28 Януари 2023събота02:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Колонката на Мая Вапцарова

Свобода

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 539

"Учеше ме, майко, ти със притчи

да обичам всички като теб.

Бих обичал, майко, бих обичал,

Но ми требва свобода и хлеб."

Какво ли е това мистериозно измерение, наречено Свобода. Струва ми се, че Свободата е онзи дух в човека, който не може да се променя. Той не е нито Вяра, нито Идея, той е просто цялостното съчетание на онова същество, наречено Човек. Може би това е причината, поради която тези шестимата, осъдени в тунела на Гарнизонното стрелбище, се лишават от живота си и застават с песен на уста пред дулата на оръжието. И не само те, а още много други хора.

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." 

И те наистина и днес са живи. Факт е, че ние всички днес сме тук, за да почетем тяхното безсмъртие. Даже, може би, за да почетем и нашата Свобода. 

Фактически Свободата е онова нематериално измерение, което никога не може да бъде чуждо. Няма чужда свобода. Тя е толкова лична. Тя не може да се променя, нито като вярата, нито като идеологията. 

Свободата явно е някакъв род отговорност, както пред обществото, така също и пред самата личност. Тя дори не може да бъде свързана само с истината.

Днес, за съжаление, свободата се превърна в стока, която безпрецедентно се продава. Цената може да бъде различна. Свидетели сме на безцеремонна продажба на хора, на човешки органи,  на език, на история, че дори и на цели държави. Безобидно наричаме такива хора с мекото название предатели. Не, мили хора, това не са обикновени предатели. Това са най-съвременни убийци. Терористи от нов тип. Хора, за които личната човешка свобода е загубила смисъла си и се е превърнала в средство за печелене на пари. Тя вече единствено има само материално значение. Нима онези шестимата не искат да слушат днес песента на птиците, нима те не биха желали да видят първите стъпки на децата си, на внуците си, нима не биха желали и те да изграждат бъдещето на страната си?

Всеки върви мълчаливо и безразлично по паветата на улиците. Стремят се колкото може по-бързо да стигнат до онази сила, с която ще вземат властта, за да отнемат колкото може повече свобода от хората и да я превърнат в безличие.

Къде изчезнаха личностите на България?

Къде отива България?

Обезсмислянето на свободата е едно от най-големите кощунства над човека и природата.

Моят вулкан, в който вярвам, е творчеството. Той не избухва нагоре, а се взривява вътре в личността. Това също е вид свобода.

Сега, когато по границите ни бушуват пожари, кажете ми откровено, не е ли моментът, в който трябва да върнем онази Световна награда за мир, дадена на Вапцаров от Световния съвет за мир? 

"Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и...

толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!"

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 714

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 803

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ