29 Октомври 2020четвъртък20:05 ч.

Страх и безхаберие

/ брой: 245

автор:Валентин Георгиев

visibility 1131

Държавата, забележете, щяла да гласува против увеличението на цената на водата в Перник, разбираме от приказките на регионалния министър Петя Аврамова. Самата тя дори можела да носи отговорност и била готова да си подаде оставката, ако Борисов я поиска. Логичен отбой по утъпканата "морална схема" на ГЕРБ за бягство след възникнал скандал. Причината - страх от създалото се обществено напрежение от водната криза. Тук обаче изскачат още маса въпросителни. 

Коя или по-скоро кой е "държавата" в случая? При положение, че друг държавен орган в лицето на КЕВР преди дни първоначално излезе с доклад, според който и при сушата в Перник неминуемо предстои поскъпване с 3 на сто. Това било залегнало в "инвестиционните планове" на ВиК дружеството отпреди 3 години. Звучи цинично, но в резултат на "изпълнението" на тези планове, или по-скоро въпреки тях, видяхме докъде я докараха. Няма и видими резултати, с които да се обоснове поскъпването. КЕВР, по думите на Аврамова, имала законово право да предлага и приема решения за промени в цените, но такива не били задължителни. За какво въобще ни е нужна тогава тази комисия? След като има друга паралелна "инстанция" свише, която по свое усмотрение, без да се съобразява с някакви си бизнес планове, казва последната си дума. 

По абсолютно същата логика същата тази "държава", за която говори госпожата, може да стопира и поголовното "традиционно" поскъпване в цялата страна. Не КЕВР, а Негово Величество Падишахът решава, защото държавата това е Той. У него са и ножът, и хлябът, а и водата, и въздухът. Той решава колко ще ядете, пиете и какъв въздух ще дишате, но това е друга тема.

Безхаберното отношение на правителството във ВиК сектора вече 10 години предопределя големи проблеми с водата в цялата страна. Разсипаната канализационна система, некадърните калинки във всички ВиК дружества, нищоправенето с поддръжката на язовирите логично ни тика към ситуация, за която Перник е само едно предупреждение. А опре ли ножът до кокал, тръгват оправданията "след дъжд качулка".

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 2

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 207

Полицаите излизат на голям протест на 8 ноември

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 207

Медицински сестри искат 3 минимални заплати

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ