27 Януари 2023петък20:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Свободна Палмира - победа за светска Сирия

Европа трябва да престане да се покрива с изкуствен либерализъм и да застане зад своите ценности

/ брой: 77

автор:Дахер Дахер

visibility 1991

2010 година - тогава за последно бях в Палмира, древния асирийски/арамейски град, чието местно название е Тадмор. Името е арамейска игра на думи, в която "тад" означава "да обичаш", а "тамар" е палма. Градът е сред символите на всички сирийци. Наблизо има находища на газ, а в местния затвор се държаха предимно последователите на "Мюсюлманските братя", които в началото на 80-те години на миналия век разрушаваха и нападаха малцинствата, светските среди и всички, които ненавиждаха шериатската им идеология. Когато снимах невероятните архитектурни паметници и се опитвах да разгадая загадъчните зодиаци по тях, въобще не предполагах, че това ще са и последните снимки, които ще запечатат в моето съзнание величието на Палмира. Като че беше вчера, когато разказвах на група туристи историята на един от най-легендарните владетели в района, при това жена - Зенобия.
През 2015 г. обединяващият няколко древни култури град - асирийска, римска, персийска и т.н., попадна под прицела на "Ислямска държава" (ИД). Джихадистката групировка се възползва от изолацията на местността спрямо сърцевината на Сирия (оста Алепо-Хомс-Дамаск) и установи контрол в стратегически важния район. Първото нещо, което направиха ислямистите, бе да взривят храмовете Баалшамин и Бел, които след християнизацията на Сирия са служили като църкви - поредното послание, което медиите отказаха да видят. Като се свържат тези деяния на ИД с тези в друг град под техен контрол - Дейр Езор, в който разрушиха арменската мемориална църква, построена в памет на арменците, загинали по време на геноцида, хората би трябвало да започнат да си задават въпроси. Погледът би трябвало веднага да се насочи към Турция, която не признава арменския геноцид, и към Саудитска Арабия, където християнството е забранено.
Същите тези две страни открито финансират т.нар. опозиция, в чийто "светски" корени се опитват да ни убедят световните медии, игнорирайки очевидните факти. Основателят на Сирийската свободна армия е от доказано радикална фамилия, чиито членове

разпространяват радикален ислям в Европа

в това число и в България. Братовчедът на командира на т.нар. сирийски бунтовници Муафак Асаад става все по-популярен в българските медии. За да прикрие липсата на подкрепа сред малцинствата, както и тяхното избиване, "сирийската" опозиция сложи начело в редиците си някакъв си Джордж Сабра, за когото твърдят, че е сирийски християнин, живеещ в Турция. Толкова ли не намериха християнин от Сирия, ами слагат турски агент? Това сирийска армия ли е, или е добре прикрита саудитско-катарско-турска мафия, която разрушава културни и археологически ценности, която иска да подчини сирийския народ и да го накара да се съгласи с това тръби от Саудитска Арабия и Катар да бъдат прекарани през територията на Сирия до Турция? Защо ИД напада предимно кюрди, алауити, християни и друзи? Защо не успява да спечели на своя страна светските сунити, сред които и суфи? Защо централата на Сирийската свободна армия е в Турция, а не в Сирия? Защо след щурмуването и превземането на Палмира сред свърталищата на ИД бяха намерени турски и саудитски провизии? Това ли е тяхната подкрепа за "умерената опозиция" и какво му е умереното на ИД, "Ал Нусра" или "Ислямски фронт"?
Ако погледнем актуална карта на Сирия, ще видим, че единственият град в страната, който е под пълен контрол на "опозицията", е Идлиб. Хама, Хомс, Тартус, Латакия и Дамаск са под правителствен контрол, като малко на брой провинциални и по-бедни селища около тези големи градове са все още под бунтовническо управление. В Алепо се водят битки и засега градът е разделен. Дейр Езор и Ракка са под контрола на "Ислямска държава", Камишли и Хасаки са под кюрдски и правителствен контрол. Неслучайно използвам думата бунтовнически, а не опозиционен, защото т.нар. умерена опозиция в момента е в съюз с "Ал Нусра", "Джейш Ал Ислам" и подобните. Дори в западните медии вече не си правят труда да ги разделят. Всички са наясно, че всъщност "Ал Нусра" владеят нещата в Идлиб и северните райони на Хама. Между другото, тези градове си бяха двата най-консервативни в страната. Още помня как ми заръчваха да не ходя там облечен с къси панталони, там рядко можеше да се види незабрадена жена. Къде е тази светска опозиция тогава? Кои градове владее? Като е светска, защо няма хора от малцинствата, като изключим споменатите вече туркмени? Защо не се бият с "Ал Нусра", а групировката се оказва техен съюзник?
Вече 5 години всякакви чужденци-ислямисти от цял свят ни се представят за сирийска опозиция. Вече 5 години всякакви бежанци от Либия, Афганистан, Пакистан, Ирак и Сомалия ни се представят като сирийци. Вече 5 години

европейски джихадисти се пращат в Сирия

за да свалят режима и да се прекарат заветните тръби. И когато същите биват изоставяни в Сирия без никакви провизии, те се връщат и извършват атентати. Атентатите в Париж и Брюксел бяха извършени от хора, за които е доказано, че са били в Сирия.
След освобождаването на Палмира никой от Саудитска Арабия, Турция, САЩ и Европа не реагира по никакъв начин. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър пелтечеше в организирания брифинг, в който се чудеше какви оправдания да измисли и как да се измъкне от ситуацията, повтаряше като развален магнетофон вече заучени фрази, опитваше се по-скоро да демонизира истинската сирийска армия. Напълно игнорирайки, че тази сирийска армия е съставена от друзи, арменци и християни, като публична тайна е, че те основно оформят т.нар. Дифаа Ал-Уатани (Национална защита), сунити, които са основна част от сирийската армия, както алауити и шиити, в частите на "Хизбула". Така се оформя и истинската Сирия - сбор от мултикултурни и етнически общности. За разлика от сирийската опозиция, която е съставено от еднородни религиозни маси, като основните им единици са туркмените, т.е. сирийските турци. Гордея със голяма част от сирийските мюсюлмани, които успяха да спасят християни, друзи и други малцинства като черкези и исмаили.
Тук, в България, където царуват самообявили се специалисти по въпросите на Близкия изток, също се опитваха да омаловажат събитието. Повечето от тях са виждали Сирия само на картата, но обикалят платените медии и лицемерно сочат и подвеждат малодушните им последователи. Появяват се на екрана и най-нагло за пореден път разясняват, че всичко било цирк и Асад е създал "Ислямска държава". А не Едоган, който дори не прикрива кървавите разправии с кюрдите и омразата си към арменците и християните. Или Саудитска Арабия, която не прикрива нетолерантното си отношение към алауити, шиити, християни, към жени, към атеисти, и въобще към всичко, що не е салафизъм или уахабизъм. В Йемен например въстанаха хусите, които са шиити, и веднага отникъде се появи ИД, която почна да се разправя с тях. И това ако не ги издава, тогава какво да кажем за атентатите срещу шиити в Ирак или в самата Саудитска Арабия, които отново сочат "Ислямска държава" като виновник, за да си измият ръцете? Какво да кажем за атентатите в Турция, насочени изцяло към кюрдите и чужденците? Това са въпроси, на които никой не иска да отговори. Защото не му изнасят отговорите.
Истинските сирийци се радват на победата в Палмира, защото това е победа на истинската армия над шайката тежко въоръжени и финансирани отвън изверги. Това е победата на

мултирелигиозната и мултиетническа същност на Сирия

над еднообразната, нетолерантна и деструктивна салафитско-уахабитска паплач. Това е победа в името на запазване на богатата и древна историческа и културна, светска същност на Сирия, която, надявам се, никога няма да бъде потопена от турско-саудитските мераци.
Европа най-накрая трябва да престане да се покрива с изкуствено нагласен либерализъм и трябва да осъзнае чия култура трябва да защитава. Своята! А не да кляка пред Ердоган, който вече се гаври с нея. За удоволствие на силите от Персийския залив. Крайно време е западният цивилизован свят да застане зад своите ценности, а не да ги заобикаля и да се продава на дявола само заради икономически интереси. Защото като вкараш вълка в кошарата, тогава трудно може да го изгониш, без да я срутиш.


Ислямисти от цял свят ни се представят за сирийска опозиция

Разруха в Сирия - БГНЕС

Сирийски войници тържествуват след връщането на Палмира от ръцете на "Ислямска държава". Западът странно мълчи за успеха на сирийската правителствена армия
Снимки БГНЕС

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 841

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ