14 Август 2020петък04:52 ч.

Сушата проваля реколтата в Северозапада

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 481

Липсата на валежи със стопанско значение и тази година изправи стопаните в Северозапада пред сериозни изпитания. При добив от над 700 кг/дка пшеница през лятото на 2019 г., сега стопаните ожънаха около 400 кг/дка. "Единственото добро в цялата тази ситуация е качеството на житото. Добро е, но количествата са много по-малко от очакваното", коментира стопанинът Атанас Атанасов, цитиран от agri.bg. Липсата на валежи и задълбочаващата се суша са още по-голям проблем за замеделците, които отглеждат царевица. Най-сериозно е положението в общините Козлодуй, Оряхово и Мизия, където валежи не са падали повече от месец. Притесненията на хората са съвсем основателни, тъй като почти през цялата зима не валя сняг и не успя да се натрупа достатъчно подпочвена влага. Това е второ лято, в което няма валежи от дъжд със стопанско значение.

С около 30% по-слаби добиви на пшеница очакват зърнопроизводителите в страната тази година. Средната изкупна цена за тон от новата реколта е около 300 лв., съобщиха от Софийската стокова борса. 85% от зърното вече е прибрано, но климатичните условия през зимата и пролетта са провалили голяма част от площите, съобщи Костадин Костадинов от браншовата асоциация.

Така очакваното количество произведена пшеница тази година е малко над 4 милиона тона при повече от 6 милиона през миналата година. Качественото българско зърно вече се експортира през пристанищата за износ заради по-високите цени. На Софийската стокова борса сделките се сключват на сравнително постоянни цени, които няма да доведат до поскъпването на брашното и хляба.

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ