Здраве
Сурова храна? Опасно е!
/ брой: 46
Суровоядството е модерно, но често опасно, категорични са експертите от американския медицински сайт WebMD. На първо място те поставят
сушито
То може да бъде добър източник на витамини и омега-3 мастни киселини, но в него може да има бактерии и паразити, които да предизвикат анисакиаза - инфекция, чиито чести признаци са повръщане, диария и болки в стомаха. Малките деца, бременните, жените, които кърмят, хората с имунни проблеми трябва да пропуснат суровата или недоопечена риба, особено такава, която може да е с високо съдържание на живак (риба меч, тон, акула).
Суровото или недоопечено
свинско
месо може да има бактерии като салмонела, E.coli и листерия. Свинското месо трябва да бъде приготвено на поне 100 градуса, след което да се остави да престои поне 3 минути преди сервиране.
Стридите
могат да пренасят вируси и бактерии от водата, в която живеят. Те могат да разпространяват хепатит А. Много добре измийте стридите, преди консумация, съветват от WebMD.
Стек тартар
както е известно, е смляно сурово месо и може да е източник на бактерии от E.coli до салмонела.
Суровите яйца
също може да са носители на салмонела. Най-добрият начин да избегнете заболяването е да се уверите, че яйцата са добре сготвени. За рецепти, които изискват сурови яйца, като сос „Цезар“, използвайте само пастьоризирани яйца.
Тестото
Истинско изкушение е човек до оближе лъжицата от тестото за кекс или сладки, но суровото брашно също е източник на Е.coli. Не добавяйте брашно към храни, които няма да преминат топлинна обработка. Не разрешавайте на децата да играят с брашно или тесто. А когато сте приключили с използването на брашно или тесто, не забравяйте да измиете добре ръцете си.
Сурови картофи
Зелената част на картофите има соланин - горчиво вещество, което може да ви разболее, като предизвика диария, повишена температура, главоболие и повръщане. Затова я отрежете надълбоко и измийте картофите, преди да ги сготвите.
Фасулът
има протеин, наречен бобен лектин. Яденето само на няколко сурови зърна може да ви разболее. Обикновено лектинът се унищожава по време на готвене. Накиснете суровия боб поне 5 часа, изцедете го и го варете поне 30 минути на силен огън – слабият няма да убие токсина. Консервираният боб е безопасен - вече е приготвен.
Горчивите бадеми и маниоката
съдържат цианид. Те са забранени за продажба в САЩ. Бадемите, които получавате в магазините, са сладки бадеми и са безопасни. Ако корените на маниоката са обелени и добре сварени, са безопасни за ядене.