16 Септември 2019понеделник16:18 ч.

Министър Танева участва преди ден в заседанието на МС, идеята си разясни във фейсбук

Танева предизборно се сети за родните производители

Предлага обратно начисляване на ДДС за български плодове, зеленчуци и сурово мляко

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 544

Преди началото на предизборната кампания за тазгодишните местни избори министърът на земеделието Десислава Танева се сети за българските производители. Тя обяви във фейсбук, че има официално искане за обратно начисление на ДДС на плодове, зеленчуци и сурово мляко, което вече е изпратено от МЗХГ до Министерство на финансите, което от своя страна трябва да договори данъчното изключение в ЕСУ. Танева обяснява, че вече са водени и предварителни разговори, за да се намери благоприятно административно решение.

Идеята е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани, обяснява Танева. За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в еврообщността е освободена от облагане. Данните на министъра показват, че сега около 30-40% от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас не са регистрирани по ДДС заради малкия обем на тяхната дейност. 

Обратно начисляване на ДДС е данъчен режим, който се прилага за елиминиране на измами с искане за възстановяване на ДДС от фиктивни сделки. При тях фирми фантоми издават фактури за внесен ДДС, а те служат за основания да се иска връщане или приспадане на данъка. От тези схеми бюджетът губи стотици милиони левове годишно. При този механизъм ДДС се начислява от получателя, а не от доставчика, за да се избегнат измами. На практика данъкът е изискуем от получателя по сделката, който задължително трябва да е регистриран по ДДС, независимо дали доставчикът има такава регистрация. 

Според Танева с обратното начисляване на ДДС ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми. "Като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени, което би било проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки", допълва министърът. Според нея мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара, независимо от това, че и сега се работи в тази посока - чрез целенасоченото субсидиране. Според Танева, вместо да изгуби фискът, ще се увеличи приходът в бюджета.

Шефът на БНР: Няма проблеми, няма цензура

автор:Дума

visibility 3

КНСБ иска дебат за правата на журналистите

автор:Дума

visibility 20

Скандалът в БНР е саботаж срещу кабинета

автор:Дума

visibility 38

Сбогом, Павка!

автор:Дума

visibility 153

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 177

Петролът скочи рекордно

автор:Дума

visibility 82

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 298

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 398

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 273

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 178

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ