24 Юни 2021четвъртък16:17 ч.

Снимка БНР/Ани Петрова

Медии

Светослав Костов оглави БНР

Трима членове на СЕМ предпочетоха настоящия шеф на радио "София"

/ брой: 123

автор:Павлета Давидова

visibility 4331

Българското национално радио вече има нов генерален директор. На последното си заседанието Съветът за електронни медии спря избора си на настоящия шеф на радио "София" Светослав Костов. Той успя да получи необходимите му гласове още на първия вот по избора. В последната фаза Костов се състезаваше с предшественика си Митко Димитров, който обаче остана втори. Досегашният шеф на БНР Александър Велев, бившият Валерий Тодоров и отговорният редактор на програма "Христо Ботев" Даниела Манолова така и не бяха гласувани.

Новият генерален директор на БНР бе подкрепен от председателката на СЕМ София Владимирова, Бетина Жотева и Розита Еленова. Техният основен аргумент беше, че Светослав Костов е натрупал нужния опит и може да намери баланса между запазването на традициите и въвеждането на нови технологии. Ивелина Димитрова и Иво Атанасов от СЕМ изразиха предпочитанията си за Митко Димитров. 

В концепцията си Костов набляга на необходимостта от административна и програмна реформа в БНР. Той мотивира участието си в конкурса с желание да намали "напрежението между отделните дирекции и звена", както и да върне "нормалната обстановка за работа и производство на качествен продукт".

При изслушването си в СЕМ Костов направи заявка, че ще възстанови напълно радио "България". В момента то съществува само като сайт, но концепцията на новия директор е то отново да бъде радио с многоезична мултимедийна и многоканална програма. На изслушването стана ясно, че той ще опита да го превърне в част от европейски мултимедиен проект, за да се бори с хибридната война. Стратегията за развитие на радио "България" и предложенията как да стане това би трябвало да са готови до 6 месеца след встъпването му в новата длъжност.

Шефът на БНР предвижда и създаването на регионална радиостанция във Велико Търново, ако получи допълнително финансиране. В концепцията си той отбелязва, че често програмните схеми на регионалните радиостанции на обществената медия копират тази на "Хоризонт". Според Костов по подобие на БНТ и БНР трябва да развие свое общо "регионално" предаване, което да се излъчва от всички структури в страната. Предвижда и повече изнесени студиа в малки населени места и отдалечените райони.

Нововъведение е предвиденото от новия директор радио "Омбудсман". Целта е в ефир да се решават проблеми, свързани с администрацията и институциите.

При представянето си пред СЕМ Костов заложи на привличане на повече млада аудитория и нуждата от административна и творческа реформа. Стана ясно, че на щат в радиото в момента има 1364 служители, предстои анализ колко от тях предстои да се  пенсионират. Ще бъде създаден и отдел за анализ и развитие, чиято основна цел ще е да следи новостите на медийния пазар и тенденциите в развитието на радиооператорите. В развитието на БНР ще се наблегне на повече технологии, социални медии и подкасти.

Костов заяви, че е харесал някои от идеите на конкурентите си и планира да се среща с тях, за да обсъдят дали биха могли да работят заедно.

Новият генерален директор ще управлява БНР в следващите три години, но се очакват дебати по измененията в Закона за радиото и телевизията, според които мандатите на генералните директори на БНТ и БНР да бъдат по пет години. 

Светослав Костов е магистър по Български език и френски език от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Има специализация по журналистика. Стажувал е във Френското национално радио. Преподавател е в Майсторския клас по радиожурналистика в БНР. В НСА "Васил Левски" води лекции по Радиожурналистика и Спортен коментар.

Професионалната кариера на Костов започва като репортер във в. "Пловдивски новини" през 1995 г. Ръководил е спортния екип в пловдивското радио "Веселина". От 1998 г. е част от БНР - първо в Радио Пловдив, после в програма "Хоризонт". Бил е репортер, редактор новини, коментатор, водещ на актуални и на развлекателни предавания, както и продуцент на "Актуални предавания и спорт" в програма "Хоризонт". Оглавява радио "София" от 3 години.

София ще е без нощен транспорт до есента

автор:Дума

visibility 73

БСП ще настоява 1% от БВП да се отделя за култура

автор:Дума

visibility 106

Избирателите в Смолянско - изнудвани и наплашени

автор:Дума

visibility 136

Парно и топла вода поскъпват драстично

автор:Дума

visibility 164

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 340

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 439

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ