20 Септември 2019петък15:55 ч.

Търговците над всичко

/ брой: 158

автор:Мая Калпачка

visibility 4392

Вчера парламентът не успя да отхвърли ветото на президента Плевнелиев върху част от промените в Закона за защита на конкуренцията. Става въпрос за текстовете, отнасящи се за отношенията между търговските вериги и доставчиците на храни. Промените бяха подкрепени от Коалиция за България, само 16 депутати от ДПС и един независим. ГЕРБ, люлката на Плевнелиев, бе против. И сега всичко започва отначало...
Най-важното е, че с тези промени търговските вериги се задължаваха да публикуват договорите си с производителите и да представят типовите договори за оценка. Промените забраняваха всяко действие или бездействие, което противоречи на добросъвестната търговска практика и може да увреди интересите на по-слабата страна. Разпоредбите на закона щяха да важат за всички фирми с оборот над 50 млн. лева. Договорът между двете страни не можеше да бъде обвързан със задължение за подписване на други договори, не можеше да се включва забрана за предоставяне на стоката на други купувачи, с предвидени санкции затова. Както и отказ за продаване на стока с мотива, че търговецът предлага същия продукт под собствена марка. И още, че търговците на дребно не могат да прехвърлят на доставчиците отговорността и да налагат неустойки, когато срокът на храните е изтекъл в обекта. Т.е. поправките бяха в полза на производителите. Многократно бе обяснено - от вносителите и от бранша, че промените няма да доведат да поскъпване на стоките - нещо, в което президентът се съмнявал. По този повод вчера Корнелия Нинова попита в парламента: "Като свалиш от една цена пет такси, които я натоварват, как точно ще увеличиш тази цена"?
Не е вярно, че по света пазарни отношения не се регулират със закон - как иначе да бъдат намалени безумните задължения, които удрят родните производители? Те очакваха с нетърпение тези промени и настояваха те да влязат в сила час по-скоро. Дали зад наложеното от президента вето не се крие лобизъм в полза на чужди корпоративни интереси?. Щото така излиза - търговците над всичко. 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 387

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 354

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 262

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 194

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ