28 Септември 2020понеделник08:25 ч.

Свирещи треви в храма на природата

/ брой: 287

автор:Велин Георгиев

visibility 1048

Пред новогодишната елха съм поканил поета-земляк Хри100 Филчев - един драматичен певец на Пиринския край и на България. Названието на новата му, осма поред, стихосбирка "Свирещи треви" е взето от първото стихотворение в сборника, в който са намерили място сто стихотворения. Ето затова направих тази графична закачка в изписването на името му по-горе - Хри100.
Върху първото стихотворение, дало заглавието и на стихосбирката, може да се съсредоточи вниманието ми, но няма да го направя. Защото навътре в книгата се налага впечатлението за резигнативната природа на този болезнен поет. Имам чувството, че всичките му органи са възпалени, възбудени, с температура. И това ми впечатление не е случайно. От много години наблюдавам този мълчалив иначе поет, загледан навътре в себе си. Не бих го нарекъл нарцис, той носи света в себе си и ако не целия, то този, който е негов. И в своя свят е съсредоточил вниманието си моят земляк. Ще си послужа с един цитат от стихотворението "Молитва": "Небето своя храм над мен издига,/ а планината своята икона..." Ето затова поставих прилягащо на поета заглавие на този отзив, който ще звучи пред новогодишната елха на 19 декември - преди Коледа...
Нека му дам отново думата: "Под слънцето отдавна съм поникнал,/ с една мечта, с една взривена плът..." Хващам се за тези два стиха, защото те са емблематични за моя гост, точно взривена душа е той, не само плътта в тези сто стихотворения, през които не се преминава лесно, защото са родени от болка и стонове, и скърцане на зъби се долавят по всичките страници на стихосбирката. Истинският поет е наказан, Бог го е наказал със страданието на хората и той си носи кръста и съзира как: "Пчела по лъч до цвете се издига./ Израства окосената трева...", за да въздъхне с болка, че "Един живот не стига на своя лък да бъдеш тетива..."
Ето тези шепа думи ще са само началото на поетичния рецитал пред новогодишната елха, който ще изнесе жрицата на рецитаторското слово Богдана Вульпе, а народната певица Надежда Филчева ще бъде част от програмата от 17,30 ч. на 19 декември в "Старинният файтон".
 

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 41

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 163

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 183

С референдум ще бъде приета нова програма

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 89

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 128

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ