25 Юли 2021неделя09:03 ч.

Сватбата тръгва, булката не тръгва

/ брой: 188

автор:Ева Костова

visibility 1244

Започна голямото подгряване на котела с минималната работна заплата. То за тази година манджата вече се вкисна, но иде 2011-а, та специалистите тръгват отдалеко, за да е уж леко.
Засега около минималното работно възнаграждение има натрупан само много, много лед. Защото управляващите от ГЕРБ не дадоха нито лев върху нея да падне, както "пазят" от увеличение впрочем и пенсиите, и много социални плащания - даже едва ли не трябва да сме им благодарни, че не намаляват повечето от тях. Те дори и закон променят, за да може да се запази статуквото. За което  единственото обяснение е кризата. Но кризата ще мине, а замразената работна заплата ще продължи да виси като дамоклев меч върху живналата икономика. И да пречи, както прозряха синдикалисти - и на самата държава, и на наетите. България все така ще води класациите с обратен знак по нейния размер, икономиката повече ще посивее, ще зейнат още дупки в НОИ и фондовете на Държавното обществено осигуряване, данъците и те няма да пораснат. А нашата беднотия ще си остане вън от всякакви европейски класации.
Вдигането на минималната заплата няма да има негативен ефект и върху бюджета. При 270 лв. нетният ефект за него за цялата следваща година ще бъде положителен с 13,6 млн. лв, а при 290 лв. ще бъде близо 20 млн. лв. Така че от работещ механизъм и адекватно договорен размер на минималната заплата ще спечелят всички, а от ниската - всички губят.
Вдигането на МРЗ ще доведе и до допълнителни постъпления във фондовете на общественото осигуряване. Експертите на КНСБ са изчислили, че ако най-ниското възнаграждение стане 270 лв., в осигурителните фондове ще влязат 9,534 млн. лв., от тях за сметка на работодател 5,006 млн. лв. и от лични вноски на наетите лица 3,528 млн. лв. При МРЗ 290 лв. - 14,220  млн. лв., от тях за сметка на работодател 8,340 млн. лв. и от лични вноски на наетите лица 5,880 млн. лв., а при МРЗ 310 лв. - 19,897 млн. лв. , от тях за сметка на работодател 11,664 млн. лв. и от лични вноски на наетите лица 8,233 млн. лв.
Разговорите за минималната работна заплата "тръгват", но както е казал народът - сватбата тръгва, булката не тръгва. Бизнесът и синдикатите пак слагат съчки под котела на най-ниската заплата от различни страни на огъня - едните не приемат аргументите на другите, другите пък носят от девет дерета вода, за да докажат, че е неприемливо да се вдига най-ниското възнаграждение, а в същото време се жалват, че не им достигат квалифицирани кадри. Или пък предпочитат да дават повече пари, но... под масата.
Затова разговорите няма да са лесни и кратки. Пък и ако се намесят аргументите на правителството, преговорите съвсем зациклят.
Дано не сме лоши пророци.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 367

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 342

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 312

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1532

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 698

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 490

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 470

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ