение с 2009-а. Това е нещо като компенсация. Т.е. налице е преразпределение на финансовия ресурс чрез отнемане на пари от една социална група и прехвърлянето им към други.
Политиката на противопоставяне на различните социални групи е категорично неприемлива.
Промените, които се правят в момента в Кодекса за социално осигуряване, означават, че на практика в бюджета за 2010 г. не е предвидено, че икономическата криза ще добие такива размери, които да не позволяват развиването на нормална фискална и бюджетна политика. Обвиненията към Тройната коалиция бяха, че не са предвидени параметрите на приходната част, а оттам и разходите са завишени, че неправилно е планиран брутният вътрешен продукт. Да, може да има нещо вярно в това. Но нали колегите от ГЕРБ са тези, които добре предвиждат и дори прогнозират. Защо се случва така, че в предизборната си кампания са прогнозирали и обещали мерки, които сега не изпълняват? Знам, че кризата е тежка, давам си сметка, че всеки трябва да даде нещо от себе си. Но защо тежестта на кризата трябва да бъде прехвърлена върху тази категория хора, която се оказва, че е подведена от управляващите? Ако тези пенсионери са гласували за ГЕРБ само на базата на това обещание, те сега са излъгани. Така ли е?
- Какъв ще е ефектът от промените в изплащането на болничните върху работници, работодатели и бюджет?
- Досега първият ден се плаща от работодателя 100% от средно дневния осигурителен доход за месеца, в който е настъпила болестта, а следващите дни се плащаха по 80% от осигурителя. 
Консенсусното решение на Националния съвет за тристранно сътрудничество беше за първите три дни отпуск по болест да плаща работодателят по 70%.
- Какво е неприемливо в новата мярка? Нали е приета с консенсус?
- Така е. Вярно е също, че става въпрос за временна мярка до края на годината. Неприемливото е, че работодателят веднъж плаща 60% от осигуровките на работника и втори път - 70% от болничните му. Това са загубите на работодателя. Но и работникът понася загуби. Досега той получава 100+80+80%=260% за първите три дни, а сега ще получава 70+70+70%=210%. Т.е. и в този случай тежестта на кризата се стоварва върху работника и работодателя. Единственият аргумент е, че имало 20% фалшиви болнични, а на чичо Доктор отново му се лепва етикета "Виновен"... Не може да подмениш ефективния контрол с отнемане на права.
- Колко пари може да бъдат спестени от новата мярка?
- Мисля, че около 45 млн. лв.
... Още нещо. Когато бъде прекратен трудовият договор, работникът (служителят) има право в рамките на следващите два месеца да ползва отпуск по болест или професионално заболяване. В досега действащия закон размерът на отпуска е 75 календарни дни. В проекта се предвижда той да стане 30 работни дни. И плащанията се намаляват на 30 дни.
Темата е много актуална - сега предстоят съкращения. Когато човек с прекратен трудов договор се разболее, какво прави? Защото в такава ситуация, като получава болнични, обезщетението за болнични се отлага. Както при болничните, това пак било дисциплинираща мярка. Как да дисциплинираш болен и безработен, като му вземаш парите?

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 962

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 1050

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 960

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 1100

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 1107

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 823

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 1182

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 964

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 904

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ