25 Юли 2021неделя09:27 ч.

Таборът се връща от Париж

/ брой: 191

автор:Ева Костова

visibility 1336

Че що не ги "интегрират", бе? Нали има Европейска харта за правата на човека? Ма нещо "демократична" Франция забравя клаузите на тази харта и хоп - циганите обратно в България. Българите да се "интегрират" с тях. Бати лицемерите.
Така цветисто реагираха веднага във форума прочели новината хора, че Франция гласи връщането на около 700 роми, които бяха изгонени от нелегалните им жилища. 
Но понеже на страниците на вестника ни не може да се говори анонимно, ще спазим бон тон по този повод. Пък и си познаваме циганите, тъй като си ги интегрираме години наред и вече сме посвикнали с eтническите им особености...
Преди време от тях "пропищя" Норвегия, към която се бяха отправили оправно бързо не особено студенолюбивите мургави нашенци. Сега предпочитани от тях "дестинации" са Белгия, Холандия и Германия. Около 20 хиляди български роми живеят в Брюксел.
Немалка част, особено от великотърновското село Водолей, мигрират в Гърция, не е малък броят на ромите и в Испания. По-голямата част от ромите работят неквалифицирана работа. В Гърция, Италия и Испания това обикновено е земеделие или гледане на възрастни хора. В Швеция е много популярно брането на билки. В Белгия се занимават с транспортни услуги. Хората се трудят, както се вижда. Една част от тях се занимават и с друг вид дейност, за която понякога споменават чужди и наши издания, цитирайки проучвания или пък се премълчава срамежливо. Но с подобен вид дейности се занимават и много неромски наши емигранти...
Българските и румънските граждани имат право на свободен престой във Франция до три месеца, но след това трябва да докажат, че имат работа, здравно осигуряване и доходи. По-строгите правила за работа във Франция на българи и румънци бяха част от условията за приемането на двете страни в Европейския съюз.
Така е наистина, но коя страна може да се похвали, че при свободно придвижване на хора в рамките на ЕС ще бъде застрахована от нежелани гости? Въпросът е как да посрещне такива гости. Как да ги приобщи към своя бит и култура? Погледнато реално, Франция има далеч по-големи възможности да направи повече за пришълците в нея, отколкото България. Независимо от средствата, които получаваме и които не се знае винаги къде точно отиват, за интеграцията на ромите у нас. Средства, които някои по-богати страни предпочитат да дават, за да си държим българите в България. Това е истината. И в това отношение явно няма скоро да дочакаме промяна в трудната интеграция на тази категория хора в рамките на родната територия. И без очакваната помощ в делото на  интегрираните към интеграцията им.
Още повече, че като цяло икономическият статус на тези емигранти е добър, някои дори правят свои фирми или стават ортаци с тамошни бизнесмени. Ромите в чужбина кътат пари за ремонт и построяване на нови къщи у нас.
Тоест летвата и тук е вдигната високо. Готови ли сме да си ги посрещнем?

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 367

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 342

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 312

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1532

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 698

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 490

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 470

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ