18 Май 2021вторник11:20 ч.

Свършиха ни ресурсите

От 21 август до края на годината човечеството ще живее на "екологичен кредит"

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 1268

От 21 август до края на тази година хората ще са изчерпали напълно годишния екологичен "бюджет" на Земята и ще живеят на кредит от природните ресурси, съобщи неправителствената организация "Глоубъл футпринт нетуърк" (Global Footprint Network). Всяка година организацията, чието име буквално означава "Глобална мрежа за човешкия отпечатък върху планетата", изчислява на коя дата хората ще са изчерпали напълно количеството природни ресурси и блага, които нашата планета може да произведе и да достави на човечеството за една година - от сладка вода до суровини, включително хранителни. Оказва се, че хората са изразходвали водата, която спонтанно може да се възобнови от водоемите, тревата, която расте по пасбищата, рибата в моретата и езерата, реколтата от плодородните земи и даровете на горите. В същото време е свършила използваемата площ за съхранение на отпадъци, причиняващи парникови газове, които от своя страна пораждат хаос в климата.

 

Тази година според организацията така нареченият ден на изчерпването или ден на надхвърлянето на екологичния бюджет ще настъпи на 21 август. Миналата година организацията беше обявила, че екологичният банкрут настъпва на 25 септември. Тази година обаче "Глоубъл футпринт нетуърк" ревизира данните си, защото преди това е надценила способността на горите и на пасбищата на нашата планета да се възстановяват от прекомерното им използване от хората и установи новата дата за Деня на изчерпването на екологичния бюджет.

 

За целта организацията взима предвид както количеството на природните ресурси, "произведени" за година от планетата ни, така и човешкото потребление на тези ресурси и отпадъците, които произвеждат хората, в това число и емисиите на вредни газове, като например тези на въглероден диоксид.

 

"Ако изхарчите едногодишния си бюджет за 9 месеца, вероятно ще се притесните. Точно толкова сериозно е и ако говорим за нашия екологичен бюджет", предупреди Матис Вакернагел, президент на "Глоубъл футпринт нетуърк".

 

Според експерти проблемът, който засега няма решение, нито алтернативи, просто се отлага в бъдещето. Въпреки това някои специалисти смятат, че за да се спаси планетата, не е нужно кой знае колко. Например италианският учен Роберто Брамбила препоръчва да се намали въздействието ни върху околната среда като ядем по-малко месо, караме колело и ползваме по-често обществения транспорт и залагаме повече на възобновяеми източници на енергия.

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ