13 Април 2021вторник20:42 ч.

Свалете Дянков от облаците

/ брой: 262

автор:Валентин Георгиев

visibility 1265

Ако сред министрите ни бяха обявили състезание по демагогия, то тази седмица палмата на първенството безапелационно би попаднала у Симеон Дянков. Човекът до такава степен се вживя в собствените си халюцинации по време на дебатите за бюджета, че дори най-отявлените му критици вероятно са проявили доза загриженост. В социалните мрежи пък направо се питаха дали финансист номер 1 няма нужда от психиатър или смяна на хапчетата.
"Комунистите са виновни за ниските доходи!"
"Втората световна война е виновна за ниските доходи!"
"Ще настигнем Гърция, Португалия, Испания и всички, които не са се реформирали"... Тези и още от екзотичните му цитати без конкуренция влизаха като "брейкинг нюз" по новинарските сайтове, докато в парламента пиперливите нападки на опозицията направо останаха в сянка.
Не знам дали този човек си дава сметка какво точно говори, но обикновена справка в няколко класации разбива на пух и прах казаното. Румъния например, която според Дянков едва ли не вече "диша праха ни", е с 9 места преди нас в листата на МВФ. Световната банка и ООН пък я поставят съответно на 74-о и 72-о място, докато ние сме на 79-о и 81-о.
Странно дали Дянков си вярва, че България е "реформирана държава", при положение, че скоро ще бием "нереформираните". Защото да кърпиш бюджета с нови данъци, да признаваш, че все пак ще приключиш годината с дефицит, при положение, че се крепиш и на нови заеми, не е добър атестат.
Да припомним срещу демагогията, че правителството на ГЕРБ за 3-те си години управление събра 78 милиарда лева приходи, но похарчи 83 милиарда. Това означава, че всъщност ГЕРБ са на минус 5 милиарда лева. За сравнение - тройната коалиция събра 70 милиарда лева, похарчи едва 65 от тях и спести 5 милиарда.
И друга бомбастична новина роди ГЕРБ по време на дебатите за бюджета. Нейн автор е зам.-шефът Димитър Главчев, според когото доходът на средния българин през 2013 г. щял да бъде 61% от този на средния грък. Какво благоденствие ни очаква, няма що! Пита се в задачката - в коя от двете държави кризата е по-голяма тогава? След като във фалиралата Гърция няколко пъти рязаха заплатите, а пенсионерите им ще получават и коледна пенсия, докато у нас всички доходи, колкото и мизерни да са, все още си стоят във фризера.
В Португалия минималната работна заплата е около 400 евро, в Гърция засега е над 550 евро, а в Испания - над 750 евро. Явно в ГЕРБ не изпитват  срам щом правят въпросните сравнения, когато у нас минималното заплащане е 150 евро?!
Така че - моля, свалете Дянков от облаците. Неговите митове и тези на ГЕРБ нямат връзка с реалността. Няма го онзи държавен бюджет, който от децата да направи бъдещи специалисти, отворени хора, с перспектива да останат тук - да живеят и да работят. Защото с финансова гимнастика и с неистини на всяка втора дума може отлично да нагодим всички макрорамки, но накрая няма да е останал тук и един човек, който да отпразнува този "велик подвиг".
 

Байдън предложи на Путин среща в трета държава

автор:Дума

visibility 10

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 563

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 271

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ