30 Октомври 2020петък19:13 ч.

Сценарий за парад

/ брой: 103

автор:Васил Попов

visibility 1272

Ето пак празнуваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Всяка година го правим и го отбелязваме с военен парад. През десетилетията видът на парадите се променя, както се променя самата армия, отбранителната способност на страната и самите принципи на националната сигурност. Ако ги започнем отзад напред, принципи за нашата национална сигурност няма, отбранителни способности на България липсват, а армията се приравнява към нула. Ето защо имаме повод да предложим един сценарий за всички бъдещи паради на Гергьовден.
Ще отпадне в този ден празникът на Българската армия. Защото такава няма да има. Ще остане само Ден на храбростта, защото през вековете българинът е проявявал чудеса от храброст. Естествено парадът ще започва с молебен и водосвет. Молебенът ще е за упокой на войската. Водосветът ще бъде за държавните мъже и гостите на парада. Ако дотогава не се разпаднат всички бойни знамена във военния музей, пак ще бъдат изкарвани на показ. Ако се разпаднат, може да изнесат от музея всички пленени през войните чужди знамена и да ги хвърлят в краката на държавниците. И това ще е един приятен салтанат, напомнящ за бляскавото ни бойно минало, довело до оцеляването и суверенитета на българската държава през вековете.
Та да се върнем на сценария. Насред мегдана в столицата (няма значение кой) застава държавният глава (няма значение дали е президент или монарх). Край него се подреждат министърът на войната, генерал с много звезди, депутати, чуждестранни гости. Ветераните, ако има останали такива, са някъде по-настрани, за да напомнят за храбростта, но не и за това, че сме имали армия. Гвардейският оркестър, какъвто винаги ще има, изпълнява химна и позабравените бойни маршове. Гвардейците с паунови пера на калпаците маршируват. По едно време пред трибуната може да дефилира и последният жив действащ войник. Като стане дума за техниката, върху колесар може да изтърколят я танк, я самолет от музея. И стига толкоз.
При тази военна мощ естествено следващото в сценария е един голям банкет. Въпросът е кой ще участва в този банкет. Отговорът е ясен - всички, които ликвидираха и унищожиха Българската армия и въоръжените сили на нашата държава.
Някои твърдят, че армията е един от символите на държавността. При нас нещата малко се промениха. След герба, химна и националния флаг като символи на държавността ние турихме гвардейската част вместо въоръжените сили. Като ликвидирахме армията, пита се кой е следващият символ на държавността за ликвидиране. Може би гербът? Или химнът? За трикольора все още можем да се въздържим. Но и на него ще му видим сметката някой ден.
 

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ