04 Декември 2023понеделник05:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свят на доброто и детската мечта

95 години от рождението на Леда Милева

/ брой: 30

автор:Иван Гранитски

visibility 4445

Леда Милева е родена на 5 февруари 1920 г. в София в семейството на поета Гео Милев. През 1938 г. завършва Американския колеж в София, а по-късно Софийския университет "Климент Охридски".
През 1944-1951 г. е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София, по-късно главен редактор на сп. "Пионерска самодейност" и "Дружинка", редактор в издателствата "Народна младеж" и "Български писател". От 1966 до 1970 г. е генерален директор на Българската телевизия.
От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел "Печат и културно сътрудничество" при Министерството на външните работи. До края на 1978 г. е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж.
От 1979 до 1989 г. е председател на Съюза на преводачите в България, създател на списанието за чуждестранна литература "Панорама" и негов главен редактор от 1980 до 1991 г., дългогодишен председател на българския център на Международния ПЕН клуб. Народен представител е в Осмото, Деветото Народно събрание и Седмото Велико Народно събрание.
Автор е на повече от 30 стихосбирки за деца, сред които "Зайо на разходка" (1946), "Пътечките на дъгата" (1964), "Цветни приказки" (1969), "Черно фламинго" (1978), "Златоперко" (1980, пиеси),"Карнавал в гората" (2003).
Преводач на съвременна американска, английска и африканска поезия, издадена в антологии, сред които "Американски поети" (1970), "Американски негърски поети" (1975), "Нощен дъжд. Съвременна английска поезия" (1980), "Африкански гласове" (1987).
Удостоена е с националната награда "Константин Константинов" за цялостен принос в детското книгоиздаване (2008). Записана е в почетния списък "Ханс Кристиян Андерсен" на Международния съвет по детската книга.
Умира на 5 февруари 2013 г. на 93 години.

 

Тя бе истински благороден наследник и продължител на делото на великия си баща. Имам чувството, че Леда Милева не си е отишла от тази пуста и печална земя завинаги, а само е заминала на далечно пътешествие. Впрочем и многостранното й творчество, и впечатляващата й обществена дейност, и богатият й личен живот са своеобразно продължително пътешествие из естетическите, обществено-политическите и индивидуалните пространства. Провидението ме дари със запознанството и близкото приятелство на тази удивителна личност. През последния четвърт век имах с нея множество лични срещи, съвместни пътувания, безбройни премиери на нейни книги, литературни четения, дискусии, кръгли маси, мащабни културни проекти с участието на най-изявени съвременни български творци - учени, писатели, художници, музиканти, режисьори и актьори.
    Повече от шест десетилетия Леда Милева изследва невероятната вселена на детското съзнание. Като търсач на нови светове тя витаеше заедно с невинните млади духове във фантастичните селения на загадката, примамливото, приключението. Леда Милева открива, че детето знае нещо свръхважно, убягващо на възрастните - всичко в природата е живо, всичко се превъплъщава и преминава от едно в друго състояние. Растенията имат чувствителност и могат да бъдат добри и лоши, животните, птиците и влечугите могат да имат човешки черти, а хората, ако въплъщават силите на злото и мрака, приемат формата на злите животни.
    Няколко поколения деца и юноши израстват с нейните прелестни и вълнуващи книги. Тя притежаваше въображение, способно да мечтае и да създава приказки. Присъщ й беше рядко срещаният усет за граница между измислицата и реалността, Тя разгада чудната детска способност за самосъздаване на свое особено пространство и време (колкото реални, толкова и фантастични), които се подчиняват на хрумванията на играта.
    В детското съзнание Леда Милева със своите герои: зайчета, мецани, лястовички, влакчета, юначета с калпачета, лисанки, фламинго и т.н., е извисена като класик на детската литература.
    Леда Милева се оттласква от българската фолклорна традиция, за да насити своите приказни словесни пейзажи и сюжети със съвременна чувствителност, с нравствените проблеми на българското общество в края на XX век. В такъв смисъл можем да кажем, че нейните творби са своеобразни възпитателни пътешествия в света на доброто, лъчезарното, мечтата. Но до нравствената поука малките пътешественици стигат сами, водени от светозарната светлина на благородството, приятелството и любовта. Героите в творбите на Леда Милева преживяват раждането на доброто в техните души, като неусетно възмъжават, борейки се с препятствията, които изникват пред тях.
Леда Милева бе удивително подреден и организиран човек. Благодарение на нейната несломима воля, настойчивост и постоянство издателство "Захарий Стоянов" успя да извърши истински подвиг - отпечатването на пет тома съчинения от Гео Милев (почти академично издание с нови коментари, анализи, бележки); богато илюстрирано томче с творбите на Гео Милев за деца и юноши, както и фундаментално изследване на Ружа Маринска, посветено на пластическото наследство на Гео Милев; петнадесет тома нови критически изследвания и спомени за Гео Милев, за неговия баща Милю Касабов, за естетико-художествения кръг от автори, преводачи, художници и пр. около списанията "Везни" и "Пламък". А също така четири тома съчинения от самата Леда Милева и десетки преиздания на емблематични нейни творби като "Зайченцето бяло", "Карнавал в гората", "Балончето и куклата с розовата рокля" и пр.
Леда Милева беше във висша степен човек на духа, истински благороден наследник и продължител на делото на великия си баща Гео Милев. Цялостната й обществена дейност и лично творчество бяха стратегически насочени към съхранението на отечествената идентичност, културни традиции и морални принципи.
 

25 пияни и 11 дрогирани шофьори залови МВР за денонощие

автор:Дума

visibility 297

Мъж е прострелян при лов в Разградско

автор:Дума

visibility 421

Мъж беше спасен от измръзване над Банско

автор:Дума

visibility 547

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 1991

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 1772

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 1935

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 2043

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 1923

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 1756

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 1804

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 1964

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 1946

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 1956

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 1672

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ