22 Март 2023сряда18:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Търси се място за дом на Пловдивската опера

Кметът Иван Тотев и мнозинството от ГЕРБ предлагат да се бутне бившият Партиен дом

/ брой: 150

автор:Пенка Калинкова

visibility 2491

Кметът Иван Тотев и мнозинството от ГЕРБ в Общинския съвет на Пловдив ще бутат Партийния дом по предложение на Любозар Фратев, Мариана Чолакова, Никола Добрев, арх. Илко Николов и Георги Стоев от "Дом за Пловдивската опера". Натисналите на компютъра "за" не се съобразиха със становището на КАБ Пловдив, нито със съображения, изказани от пловдивчани с различни професии. Възхитен съм от пропорциите на Партийния дом, сградата има всички свои достойнства, тя е уникална като архитектура и строителство, казва арх. Костадин Палазов. В становището на КАБ Пловдив се прави паралел със съществуващия в Ню Йорк "Сигрем билдинг" - същият "интернационален стил" и модерно архитектурно мислене и майсторство, инспирирано от архитектурата на Мис ван дер Рое. В бившия Партиен дом има стенопис, мозайка, цветна стъклопластика, подписани от големи художници.
27 общински съветници, главно от ГЕРБ,  гласуваха да се даде теренът под Партийния дом за сграда на Пловдивската опера, но след построяването на нова за общинската администрация. Против бяха социалистите и други представители на опозиционното малцинство. Не е известно какво мисли държавата - нейни служби има в 12-етажната сграда, а ниското тяло на Концертната зала е държавна собственост - няма как да не пострада при бутането на Партийния дом и строежа на новата сграда. Не е ясно кой ще бута, кой ще инвестира, кой ще строи, кой ще ползва новата сграда. А мястото е малко. Дори да се бутне и Концертна зала, я има, я няма три декара. А тя няма как да не бъде засегната, най-малкото, ако остане, ще бъде като кръпка към новата сграда. Не се мисли и за транспортиране на тежки декори - напоследък между оперните театри в България тече взаимодействие, обменят си декори и костюми, нито пък за паркиране на дошлите с автомобили. Според галеристката Анна Дякова живеем във времето на херостратите, арх. Роберт Чакъров предлага да се бръкнат в джоба инициаторите поне за цената на съборената сграда и разходите за събарянето и разчистването на терена. А арх. Палазов обръща внимание върху друг детайл от изказванията на представителите на "Дом за пловдивската опера" и пита "За" или "На" Пловдивската опера ще бъде новопостроената сграда - там е заровено кучето, казва той, кой ще има дял в собствеността й. Трябва да се има предвид, че отдолу има археология - Централният площад на Пловдив е върху територията на Античния Форум. Ако ще се строи опера, то тя трябва да бъде държавна или общинска собственост, пише в социалната мрежа музиковедът Андрей Андреев, и задължително трябва да се стопанисва от Операта. Дом на културата имаме. Всичко друго са празни приказки.
Откъдето и да го погледнеш, предложението не е съобразено с експерти. То няма нищо общо с желанието на пловдивчани - и аз съм една от тях, Пловдивската опера да има свой дом. Не сме се подписали под решение да се бута сградата и да се строи точно на нейно място. Да не се смесва доброто желание с необмисленото предложение.


Експертите са категорични, че емблематичната сграда е уникална като архитектура и строителство
Снимка podtepeto.com

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 539

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ