15 Юни 2024събота11:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Благотворители

Свръхбогатство и филантропия не е оксиморон

Ако повече милиардери и милионери последват примера на Гейтс и Бъфет, светът би станал по-добро място за живот

/ брой: 231

автор:Кристиела Симеонова

visibility 4779

2017-а е годината, отбелязала най-голям ръст на милионери и милиардери. Световното богатство се концентрира все повече в ръцете на малцина, като още преди година достигна пагубното съотношение 1 процент свръхбогати към 99 на сто. Огромният дисбаланс в доходите на хората е в основата на много проблеми, и то с тежки последствия за най-бедните.
Според доклада "Живот в различни светове", изготвен от Фонда на ООН за населението, общото състояние на 2043-те милиардери на планетата (по данни на "Форбс"), превишаващо 7,7 трилиона долара, е равно на БВП на 80 процента от страните в света. На този фон 800 милиона души в света живеят под прага на бедността, както отбеляза по повод Международния ден за изкореняване на бедността - 17 октомври, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.
Докладът "Милиардерско благополучие" на американския Институт за политически изследвания изчислява, че тримата най-богати хора в САЩ - Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет притежават повече пари, отколкото по-бедната половина на населението на САЩ, или 160 млн. души. Общото състояние на тримата е 264,1 млрд. долара. Изследователите отчитат, че милиардерската класа продължава да "се отделя от останалата част от нас" с най-високата скорост, записвана някога. "Не сме били свидетели на такива екстремни нива на концентрирано богатство и власт от първата златна ера преди век", се отбелязва в доклада.
Неотдавна докладът на британската благотворителна организация "Оксфам" пък изчисли, че ако осемте най-богати хора на планетата раздадат състоянието си на най-бедната част от световното население - 3,6 млрд. души, то всеки човек ще получи приблизително 118,39 долара. Все страшни тенденции, страшни числа...
- Всичко, което похарча през целия си живот, ще се равнява на по-малко от един процент от всичко, което печеля. Другите 99 процента в плюс ще отидат за другите, защото нямам нужда от тях. Затова е глупаво да не ги предам (тези ползи) на хората, които могат да ги използват - такова е веруюто на милиардера филантроп Уорън Бъфет. И той не е самотен в това си виждане за богатството и живота, редица богаташи от цял свят даряват голяма част от състоянието си за благотворителност. Те доказват, че свръхбогатство и филантропия не e оксиморон, защото за тях самоцелното трупане на финансово състояние не е достатъчно, за да постигнат щастлив и пълноценен живот. Водени са от разбирането, че трябва да помагат на нуждаещите се, на тези, които не притежават и частица от тяхното състояние. Защото да помагаш на другите е вродено желание, въпреки че не се наблюдава при всички човешки същества...
Когато става въпрос за пари, трудно е човек да повярва в напълно безкористни цели. Благотворителността често се приема като лесен път за сериозни данъчни облекчения или чудесна реклама. Неслучайно се появи и определението за подобни дейности - филантрокапитализъм. Остава въпросът за какво е по-добре да се използват милиардите - да се поверят на правителствата чрез данъци, или да се пренасочат в инвестиции на компании, които може и да решат много от проблемите на планетата. Така че колкото и да ни е трудно да повярваме в безкористната благотворителност, то поне има полза за света от подобни инициативи.

"Големият взрив" на Бъфет

През 2006 г. един от най-богатите хора в света - Уорън Бъфет, дарява над 1,5 млрд. долара за благотворителност. Деня, в който милиардерът поема ангажимент към пет фондации, децата му го наричат "Големия взрив". Бъфет е от онези милиардери, които водят сравнително скромен начин на живот. Не живее в огромен и луксозен палат, а в къщата, която през 1958 г. си купува за близо 32 хил. долара. Не харчи пари за електроника, твърди, че не носи мобилен телефон. Макар да може да си позволи най-скъпите лимузини, той се вози в кадилак за 50 хил. долара.
В началото на годината Бъфет се обърна с писмо към Бил и Мелинда Гейтс, в което ги помоли да направят отчет на резултатите от работата на фондацията им и новите цели, които тя си поставя. През 2000 г. Бил и Мелинда Гейтс основават най-голямата благотворителна фондация в света.
3,17 млрд. долара дари Бъфет този юли на фондацията на Гейтс и на още 4 семейни благотворителни организации. Дарението под формата на акции на инвестиционната му компания "Беркшир Хатауей" е най-голямата еднократна сума, свързана с обещанието му, че ще дари почти цялото си богатство за благотворителност. От 2006 г. Бъфет е дарил 27,54 млрд. долара, като 21,9 са за фондацията на семейство Гейтс. Останалата част от сумата е отишла за фондацията "Сюзън Томпсън Бъфет", носеща името на първата му съпруга, както и за фондациите на децата му Хауърд, Сюзън и Питър. Досега Бъфет е дарил над 40 процента от бизнес дяловете си, като по изчисления на "Форбс" нетното му състояние се равнява на 76,3 млрд. долара. Богатството на фамилията Гейтс - на 88,5 милиарда.
Ето какво посочват семейство Гейтс в отчета си пред Бъфет, а и пред цялата световна общественост, като в него разглеждат по-дълъг времеви период, а не само от 2006 г. насам:
* 122 милиона спасени детски живота от 1990 г. насам - това сочат изчисленията на УНИЦЕФ. Според тях за последните 25 години животоспасяващи ваксини са успели да достигнат до 86 процента от всички деца по света и пропастта между богатите и бедните държави по отношение на имунизациите е по-малка от всякога. За всеки един долар, похарчен за ваксина, светът печели обратно 44 долара от разходи за лечение на предотвратимите болести. Макар детската смъртност в световен мащаб да намалява, около милион бебета умират в първите часове след раждането, а 1,5 милиона не доживяват края на първия месец. Фондацията на семейство Гейтс е допринесла в борбата с ранната детска смъртност, като е помогнала големи общности в Руанда да бъдат обучени за правилното и хигиенично прерязване на пъпната връв, за принципите на здравословно кърмене и носене на бебетата. Благодарение на това там за последните 7 години с 30 процента е намаляла смъртността при новородените. Смъртността от недохранване, която е причина за 45 процента от всички смъртни случаи на деца в третия свят, обаче остава предизвикателство.
* Борба с бедността сред жените: към днешна дата над 300 милиона жени в Африка и Азия са образовани и имат достъп до контрацепция. В бедните общности жените са най-онеправдани и дискриминирани, което често ги принуждава да продават телата си. Благодарение на усилията на фондацията над 75 милиона жени в Индия са се включили в групи за взаимопомощ.
* Битката с болести: в края на 80-те години по 350 хил. деца се заразяват с полиомиелит всяка година. През 2016 г. случаите за целия свят са общо 37. "Полиомиелитът скоро ще бъде в историята. Ние с теб ще видим и края на маларията. Никой повече няма да умира от СПИН. По-малко ще са болните от туберкулоза. Децата навсякъде ще се хранят добре и смъртността им в развиващия се свят ще е толкова рядка, колкото и в развития", отбелязват своите амбиции и вярата в реализирането им Бил и Мелинда Гейтс. И завършват: "Не можем да определим дата за тези събития и не знаем поредността им, но сме сигурни в едно - бъдещето ще изненада песимистите. Благодарим ти, че ни се довери, Уорън. Няма да те разочароваме."

 "Щедрото обещание" - предай нататък

В края на май 14 милиардери се присъединиха към "Щедрото обещание" и 157-те негови последователи, поели ангажимента да дарят най-малко половината от богатството си за филантропски каузи. Целта на създадената от Бил и Мелинда Гейтс и Уорън Бъфет през 2010 г. инициатива е чрез публичното обещание да се окуражат и други богаташи да последват каузата. През 2012 г., когато ДУМА (бр. 262, 10.XI.2012 г.) за първи път разказа за тази инициатива, тя беше още в зародиш. Днес каузата на Гейтс и Бъфет увлича все повече последователи.
Ето какво казва новоприсъединилият се милиардер, австралиецът Леонард Ейнсуърт, с богатство от 1,18 млрд. долара, председател и изпълнителен директор на "Ейнсуърт Гейм Технолъджи Лимитид", 60-годишен властелин в игралната индустрия: - Предпочитам да сведа до минимум публичността на филантропските си дейности, но в същото време осъзнавам, че представянето на положителен пример е най-добрият начин да се насърчат и други да се включат.
- Когато Бог ви благослови финансово, не повишавайте стандарта си на живот. Повишавайте стандарта си на даряване - от тази максима се води Мохамед Деуджи със състояние от 1,39 млрд. долара, президент и главен изпълнителен директор на "МЕТЛ Груп". Това е танзанийски конгломерат, опериращ в 11 африкански страни и развиващ широк диапазон от дейности.
- Потенциалът не е гаранция за напредък. Можем да грабнем огромния потенциал на нашето време, ако предоставим възможност на всички хора да участват, независимо от техния произход, религиозна принадлежност, пол или цвят на кожата - казва в мотивите си да се присъедини към "Щедрото обещание" Робърт Фредерик Смит - основател, председател и главен изпълнителен директор на "Виста Икуъти Партнърс" - инвестиционна компания, която се занимава със софтуер, обработка на данни и развитие на технологиите. Богатството на Смит се оценява на 2,5 млрд. долара.
Ако всеки от богаташите последва примера на Гейтс и Бъфет, светът наистина би станал по-добро място за живот. Представете си само каква колосална сума ще се получи, ако всеки от 2043-те милиардери с общо богатство от 7,7 трилиона долара и 16,5-те милиона милионери с контролираните от тях 63,5 трилиона долара задели половината от богатството си за благотворителност! При все че това е официалният брой на свръхбогатите, колко още се крият?

Нова инициатива

Тези дни, отново начело с Гейтс, редица богаташи поставиха началото на кампанията "Съвместно действие", с която се ангажират да инвестират 500 милиона долара в световното здравеопазване, образование и икономическо неравенство. Групата ще обедини своя опит и ресурси, за да инвестира в дългосрочни инициативи в развиващия се свят.
Новият фонд, поясняват от "Форбс", отразява един развиващ се подход към филантропията, който се фокусира върху сътрудничеството между публични и частни групи за създаване на по-големи "промени в системите". Ключът към модела на фонда ще бъде отвореното сътрудничество между филантропите и социалните предприемачи, местните общности, правителствата и нестопанските организации. Кампанията ще осъществява дейността си съвместно с "Щедрото обещание". До края на годината ще бъдат отделени първите средства.


В борбата срещу Алцхаймер

Последната дарителска инициатива на Бил Гейтс е насочена към борбата с Алцхаймер. 50 млн. долара е дал милиардерът на частния фонд "Деменция Дискавъри", който подпомага научни изследвания и разработки на нови подходи срещу болестта. Причината, поради която тази болест привлича вниманието на Гейтс, е високата й цена - емоционална и финансова, както самият той споделя. Пет пъти повече на година за медицински грижи от друг човек в напреднала възраст се харчат на година за възрастен, болен от Алцхаймер, като се има предвид и че болестта може да се развива с десетилетия. По думите на милиардера разходите за болните от Алцхаймер и други дегенеративни болести на мозъка са едно от най-бързо растящите пера в здравните системи в развитите страни. В САЩ през 2017 г. цената на тази болест е достигнала 259 млрд. долара. Според прогнози на Световната Алцхаймер организация до 2050 г. засегнатите от болестта ще са тройно повече от сега, затова са необходими действия. Макар евентуалните резултати да могат да се видят едва след десет, а и повече години. "Убеден съм, че сме в повратен момент и сега трябва да се действа, преди науката да остане на заден план за сметка на увеличените разходи за всички болни", казва филантропът.


Кой ще е първият трилионер?

След около 25-30 години се очаква да се появи първият човек, чието състояние ще бъде 13-цифрено число. Или поне така предвиждат американски експерти, цитирани от "Тех Инсайдър". "Несъмнено е, че след 25-30 години ще знаем кой е първият трилионер в света. Несправедливо е, но вървим натам и трябва да приемем, че ще има още по-богати хора", казва бизнесменът Сам Алтман, който е президент на най-голямата и уважавана в технологичната индустрия компания-инкубатор за стартиращи фирми. Той свързва ръста на богатството с иновациите. Тяхното развитие в правилната посока може да донесе на предприемчивите бизнесмени по стотици милиарди долари за година. Други пък смятат, че рано или късно ще бъде създаден уникален продукт, който ще се окаже търговски бум и ще осигури на своя създател рекордно състояние. Но е напълно възможно трилионер да стане и бизнесмен като Илон Мъск, който работи в няколко области, а не само в една. Що се отнася до националността, повечето експерти смятат, че първият трилионер ще е от САЩ, Индия или Китай. През следващите 50 години може да има 11 трилионери на планетата.


Неравенството има тежки икономически и социални последствия. Експлоатацията на детски труд е едно от последствията от  бедността


Уорън Бъфет и семейство Гейтс са създатели на инициативата "Щедрото обещание", която набира все повече последователи


В началото на годината Бил и Мелинда Гейтс направиха отчет на резултатите от благотворителната дейност на фондацията сиНемного е нужно на човек, за да води нормален начин на живот

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 111

71% недоволни от управлението на Шолц

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 111

Сенатът в Аржентина одобри плана на Милей

автор:Дума

visibility 606

/ брой: 111

Макрон призова леви и десни да се обединят

автор:Дума

visibility 588

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 589

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 641

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 603

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ