04 Март 2024понеделник04:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колонката на Донка Михайлова

Свобода за кметовете

/ брой: 234

автор:Донка Михайлова

visibility 4109

Чака ни един мандат на надежда, в който можем да видим мечтите си осъществени. Много се надявам вълненията обаче, да не бъдат такива, каквито бяха в предишния, когато се изправихме пред трудни и непридими ситуации.
Когато говорим за управлението на община Троян, на която съм кмет от 12 години, винаги ми се иска да започна от думата "свобода", защото за мен местната власт трябва да бъде преди всичко "свобода". Свободата да можем да отговорим на нуждите на нашите съграждани.
Свободата има едно измерение - никога не постигано досега, и то е децентрализация. Много ми се иска нашата партия да постави категорично темата за нуждата от децентрализация пред българското общество. Често ни казват: за това трябват много пари. Но ако преотстъпим само част от данък печалба и част от данъка върху доходите на физическите лица, ние сме направили разчет, че около 1,2 млрд. лева ще остават на разположение на общините.
Нека да си спомним колко пари при управлението на Борисов бяха раздадени чрез постановления. Само през прозореца на джипката му бяха раздадени 900 млн. лв. една година. Така че такива пари държавата има. Въпросът е как ги дава.  
Искам да представя един от успешните модели на управление на общината.
При нас всички комунални услуги в Троян се управляват от общинския съвет. Всички! И те всички са на печалба през последните 3 години. Включително и общинската болница.Те всички са под шапката на едно общинско предприятие, но сега ще отделим дружеството за аварийни ремонти отделно, което ни дава възможност днес да му възлагаме задачи и от утре те да се изпълняват, а не да чакаме 4 месеца да мине обществената поръчка.
Другото успешно дружество, още недоубито от българската държава е нашето ВиК. То дава цена на услугите с 30% по-ниска от цената наа същите в Ловеч. Въпреки новото увеличение на цените на водата. Нашето дружество има с 15% по-ниски загуби на вода, отколкото съседното държавно дружество. Това стана възможно защото то реинвестира печалбата си във мрежата всяка година толкова, колкото и в останалите общини от Ловешка област. Държавата обаче ни казва - ние ще го национализираме, обаче ние не го даваме. Така е от 2015 г. и държавата отказва да ни помага, но благодарение на европейското финансиране ние имаме днес 85% обновление на ВиК мрежата. Дружеството поддържа около 1 млн. лв. наличности по сметките си и приключва на печалба всяка година.
Общинската болница, която единствена поддържа АГ отделение в цялата област и играе ролята на областен здравен център, също всяка година е на печалба.
Знам колко е трудно за нашите нови колеги да тръгнат по този път, защото им трябва начален капитал. Но, колеги, опитайте се стъпка по стъпка да вървите по този път. Няма по-лява политика в една община от тази. И повярвайте - общинските дружества могат да бъдат печеливши.

/със съкращения/

Изказване на Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините пред регионалната среща на кметовете от БСП в Плевен

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 865

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 764

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 620

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 857

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 875

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 822

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 887

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 828

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ