06 Август 2020четвъртък19:00 ч.

Страданията Борисови

/ брой: 117

автор:Александър Симов

visibility 1789

Геополитическите терзания на премиера Бойко Борисов плашещо напомнят мъките на многострадалната Геновева. С такова усещане, убеден съм, е останал всеки зрител, който е успял да намери време, нерви и достатъчно успокоителни хапчета, за да се посвети на поредните телевизионни шаманизми на министър-председателя. Очевидно в дясното пространство тече люта битка за това кой да е основният говорител на евроатлантическата линия, т.е. кой да получи правото пръв да докладва на американския посланик и съответно първи да бъде погален по перчемчето. Точно заради това в думите на Борисов се чува разчистване на сметки и трошене на кокалите на конкуренцията. Той нямал нужда някой да му помага евроатлантически. Това обаче е дипломатичен език. Казано по народному, реплика като тази може да се преведе с фразата - "нямам нужда от ортаци в слугинажа".
Мъките на многострадалния Борисов съвсем не са малко. Защото пред нашия премиер стои практически нерешима задача - как да се поклони на едните и да направи мили очи на другите. Заради това в речта му веднага след евроатлантизма присъства и Русия, а според Борисов руснаците му вярват, обичат го и му се доверяват. И ако си мислите, че в неговия анализ има някакво по-висше ниво, някаква по-стратегическа задача - дълбоко се лъжете. В този развълнуван и гневен свят нашият премиер свежда цялата политика до това да се наведем пред всички и да чакаме торнадото да не мине през нас. Бойко Борисов не изразява нито една европейска амбиция, нито една стратегическа и глобална идея. Неговото мислене е материално, свързано е само с някои регионални инфраструктурни обекти и дотам спира размахът на неговия евроатлантизъм. Отвъд това зее черен вакуум. Отвъд това с подобен премиер България се превръща просто в петънце на картата на ЕС, което изглежда смешно на самите си граждани, а камо ли за хората отвън. Но така е във времената на пречупения гръбнак, пардон, на евроатлантизма.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 681

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 464

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ