20 Февруари 2020четвъртък04:53 ч.

Търговците над всичко

/ брой: 158

автор:Мая Калпачка

visibility 4537

Вчера парламентът не успя да отхвърли ветото на президента Плевнелиев върху част от промените в Закона за защита на конкуренцията. Става въпрос за текстовете, отнасящи се за отношенията между търговските вериги и доставчиците на храни. Промените бяха подкрепени от Коалиция за България, само 16 депутати от ДПС и един независим. ГЕРБ, люлката на Плевнелиев, бе против. И сега всичко започва отначало...
Най-важното е, че с тези промени търговските вериги се задължаваха да публикуват договорите си с производителите и да представят типовите договори за оценка. Промените забраняваха всяко действие или бездействие, което противоречи на добросъвестната търговска практика и може да увреди интересите на по-слабата страна. Разпоредбите на закона щяха да важат за всички фирми с оборот над 50 млн. лева. Договорът между двете страни не можеше да бъде обвързан със задължение за подписване на други договори, не можеше да се включва забрана за предоставяне на стоката на други купувачи, с предвидени санкции затова. Както и отказ за продаване на стока с мотива, че търговецът предлага същия продукт под собствена марка. И още, че търговците на дребно не могат да прехвърлят на доставчиците отговорността и да налагат неустойки, когато срокът на храните е изтекъл в обекта. Т.е. поправките бяха в полза на производителите. Многократно бе обяснено - от вносителите и от бранша, че промените няма да доведат да поскъпване на стоките - нещо, в което президентът се съмнявал. По този повод вчера Корнелия Нинова попита в парламента: "Като свалиш от една цена пет такси, които я натоварват, как точно ще увеличиш тази цена"?
Не е вярно, че по света пазарни отношения не се регулират със закон - как иначе да бъдат намалени безумните задължения, които удрят родните производители? Те очакваха с нетърпение тези промени и настояваха те да влязат в сила час по-скоро. Дали зад наложеното от президента вето не се крие лобизъм в полза на чужди корпоративни интереси?. Щото така излиза - търговците над всичко. 

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ