14 Юни 2021понеделник12:45 ч.

Черно на бяло

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

/ брой: 242

автор:Христо Георгиев

visibility 4568

За пръв път усетих истински какво всъщност означава познанието да носи печал. Ако можех, бих запушил устата си и вързал ръцете си, за да не проговоря и напиша и буква на тая тема. Но не мога.

Най-простичко, и без каквото и да е изхвърляне, става дума за това, че по време на Втората световна война православната ни църква, и най-вече Светият ни синод, наред с проповядването на божието слово са проповядвали и нацизма, и българския монархофашизъм. Звучи шокиращо, но свидетелствата за това и документите не са няколко, не са и десетки, а са стотици, а може би и хиляди. Бях срещал нещичко през годините, което ме озадачаваше, но не можех да си го обясня и все не ми достигаше време да се потопя в него. Но го направих неотдавна. Подбуди ме към това и видинският митрополит Даниил, който само преди дни на конференция в Брюксел във впечатляващо слово постави наравно "гоненията и страданията на БПЦ по време на османското робство и на тоталитаризма". Този тоталитаризъм, който през 1953 г. възстанови Българската патриаршия.

Не е първият, който пише и говори, че комунистическата власт е преследвала български свещеници и членове на Светия синод след 9 септември 1944 г. Най-често твърдят, че това се е случило, защото на комунистите такава им е била атеистичната природа. Кръвожадна. Но безспорните факти, тотално премълчавани досега, опровергават подобни смехотворни аргументи напълно. След 9.09.1944 г. българските, и най-вече съветските червени сатани, както ги наричат архиереите тогава, и ги сравняват с антихриста, всъщност ги спасяват (странни са делата Господни!) от гибелна участ, която очевидно не се е решавала в България. Спасението им се дължи на ръководителя на съветското разузнаване ген. Фитин и Георги Димитров!

Оцеляването на българските евреи, за което днес никой не споменава ролята на БКП, се приписва почти изцяло на църквата. Но вече не съм убеден, че е така, защото то трудно се "връзва" с десетките публични антиеврейски изявления на Светия синод по време на войната, малка част от които ще прочетете по-долу. Възторгват се отците ни и от Хитлер, и от мракобесния Закон за защита на нацията, нека споменем и аплодисментите за допълненията към Закона за защита на държавата, които предвиждат смъртна присъда и за слушане на "вражеско" радио. Дори през 1943 г. (след спасяването на българските евреи!) "невинните" отци искат да бъде отстранен от поста си кентърбърийският епископ, предстоятелят на англиканската църква, защото бил предал Христос като Юда, защото "благослови съюза на английската държава с безверния и мрачен болшевизъм".

Нито един от висшите ни владици днес не е изразил публично съжаление за пронацистките изяви на техните предшественици, поне на мен не ми е известно. А ако това се случи, великата ни хилядолетна православна църква, която е част от душата на българина, няма да стане по-слаба, напротив! Но доста приказки! Имат думата документите, част от които (със съкращения), от официоза на БПЦ "Църковен вестник".

"Църковен вестник", 22 януарий 1941 г.

Разтурянето на международните организации в България

По силата на член 5 от Закона за защита на нацията миналата седмица Министерският съвет реши да се разтурят у нас 20 тайни и международни организации, повечето от които са еврейски, а останалите англо-американски (протестантски). Разтурянето... е от голямо значение, понеже те подриваха основите и на българската църква и българската държава... Затова именно голяма похвала заслужава днешното правителство, което с постоянните си грижи за защита на нацията схвана всичката зловредност на тайните и международни организации. Неговото решение за разтуряне на тия организации е акт на държавническа мъдрост и високо родолюбие. 

"Църковен вестник", 14 март 1941 г. 

Пълна вяра във водачите 

От десет дни България формално се присъедини към Тристранния пакт. Във връзка с туй присъединение през нейните предели вече свободно минават германски войски, навсякъде радушно посрещани от българския народ. Актът на присъединяването, както можеше и да се очаква, предизвика в една европейска държава недобри чувства към нашето отечество. От тая велика сила вече се сипят обвинения и заплахи против България, че тя се намесвала във войната, като напуснала водения досега неутралитет, и си била подписала смъртната присъда, понеже германските войски щели всичко да изпоядат в нея и да я уморят от глад, щели да я изпотъпчат и опустошат. 

В тези обвинения и заплахи, предназначени да всеят смут у нас, разбира се, няма нищо вярно. Българското правителство само след  дълго, грижливо и всестранно проучване на положението реши да извърши туй присъединение и само в името на мира и само жизнените народни интереси подписа този исторически акт. Българският народ има пълна вяра в Бога..., ясно вижда пръста на Провидението, бидейки твърдо убеден, че с присъединението си към Тристранния пакт, той е тръгнал по едничкия спасителен за него път...

Германският народ днес, както неведнъж заяви неговият велик Вожд, смята себе си призван от Провидението да извърши спасителното за цялото човечество дело - да създаде нов ред в света, като въдвори в него истинска свобода, правда и равенство в благата за всички. За да реализира, обаче, тая висока своя мисия, и нему, ето вече две години, се наложи да мине през земите на много народи, за да улови и унищожи неправдата. Дето приемат неговото мирно предложение, той минава през земята им като приятел, съюзник и закрилник; а дето му се възпротивят, употребява сила и се налага... Самото българско правителство с акта на присъединението изразява съкровената воля на българския народ, който отдавна желаеше това присъединение. За това красноречиво говори големият възторг и бурните акламации, с които Народното събрание изслуша речта на първия министър (Богдан Филов - б.а.) и единодушно одобри подписания акт. С това се обяснява и обстоятелството, че целият български народ посреща с радост и любов минаващите германски войски, понеже в тях вижда само съюзници и стари бойни другари, които дохождат да обезпечат мира и спокойствието на Балканите... Българският народ, заедно с другите пострадали народи, е готов да сътрудничи в туй велико и свято дело. Никакви клеветнически обвинения, никакви заплахи няма да го смутят. Той е напълно спокоен, понеже вижда, че в днешните съдбоносни и върховни моменти неговите управници начело с мъдрия Върховен Вожд (Цар Борис ттт - б.а.) го водят по едничкия прав и спасителен за него път, и има пълна вяра в тях.

"Църковен вестник", 18 април 1941 г.

Пасха, велика и свещена

Тазгодишният празник на Христовото възкресение е наистина ден велик в истинския смисъл на думата... Но ето, всемилостивият бог извърши велико чудо с онеправданите, в лицето на доблестните синове на велика Германия и Италия. Той прати ангели, които няколко само дни вдигнаха грамадната плоча и счупиха оковите на погребаните и ги извикаха към свободен живот. 

"Църковен вестник", 2 май 1941 г. 

Да въздадем Богу благодарност за неговата велика милост

...Но ето - промяната дойде внезапно и голямото чудо се извърши. Правдата за българите възкръсна. Апелът на свободните и воплите на поробените очевидно бяха достигнали до... всемогъщия Разпоредител на съдбините на хората и народите. Той очевидно е миролюбивият мъж Адолф Хитлер и неговите миролюбиви сътрудници и ги е вдъхновило да издигнат в света знамето на правдата и справедливостта...

...И родната църква, като ликува с целокупния народ и въздава хвала на Всевишния за тая му превелика милост, в същото време бърза да засвидетелства своята искрена благодарност и безкрайна признателност към органите на божия промисъл, които донесоха свобода на нейните чеда. За тая цел миналия петък Н. Високопреосвещенство Наместник-председател на Светия синод Видинският митрополит Неофит и Високопреосвещените митрополити Врачанския Паисий и Пловдивския Кирил посетиха германския пълномощен министър в столицата барон фон Рихтховен и италианския пълномощен министър граф Маджистрати, на които от името на родната Света Църква връчиха поотделно тържествено изложение, пълно с чувства на благодарност за извършеното от тях освободително дело... Синодалното изложение завършва така:

"Днес българската народна Църква е щастлива, че нейните чеда са освободени, благодарение на победоносното войнство на двата велики съюзени народа - германския и италианския... Българската Църква, като благодари Богу за неговата милост, принася дълбока благодарност и признателност на благородните и храбри народи и на техните велики водачи г. Адолф Хитлер и г. Бенито Мусолини и с молитвено умиление спомня скъпите жертви..."

"Църковен вестник", 4 юлий 1941 г. 

Кръстоносен поход срещу болшевизма

Войната срещу болшевизма и Съветска Русия днес привлича с основание вниманието на цялото културно човечество. Защото безспорно от изхода на тази гигантска борба ще зависи не само бъдещето на воюващите народи, но преди всичко бъдещето на европейската цивилизация, на Европа и на света.

С.С.С.Р. и болшевизмът, които от 25 години подриват устоите на всички национални държави, стремейки се да установят така наречената "световна диктатура на пролетариата", влязоха в съюз с ултракапиталистическите и империалистически държави - Англия и Съединените щати, в борбата им срещу възродения национализъм и срещу установяващия се нов социален и по-справедлив социален и международен ред.

Този неестествен съюз между "пролетарска" Съветска Русия, Англия на лордовете и Съединените щати на мултимилионерите и финансовите магнати се явява за мнозина българи напълно необясним. Това се дължи на обстоятелството, че в България малцина познават еврейския въпрос и по-специално ролята, която евреите играят в международния и световен живот.

Поради тази причина голяма част от българското общество не схвана правилно и смисъла на думите, с които Водачът Ад. Хитлер завърши позива си пред национал-социалистическите революционни войски: "Дойде часът, когато трябва да се противопоставим на заговора на еврейско-англо-саксонските причинители на войната и на също тъй еврейските агенти на болшевишката централа в Москва." Еврейският народ има един ясно очертан и упорито проявяван политически стремеж: да овладее световната политическа власт и да наложи една чисто еврейска култура на човечеството. За постигане на тази цел еврейството си служи с многобройни средства, по-важните от които са: овладяване на стопанския живот и богатствата на народите, разлагане на семейството, унищожението на църквата, премахване на монархиите, подпомагане и поддържане на противодържавни, политически и религиозни течения, потикване към вътрешни сътресения и революции, създаване поводи за международни конфликти и подклаждане и ръководство на световната революция за изграждане на световната "пролетарска" власт....

Ал. Н. Падарев

"Църковен вестник", 25 юлий 1941 г.

Благодарност до Св. Синод от водача на германския народ.

В Св. Синод се получи следното писмо от германския пълномощен министър в България Барон фон Рихтхофен:

Ваше високопреосвещенство,

Водачът и Райхсканцлерът ми възложи да предам на Св. Синод неговата най-сърдечна благодарност за изказаните от името на Българска православна църква приятелски чувства, както и за предаването на паричния дар от 100,000 лв. за ранените немски войници...

Рихтхофен

"Църковен вестник", брой 30, юли 1941 г.

Едно патриотично решение

Миналата седмица Народното събрание при разглеждане на доклада на парламентарната комисия по проверка на изборите взе едно високопатриотично решение за отнемане мандата на 9 народни представители, които в миналото са принадлежали към разтурената със закон работническа партия... В днешния съдбоносен момент, когато цялото културно човечество е предприело кръстоносен поход срещу разрушителния марксизъм, когато велика Германия и съюзниците й, в името на християнската култура и общочовешката цивилизация, водят гигантска война срещу туй зло, би било неокачествимо предателство да се търпят в Народното събрание представители, които подравят устоите на нашата държава.

"Църковен вестник", 12 септемврий, 1941 г.

Повелителна нужда от народно единство и сплотеност

Миналата седмица Народното събрание бе свикано на извънредно заседание, за да бъдат разгледани някои твърде важни въпроси, между които и законопроекта за изменение и допълнение на закона за защита на държавата.

Закон за защита на държавата съществува у нас още отпреди 20 години, но той не бе приспособен към военно време - към изключителните времена и върховни моменти, които преживява днес и България и целият святЕ Днес, когато българският народ има най-голяма нужда от тясно единение и сплотеност. Посредством продажни родоотстъпници и предатели, чрез клевети и лъжи те се опитват да смутят духа у българските граждани, да разтлеят у тях духа и сърцето, да разпокъсат и обезсилят народа, като подровят у него вярата му в светлите бъднини, голямото доверие в днешните му водачи и във великите му негови съюзници. Измененията в закона, които се изискват със законопроекта, се състоят главно в засилване на наказателните постановления за някои деяния с оглед на изискванията и нуждите на военното време, което преживяваме... Цялото събрание изпрати с бурни и единодушни ръкопляскания речта на министъра на правосъдието (Васил Митаков - б.а.) Народното представителство се оказа на висотата на положението си. Имайки предвид днешните изключителни времена то при пълно единомислие и единодушие прие предложения закон, с който безпощадно ще се наказват проявите, насочени срещу единството и бъдещето на българския народ.  

Из радиобеседата на Влада Карастоянова (Рачо Петрова) по радио "Лондон", май 1943 г.

Неотдавна ви говорих за предупрежденията на руския официоз "Известия". Дойде ред и на руската черква да изрази по недвусмислен  начин недоволството си от българското паство, чието духовенство не се оказа на висотата на положението си в тоя час, изпълнен с горчивини за славянството. В навечерието на Великден от Москва се разнесе тържествено гласа на всерусийския Митрополит Сергей, който отправи послание, изпълнено с утеха и ободрителност към православния християнски свят, изнемогващ под Хитлеровия гнет във всички страни. Одухотвореното слово на Н. В. Преосвещенство, пропито с дълбока вяра и патриотизъм, присъщи на руския народ, обгърна всички чада на православната църква, дори и румъните, чиято войска се сражава на Източния фронт. Българското име обаче не бе споменато. Колкото и печална да е тази констатация, тя ни най-малко не ни учудва. Не доживя ли България позора да види Божии служители, високи сановници в черковната йерархия, Н.В.П. Митрополит Филарет Ловчански и Неофит Видински да провъзгласят, че българската черква стояла на страната на Тройния Пакт, т.е. на страната на богохулника Хитлер и езична Япония, които потъпкаха върховния принцип на християнството "Обичай ближния си като сам себе си", които заместиха кръста на Спасителя със Свастиката и кървавия меч. Днес, когато в цяла Европа, от Норвегия до Гърция, па дори и в Германия, духовенството е застанало начело на антихитлеристките движения, когато то открито и смело се застъпва за хитлеровите жертви, в България, владици и свещеници се надпреварват да угодничат на антихриста. Българската черква, която винаги е бранила правата на народа с цената на най-големи жертви, чиято история е осветена от лъчезарните ликове на патриарх Евтимий, на Антим т-ви и на Екзарх Йосиф, българската черква, с редки изключения, се солидаризира с мародерите, които обърнаха земята на нашата освободителка в долина на смъртта. Велика е трагедията на българския народ! В най-критичния момент на нашето съществувание, когато сме останали без приятели отвън, дори и руската черква, и руският народ се отвръщат от нас... Защото както е казал Митрополит Сергей: "Не само тоя, който си послужи с оръжието е убиец, но и тоя, който даде оръжието другиму в ръката."

Влада Карастоянова, "Останах завинаги българка" изд. "Слов - Д", 1992 г.

Из прококол № 6

Заседание на 22.VI./9.VI.ст.ст./1943 г.

Днес.. СВ. СИНОД В ПЪЛЕН СЪСТАВ, след подобаваща към Господа Бога молитва откри редовната си лятна сесия под председателството на Наместник-Председателя, Негово Високопреосвещенство Видинския Митрополит Неофит... 

По доклад на Секретаря:

...Неотдавна предстоятелят на Англиканската църква, Архиепископът на Кентербери, по въпрос от важен за Църквата характер, лекомислено е пренебрегнал тоя дух (Христовия дух - б.а.). Забравил, или не пожела да се допита до божествения Учител и Спасител на човечеството, гръмливо пред цял свят благослови съюза на английската държава с безверния и мрачен болшевизъм. Публично възвеличи хулителите на Духа Святого и разрушителя на църквата Христова и призова английския народ да помага на антихриста, който има задачата да изкорени вярата и морала в християнска Европа и изобщо душата на човечеството. Доскоро усърден апостол на словото Божие, тоя архиерей изведнъж извърши страшното престъпление - съблазни паството си и се прояви като изменник-предател на Христос Господа и подобно на Иуда предаде, изгуби своя висок пост, та неговото апостолско място друг да вземе...

Сборник с документи "Обречени и спасени", ИК "Синева", 2007 г.

Ръководителят на съветското разузнаване ген. Павел Фитин до Георги Димитров, 13 ноември 1944 г.

До др. Георги Димитров

Получихме сведения, че началникът на отдел в българската милиция Главенчев (по националност македонец, в миналото като че ли терорист), понастоящем ръководещ работата по арестите, по свое усмотрение разстрелва арестувани, като пренебрегва указанията на ЦК на БКП. Опитът на ЦК на БКП да призове Главенчев към ред нямаше успех. Сега Главенчев подготвя арестуването на всички членове на Светия Синод с изключение на софийския митрополит Стефан, заради това, че през 1944 год. в свое обръщение към бившето правителство Синодът се изказал срещу партията.

Съобщавам ви за сведение и вземане на необходимите мерки. 

Фитин

"България, непризнатия противник на Третия райх", Издателство на МО "Св. Георги Победоносец", 1995 г.

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 111

Англия отлага отпадането на ковид мерките

автор:Дума

visibility 134

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 299

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 355

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 407

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 317

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ