Свинското поскъпнало с 11% през септември
Храните са поскъпнали с 14 на сто на годишна база, сочат данните на ДКСБТ
/ брой: 228
Индексът на тържищните цени на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата се покачи през септември с 3,5 на сто. В началото на септември той беше на ниво 1.381 пункта, а в края на месеца се покачи до 1.429 пункта, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
През септември цената на свинското месо се качва с 11%, а на яйцата с 9 на сто. Поскъпването на олиото, брашното и зрелия фасул е с 3-4 на сто и с около 1 на сто на млечните и месните произведения. Лек спад на месечна база е регистриран при захарта и лещата (средно с около 1.5%).
Спрямо същия месец на миналата година храните са поскъпнали с 14%. Поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата - 41 на сто, фасула - 23 на сто, свинското месо - 15 на сто, олиото - 10 на сто, и брашното - 7.8 на сто. Ръст с около 4-5% се наблюдава при цената на маслото, пилешкото месо и каймата. Спад на стойностите на годишна база в диапазона 4-11% е отчетен при захарта, лещата, ориза, кашкавала, скумрията и колбасите. Поевтиняване с 2 на сто има при кравето сирене.
През септември се наблюдава ръст на цените на едро на доматите и картофите в диапазона 13-19 на сто. Леко поскъпване има при зрелия чесън - 2%. Спад спрямо миналия месец е регистриран при краставиците с около 20 на сто и на зелените и червените чушки в интервала 6-12 на сто. Цената на ябълките пада с 14 на сто, на гроздето 6 на сто, и на крушите - 3%. В края на сезона цената на дините е с 46 на сто по-висока спрямо предходния месец.
С изключение на зрелия чесън, който е поевтинял с 31 процента, цените на всички останали зеленчуци са по-високи спрямо същия месец на миналата година. Доматите са поскъпнали с около 100%, а краставиците с около 35 на сто. Поскъпване на годишна база с 19 на сто се наблюдава при картофите, а цените на зеления и червения пипер са с 4-8% по-високи, в сравнение с миналата година.
Поскъпването на дините и лимоните на годишна база е около 50 на сто, а на бананите, крушите и гроздето с около 10-15%.