15 Август 2020събота13:02 ч.

Световен празник на детския театър в Суботица

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 1902

Сръбският град Суботица за седемнайсети път стана жив център на театралите от много страни, посветили творчеството си на детската публика. В продължение на цяла седмица местните малки зрители, създателите на двайсет спектакъла, адресирани към тях и професионално обвързани със сценичното изкуство гости, присъстваха на двайсет, включени в състезателната програма представления, както и на редица други прояви като изложби, естрадни изпълнения, рецитали и др. 
Жури, председателствано от всепризнатия най-добър познавач на кукления театър - акад. Хенрик Юрковски от Полша, награди участници в създаването на спектакли от Унгария, Белорусия, Русия, Франция, Испания, Словения, Израел...
Поканеният за съпътстващия фестивала теоретичен форум на тема "Детето в света на театралното изкуство" български писател и театрал Панчо Панчев сподели за ДУМА, че не би искал да е на мястото на членовете на международното жури, защото редица чудесни спектакли не са могли да бъдат отличени. По негово мнение между тях са спектакълът на Видинския държавен куклен театър, представил се с изключително оригиналната и възторгваща зрителите версия на Пушкиновата приказка "Рибарят и златната рибка", "Гъсешка гатанка" на Народен театър "Тоша Йованович" от гр. Зреняни, Сърбия, и др.
Цялостното провеждане на Международния фестивал на театрите за деца в Суботица, отличната му организация, добрата му селекция, многобройните му съпътстващи прояви и станалият вече постоянен теоретичен форум към него утвърждават Суботица като световен център на театралното изкуство за малчуганите.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 195

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1009

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 720

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 228

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ