13 Април 2021вторник13:58 ч.

Доц. Атанас Семов

Свършва времето на самодоволната харизма

България никога не е имала по-безпомощно, по-неграмотно и прокорупционно правителство, което дойде на власт в лъжа, категоричен е кандидатът за президент на РЗС

/ брой: 196

автор:Лилия Томова

visibility 1917

АТАНАС СЕМОВ е роден в София през 1970 г. Завършва Класическата гимназия и право в СУ "Св. Климент Охридски" и специализира "Право на ЕС" в Нанси, Франция, а през 2007 г. защитава докторат по европейско право. Доцент е в СУ и е ръководител на Международната магистърска програма "Право на ЕС" на Юридическия факултет на СУ и на два френски университета (от 2005 г.). Бил е гост-професор в университетите на Бордо, Нанси и Загреб. Директор е на Института по Европейско право, автор е на над 50 научни статии и студии, на 14 научни сборници и авторски книги, последната - за съдебната система на ЕС.
През март 1989 г. е арестуван "за антикомунистическа дейност", изключен е от Комсомола и е изпратен за две години в Строителни войски. През 1990 г. влиза (за кратко) в Клуба на репресираните. През 2001 г. участва в учредяването на Гражданския комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй" и в подготовката на първото българско дело в защита на централата пред Съда на ЕС в Люксембург. По инициатива на комитета е събрана най-голямата дотогава подписка в България - 518 000 гласа с искане за референдум за АЕЦ "Козлодуй".
Заместник-председател е на Българската асоциация по международно право и член на Асоциацията по международно право - Лондон; Главен редактор е на Международния журнал по ядрено право - Париж; член е на Сдружението за национално съхранение. Заместник-председател е на партия "Ред, законност и справедливост", през 2009 г. беше избран за депутат и заместник-председател на Народното събрание. След 6 месеца напусна заради касирането на изборите в Турция по искане на РЗС.
Владее френски, английски и руски език, женен, с две деца.


ЦИТАТИ:
"Мечтая за власт на почтения мозък над крадливия мускул"
"В основата на държавността трябва да е образованието"

- Защо се кандидатирате за президент, доц. Семов? Какво Ви мотивира да тръгнете в тази битка, в която, извинете ме, шансовете Ви не изглеждат достатъчно големи?
- За мен е достатъчно, че са големи и нарастват шансовете на каузата, която защитавам. Това е каузата на преучредяването на българската държава на основата на референдумната демокрация и образованието като стратегически национален приоритет. Само така ще можем да спрем корупцията, да преодолеем бедността и да си върнем достойнството като древен и горд европейски народ! Защото не е вярно, че България е бедна държава. България е страшно крадена държава! И затова над 30 процента от хората й живеят крайно бедно - корупцията се превърна в съдържание на управлението, в смисъл на политиката. А корупцията може да бъде намалена не само със смяна на хората в управлението, а със смяна на правилата. Днешната конституция предвижда безконтролност на властта и поради това безотговорност на управниците. В новата броят на депутатите трябва да се намали на 100, да се премахнат всякакви имунитети, всякаква намеса на политическата власт в съдебната. Основните управленски въпроси трябва да се решават с референдуми. И образованието да е в основата на държавността - защото единствено то е решението и на демографската ни катастрофа, и на етническото напрежение, и на икономическата разруха, и на беззаконието.
И аз съм убеден, че ако достатъчно много хора подкрепят това послание, на изборите през октомври ще има голяма изненада!
- Искате нова конституция. Защото "управлението на държавата е в разпад", защото "фуражката отново надвиква писалката", или заради "ГЕРБ, политическото продължение на бигбрадърската простотия"?
- Радвам се, че някои мои думи са се чули, въпреки невижданата медийна цензура! Да, заради всичко това! И най-вече защото българският народ не заслужава да живее в днешната масова мизерия, българските старци не заслужават днешното си гладно унижение, интелигенцията ни не заслужава да я подритват полуграмотните мускули на победилото подземие. За 10 години - време, в което станахме част от най-богатото обединение в света, Европейския съюз, българският народ е намалял с над 530 000 души. Никъде другаде по света няма подобна катастрофа - нито след земетресение, нито след цунами, нито след война дори! Най-страшното цунами, което вече десетилетия наред вилнее по красивата ни земя, е цунамито на безнаказаността! Най-опустошителното земетресение, което ни руши, е склонността ни да тичаме след фалшиви месии и все някой друг да ни е виновен. Затова мечтая за държава в правила, които гарантират доходите на честните хора, правата на всички граждани и водещата роля на най-образованите, на мислещите и можещите. Мечтая за власт на почтения мозък над крадливия мускул!
- Защо все пак започнахте кампанията си с "обещанието" да уволните Бойко Борисов?
- Защото България никога не е имала по-безпомощно, по-неграмотно и прокорупционно правителство! Защото дойде на власт в лъжа - че ще пребори престъпността и корупцията, а всъщност само ги яхна. И защото първата му работа беше да намали бюджета на Софийския университет и да посегне на имотите на БАН. Защото по времето на Борисов България изостана още повече в усвояването на европейските средства, народът й още повече обедня, а младежите й още по-отчаяно се втурнаха навън. И най-сетне: защото доказа пределно ясно - не става само с "воля", трябва и акъл!
За мен няма съмнение: недоволството от напълно проваленото управление на ГЕРБ вече се превръща в гняв. И този гняв на изборите ще се излее отново като силен протестен вот - вот срещу днешното политическо падение "ГЕРБ", но и вот срещу всички партии на статуквото, всички грешници на прехода. Дано успеем да го превърнем във вот за нови правила на държавата. За държава с ярка национална идентичност, с материално стабилни и достойни граждани.
- Наистина ли вярвате в националния дух на българските граждани? На коя тяхна част разчитате в предстоящите избори?
- В нищо друго не вярвам така силно, както в изключително силния дух на българина, в способността му да оцелява и в най-критични моменти да ражда апостоли! Убеден съм, че огромното мнозинство от българите са отвратени от безобразието на прехода - и искат той да свърши с нови европейски правила, които бързо да гарантират европейски живот. Давам си сметка, че може да звучи наивно, но всъщност сметката е проста: заради корупция в момента годишно държавата губи между 3 и 5 млрд. лева - от неовладяна или даже именно от овладяна от властта контрабанда, от ДДС-измами, от партийно възлагани държавни поръчки, от асфалт върху пепел! Ако бъде спрян само този грабеж, ако от тези 3-5 млрд. лева част бъдат дадени за повишаване на доходите и пенсиите,  друга на бизнеса, на когото държавата е най-големият длъжник - резултатът ще се види в рамките на по-малко от две години! Ако вместо за показни магистрали бяхме заделили 1 млрд. за подобряване на енергийната ефективност например, за технологично модернизиране на икономиката, за разкриване на нови работни места - много хора веднага биха се почувствали поне малко "европейци"! Само че от повишени заплати и пенсии не може да се задели комисиона, а от магистрали и околовръстни "тангенти" може! Цялата ни икономика буреняса от герберска крадливост - и най-горе, и в общините! Ако заложим в конституцията възможност гражданите сами да отзовават своите избраници - депутати, кметове, общински съветници, - няма да има нито мегдан, нито безнаказана дързост за днешната крадлива разсипия.
- Кажете, г-н Семов, като слушате абсурдните спорове около АЕЦ "Белене", каква е Вашата позиция и не Ви ли боли още за затворените реактори в АЕЦ "Козлодуй", за спасяването на които години наред се борихте?
- Боли ме, не, плаче ми се от мъка и гняв! Защото вместо да дава обяснения защо и как предадоха съдбовни национални интереси, бившият преговарящ с ЕС иска пак да командва съдбата ни. И разчита на късата ни памет и на ужасната ни толерантност - да прощаваме безобразията и да се лъжем отново и отново. Няма по-силен аргумент за нуждата от референдуми по всички големи въпроси от ослепелите прозорци на 4-те реактора на "Козлодуй". Защото, ако се бе провел референдум, както поискахме с подписката през 2002 г., те щяха да работят и днес! Както доказахме с дело в Съда на ЕС в Люксембург, че в ЕС не е вземано решение за затварянето им, че няма "европейски стандарти", на които да не отговарят, и че могат безпроблемно да работят още десетилетия.
Сега казвам ясно и категорично: решението за "Белене" трябва да се вземе единствено с референдум! Защото в кампанията за един референдум неизбежно се разкрива цялата истина - за безопасността, за цената, за ползата и загубите, за скритите интереси, за чуждите мераци и влияния! Останалото е политически шмекерлък.
- Изглежда истински вярвате, че идва времето, в което никой няма да се подиграва с демократичните ни права. Виждате ли го в обозримо бъдеще? Защото интелигенцията ни е "сритана в ъгъла"...
- Убеден съм, че времето на самодоволната харизма, обрасла в корупция, свършва! И че народ като нашия не може да допусне ковчегът на националната свяст да се покрие с гербери!
- Получихте ли отговор на въпросите как може за полицейско подслушване да се дават повече пари, отколкото за цялата наука? Както и "къде по света учителят получава по-малко от продавача на домати, а професорът - от шофьора на министъра"?
- Ако в новата конституция изрично се запише, че образованието е стратегически национален приоритет, а науката - основа на икономиката, няма да са възможни абсурди като Цветанов, чиито апартаменти са повече от книгите, които е прочел! Няма да са възможни политичета, за които дрънченето на белезници е по-сладко от църковната камбана и полицейската палка е по-високо от учителската показалка! И няма повече да гладува един горд европейски народ с изключителни таланти и огромни възможности, днес жертва на безмерната си толерантност.


 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ