02 Юни 2020вторник19:04 ч.

Стряскащо актуално четиво

/ брой: 156

автор:Продрум Димов

visibility 1373

Такова впечатление създава последната книга на Мина Кръстева от Бургас - "В ъгъла на кафене "Реалити" (издателство "Либра Скорп"). Тази авторка навлезе в родното литературно пространство през последните двайсетина години с появата на бял свят на няколко сполучливи поетични и сатирични заглавия - "Спомен с море" (поезия, 1999), "Антистрес" (сатира, 2004), "Слънце в косите" (поезия, 2008) и други издания, които са наистина солиден атестат за безспорните й творчески възможности в света на съвременното художествено слово. А някои нейни творби ни убеждават и в неукротимия й стремеж да присъства в генезиса и на днешната критична драма.
Именно такава атмосфера носи и новото й произведение "В ъгъла на кафене "Реалити". Самото заглавие подсказва, че предстои да се докоснем до унизителни преживелици, свидетелстващи за нравствения и духовния упадък на нашия съвременник. Книгата съдържа няколко раздела: "В ъгъла на кафене "Реалити", "Призрачните къщи", "Мозайка", "Отворено писмо до г-н Ганьо Балкански" и "Гара "Европейска" (кратка комедия). В сюжетно-тематичен план те са твърде различни, но в същото време и взаимно се допълват.
Мина Кръстева е творец с изключително чувствителни сетива, които улавят и най-незабележимите детайли от душевността на нашия объркан и безпътен ден. Под формата на къси и стегнати разкази тя ни пренася в нелицеприятната атмосфера на бедните и примитивни преживелици както на младите хора, затънали в наркомания, низки страсти и житейска безпътица, така и в битието на голяма част от възрастните, понасящи безропотно жалкото състояние, в което ги е натикал ненаситният капитал. Авторката изгражда своите образи, наблюдавайки отблизо тяхното поведение, подслушвайки внимателно всевъзможни досадни разговори из кафенета, ресторанти, барове и други питейни и развлекателни заведения. В тях диша и се развихря домораслата ни нравственост, стимулирана от натрапваната ни нова ценностна система на безконечния преход.
В "Призрачните къщи" Мина Кръстева ни потапя в потока на неумолимата носталгия, породена от загиването на българското село, с което си отиват безвъзвратно в небитието скъпи народни традиции, обичта към земеделския труд, земята и животните, красивите народни обичаи, култура и бит.
Неведнъж сме съпричастни и на голямата неприязън на острото й критично перо, което взема на прицел самоизлюпили се бизнесмени - парвенюта, налапали пачките и се чувстват господари на света ("Фатална метаморфоза").
Авторката е включила в книгата и малка комедия, назована неслучайно "Гара "Европейска". Тя е стряскаща илюстрация на унизителната драма, която съсипва народа под безпощадните удари на хищния и ненаситен капитал.
 

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 737

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 358

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ