05 Декември 2023вторник09:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Светли лирически въздишки

"Вечерна разходка" - нова стихосбирка на Трифон Митев

/ брой: 139

автор:Иван Гранитски

visibility 1577

    Трифон Митев кани читателите си на романтична вечерна разходка из необятните пространства на поезията, родовата памет и пасторалните етюди на любовта и баладичните съновидения. Неслучайно той е нарекъл новата си лирическа сбирка "Вечерна разходка". Мами го негата на припадащия здрач, изкушава го томлението на сумрака, който постепенно потъмнява и от кадифено пурпурно преминава във виолетово антрацитено. Най-характерното за натюрела на този поет е дискретното внушение, приглушеното говорене, мечтателното съзерцание на Натурата, нежното потапяне в мъглата на родовата памет, любовното вслушване в гласа на прадедите, които шепнат от своите вечни покои в българския чернозем.
    Програмни са внушенията на автора със стиховете от първия раздел на книгата. Тук откриваме дузина лирични апологии, посветени на знакови български поети - Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Димитър Данаилов, Стойчо Стойчев, Жеко Христов, Павел Матев. Според Трифон Митев поетите не умират. Тях ги убиват с нож, куршум или бездушие. Тези стихотворения-посвещения са наситени с приглушено, но драматично чувство за единение и духовно родство със сенките на редица български поети. Трифон Митев вътрешно, като нагласа, предпочитания и стилистични особености мечтае да бъде родствен тям. В този цикъл знаково е и стихотворението, посветено на Лорка.
    Трифон Митев усеща дълбоката символика в цветовете на кръвта, земята и тревата, на живота и смъртта, на храбростта и доблестта.
    В посвещенията на тези поети, както и на яркия публицист Стефан Продев, откриваме не само преклонение и възхищение пред блестящото тяхно творчество, но и дълбок пиетет пред моралния им пример на духовни учители и водачи.
    Може би най-силни като чувство, органична плътност и изящество са кратките лирически въздишки, импресии и ноктюрни, събрани във втората част на книгата. Чрез тях Трифон Митев иска да види неугасващата светлина на доброто сърце. Тук безпределно властват нежността, прочувственото баладично съпричастие, всеобщата хармония и добротворство. Стихът е къс, пределно изчистен, лаконичен, на места приемащ дори графична острота. Най-силното качество на тази поезия е в непосредността и непринудеността на внушението, в любуването на простотата, в безкористното съзерцание.
    Цялата книга на Трифон Митев е пронизана от усещането за дълг към предшествениците, за памет към миналото, за преклонение пред героизма на загиналите за Отечеството. Най-ярки примери в това отношение ще открием в третата и четвъртата част на книгата. Тук авторът постоянно сънува с отворени очи своите предходници, родния край, Чирпан, близките си бежанци от Македония, пътя до Костур, село Лаген, Леринско, патриархалните български къщи в Боженци, войниците, погребани в безименни могили, сивите врани и черните гарвани, които са другари на младите войничета, паднали над Сливница и при Гургулят, жълтите очи на семафорите, на които се срещат и разделят влаковете на нашето време...
    Трифон Митев е поет на пастелните багри, на лирическите междуметия и въздишки, на прекрасните акварелни етюди и зарисовки. У него е силно и ярко усещането за непрекъсваемата връзка между родовите корени, които се губят назад през столетията, и съвременното битие. Постоянният спомен за преселилите се във вечността дядовци, близки приятели, поборници, революционери или велики поети дава самочувствие на Трифон Митев да се възприема не само като техен следовник, длъжен да пази свято историческата им памет, но и като жрец на словото, който трябва денонощно да мисли и да се моли за тях в олтара на българската чест, достойнство и слава. И тогава инак нежният и крехък като чувствителност лирик сътворява стихове, които изненадват с категоричната си позиция на непреклонност.
    Чирпан е град, обвеян от славни политически традиции, подсилвани от земетръсния дух на родолюбиви българи и непреклонни революционери. Чирпан е люлка също така и на поети с нежна и деликатна чувствителност. Трифон Митев, на когото е съвършено чужда авторефлексията и празната рекламна шумотевица, тъй характерна инак за немалко съвременни лирици, продължава благородната традиция на поети като Яворов, Павел Матев, Димитър Данаилов, за които служенето на българското слово е висше условие и предпоставка за почтеност, искреност  и талант.

Водата поскъпва драстично догодина

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 234

Газът поевтинява на борсите, у нас цената расте

автор:Дума

visibility 583

/ брой: 234

Магистралните такси в Гърция скачат от Нова година

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 234

Екзотичните промени в данъчните закони отпадат

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 234

България е "сляпо петно" в ЕС

автор:Дума

visibility 636

/ брой: 234

Гръцки зехтин менте по нашите пазари

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 234

Снеговалежи предизвикаха трланспортен хаос в Европа

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 234

Накратко

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 234

Унижение

автор:Таня Глухчева

visibility 601

/ брой: 234

Резил и още нещо

автор:Нора Стоичкова

visibility 606

/ брой: 234

Свобода за кметовете

автор:Донка Михайлова

visibility 642

/ брой: 234

Момчетата в Сглобката се скараха за 8 милиарда

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 234

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ