20 Януари 2021сряда03:30 ч.

Студентски експерименти, или академичен живот и университетски преживявания

Най-нови изследвания сочат, че във всички вузове на Евросъюза съотношението между половете е в полза на дамите

/ брой: 241

автор:Альона Нейкова

visibility 1964

Традицията в България да се отбелязва празник на студентите датира отпреди век. Идеята възниква през 1902 г. Първоначално честванията са на 25 ноември - деня на свети Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици и патрон на Софийския университет, който традиционно се смята за покровител на висшето образование в страната ни. На 31 март 1916 г. държавната администрация преминава към Григорианския календар. Понеже Българската православна църква продължава да използва Юлианския (до 1968 г.), честванията се изместват с 13 дни напред и така се стига до 8 декември. С годините най-старото и престижно висше учебно заведение у нас създава и утвърждава датата като символна за университетската празничност. Отбелязването обаче е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. Празникът се възстановява на 8 декември преди 55 години. Като неучебен ден обикновено се използва от възпитаниците на вузове за вечерни събирания и нощни партита, в които участват както колеги от един поток или група, така и следващите в различни университети. В част от случаите за честванията се организират няколкодневни излети в курорти извън града, където купонът е на макс.

В доста висши учебни заведения по света съществуват множество любопитни и странни традиции, които се спазват в продължение на десетилетия и дори векове. Така например възпитаниците на Харвард в последната нощ преди изпита трябва абсолютно голи да обиколят вътрешния двор на университетския кампус. Любопитното е, че действието се извършва под музикален съпровод на академичен оркестър.
Онези, които в студентските си години са имали шанса да се докоснат поне частично до лекции по психология, би трябвало да знаят, че понякога я наричат "наука за второкурсниците и белите мишки". Това се дължи на факта, че най-много експерименти и проучвания се правят именно върху представители на тези две категории. Доста изследователи работят в университетски лаборатории, така че им е по-лесно и удобно за целите на важните за тях разработки да използват "материал", който винаги е подръка.
Според една от легендите появата на популярните и днес летящи дискове се дължи на любимото занимание на обучаващите се в Йейл. През 50-те години на миналия век записалите се в един от най-известните частни университети в САЩ се забавляват, като в почивките между лекциите се замерват с направените от калай кръгли стойки за десерт на "Frisbie Pie Company". Названието "фризби" става толкова популярно сред студентите, че фирмата "Wham-O" купува от предприемчивия Уолтър Морисън правата над идеята, като променя само една буква от името на търговската марка, за да избегне по-нататъшните евентуални претенции. Така с иновативен подход "Frisbee" не само успява да наложи продукта като начин за почивка и спортуване, а към 1994 г. продава своя 100-милионен артикул.
Учени от Нюкасъл пък в продължение на цял месец наблюдават поведението на студенти в столовата. Специалистите решават да проверят хипотезата за това, че изображения на очите карат хората да се държат по-отговорно и да не нарушават установените правила. За целта на експеримента на случайни места в залата за хранене по различно време се закачат плакати с човешки лица. Оказва се, че при наличието им и мъжете, и жените два пъти по-често почиствали масите след себе си и отнасяли мръсните съдове към кътовете за миене. Когато изображенията на хора липсвали или са били по-абстрактни, променяло се и поведението на студентите и в повечето случаи те "пропускали" да се покажат като подредени граждани.
Най-дългата университетска лекция е регистрирана в един от австралийските вузове. Професор Бари Бъроуз изнася курс по биология, като говори цели 54 часа пред 26 студенти във Висшето училище на Лейдли в Куинсланд.
Най-големия професорски хонорар в историята получава д-р Роланд Дант в Чикаго, щата Илинойс. За двудневни лекции по хипнотерапия (1-2 юни 1986 г.) ученият взема 3 080 000 долара!
Най-древният университет в света не е Оксфорд, както мислят мнозина. Сорбоната също е грешен отговор. Вузът, който обучава студенти и днес, дори не се намира в Европа. Най-старата образователна институция на планетата се намира в град Фес, Мароко, и дори е вписана в Книгата с рекордите на Гинес. Основаният през 859 г. като медресе "Карауин" не е прекъсвал дейността си от създаването си до днес. Университетът е сред най-авторитетните в ислямския свят. През 1963 г. е преобразуван в държавен вуз, но преподаването в него продължава да е главно в областта на богословието, правото и класическата филология.
Резултатите от най-нови изследвания сочат, че практически във всички вузове на Евросъюза съотношението между половете е в полза на дамите. Изключение от тази статистика прави само Германия, където се констатира определено равенство между жените и мъжете, които имат афинитет към придобиването на знания. Освен това в по-неблагополучните държави преобладават високо образованите господа, докато нивото на грамотност при останалата част от населението е доста ниско.
Друга европейска статистика сочи, че мъжете с висше образование средно са с тегло, което е в рамките на нормалното, имат добри показатели за кръвното налягане, но пък са предразположени към сърдечносъдови заболявания. От друга страна, завършилите университети пушат по-малко и не са застрашени от злоупотреба с алкохол. А заплатата им е 2,5 пъти по-голяма!
И още един любопитен факт: над 90% от милионерите и милиардерите по света нямат висше, а понякога дори средно образование.Всичко казано на изпита може
да се използва срещу вас...


Академичният живот и университетските преживявания раждат безброй забавни случки и вдъхновяват за много афоризми. Почти всеки, който някога е бил студент или в момента покорява върховете на знанията, има лични спомени и може да се сети за подобни крилати фрази:
* Студентите имат четири повода за радост - петък, стипендия, ваканция и всеки ден.
* Казват, че от знания още никой не е умрял. Но студентите са на мнение, че не бива да се рискува.
* Помнете: всичко казано на изпита, може да се използва срещу вас!
* Лекция - това е процес, когато професорски знания се преобразуват в студентски записки, без да оставят каквато и да било следа в мозъка им.
* Ако пети ден поред не ви се учи, значи днес е петък.
* Студентите - това са живи същества, които плуват по повърхността на науката и два пъти годишно се гмуркат в дълбините й.
* На въпроса "Колко е часът?" само студентите отговорят "Още 10 минути".
* В началото студентите не разбират, а после свикват...

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ