12 Април 2021понеделник06:53 ч.

Милко Багдасаров:

Търсим не просто реализация, работим за победа в изборите

Можем да спечелим вота включително и заради принципната си позиция през годините, категоричен е лидерът на БСП в Кърджали и член на Националния съвет на партията

/ брой: 180

автор:Лилия Томова

visibility 1805

МИЛКО БАГДАСАРОВ е роден в Пловдив на 21 октомври 1957 г. Завършил е математика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", информатика в Софийския университет "Св. Климент Охридски", има и магистратура по икономика от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Живее и работи в Кърджали, председател е на Общинския съвет и е член на Националния съвет на БСП. Женен е, има двама сина, вече и внук, който носи неговото име.


"Над 340 милиона са средствата, които предишното правителство реализирана за четири години на територията на областта"

"На последната предизборна права може и да има договорки между ДПС и ГЕРБ"

"Ивайло Калфин е достойна и избираема кандидатура, подкрепяме я с две ръце"

 

- Какво се случва в Кърджали, г-н Багдасаров? Стягате ли се за избори, или още събирате сили?
- "По средата" сме - и събираме сили, и се стягаме за изборите. Не мога да кажа, че сме съвсем готови, още повече че все още не сме излъчили кандидатурите си за кмет във всяка от общините на Кърджалийска област. Но за сметка на това вече принципно сме изградили листите за общински съветници, начина на участие, определихме задачите и главно работата, която трябва да свършим по малките населени места. Ще работим, за да имаме кандидатури във всяко селище с над 350 души население. Имаме и проблеми, разбира се - БСП сме партия, която дълги години все е "боксова круша" между местните управляващи от Движението за права и свободи и сегашните управници на национално равнище от ГЕРБ. Но с принципната си позиция, която доказахме през годините, смятам, че можем да разчитаме на вота на нашите съграждани.
- Нищо, че сте, както се шегувате, "боксова круша"?
- А, не за първи път сме в подобна ситуация. Но не само оцеляваме, а и, разбира се, продължаваме напред.
- Има ли напрежение между политическите формации в града? Какви са отношенията с ГЕРБ на местно ниво?
- С политическа партия ГЕРБ на местно равнище отношенията са, каквито са и на национално ниво. Нямаме разговори, няма комуникация и това е разбираемо. В много голяма степен в двете последни години те показаха отношение към БСП, което в никакъв случай не предполага някакви разговори и диалогичност.
- На която партия - БСП, много ГЕРБери са били членове...
- Да, дори имахме членове на БСП, които в някаква степен се бяха "обърнали" към ГЕРБ. Но сега настроенията са други, не са на страната на управляващите. Хората разбраха, узряха и се връщат пак към нашата принципна позиция, която защитавахме през годините, към борбата, която сме водили срещу монопола на управляващите на местно равнище. Т.е. - основно срещу ДПС.
- С ДПС запазихте ли коректните си отношения? Чува се, че Касим Дал бил набирал скорост в региона, дали е вярно?
- Нямам такива впечатления - за "набиране на скорост" от страна на сподвижниците на Касим Дал. По-скоро има вътрешно напрежение в рамките на ДПС, което е провокирано от невъзможността партията им да води онази своя политика, която винаги са имали, включително и в централното управление на страната. Последните два мандата ДПС беше в централната власт и това им помагаше в огромна степен да определят чрез монопола си в местната власт цялата политика в региона. Сега това го няма... И, естествено, техните хора, и дори т.нар. им стабилен електорат вече се колебае дали да застане или не зад Движението за права и свободи.
- Т.е. силно преувеличени са слуховете за лидиращата роля на Касим Дал в Кърджалийско?
- Да, в Кърджалийска област сподвижниците му нямат това присъствие, както в Североизточна България. Или поне така се говори... Имаше наченки, но след събитията пред джамията в София като че ли всичко набързо заглъхна и още по-бързо се забрави.
- Подозирате ли, как да го кажа, синхронизиране на отношенията между ДПС и ГЕРБ за местните избори, а защо не - и за президентските?
- Ние, местните социалисти, честно казано, винаги си имаме едно наум към местната организация на ДПС. Още повече че резултатите от последните парламентарни избори се случиха на базата на едно непремерено изказване на Ахмед Доган. Мисля, всички ще се съгласим, че беше точно така. Защото няма логика само месец преди това изборите за Европейски парламент да са с едни резултати, а в следващите избори - за Народно събрание, разликите да са дори силно фрапиращи. В този план винаги можем "да очакваме нещо" от Движението за права и свободи, там преследват винаги своя партиен интерес, за да бъдат във властта. Така че няма да се учудя, ако "на последната права" се появят и договорките, за които ме питате.
- Гордее ли се бесепариатът с това, което направи за Кърджали през годините на управлението на тройната коалиция? Въпреки всички хули и хокания...
- Това, което направихме, ще е огромният ни плюс за предстоящите избори. Имаме видими постижения на предишното правителство, които то реализира и в структурата, и в цялата Кърджалийска област. Правили сме статистика - някъде над 340 милиона са средствата, които в крайна сметка са били реализирани за тези четири години на територията на областта. А някои от най-хулените неща за нас са гордост, и местните хора ги оценяват по достойнство - водното огледало например, което си остава един много голям плюс за Кърджали. Това "Водно огледало" наистина е гордост - и за града, и за БСП, защото ние успяхме да го построим. Проектът е от 40 години, често се шегувам, че съм правил социологическо проучване сред кърджалийци. Ето ги резултатите - сто процента от тях предпочитат не софийското метро, а водното огледало!
- Ще потърси ли БСП възможност за управление на Кърджали извън рамките на ДПС?
- Това е основната ни цел, за това работим. Задачата ни, в условията на това, което се случва в момента, е да търсим не просто реализация, а даже победа в местните избори. Особено в община Кърджали! Всъщност две са общините, в които мислим, че можем да победим - освен Кърджали, това е и община Кирково. Там нещата са във фаза, в която направо сме длъжни да участваме с голяма цел, и тя е - победа на местните избори.
- А кой ще е кандидат-кметът, когото с чисто сърце бихте подкрепили?
- Преди месец бих ви казал, въобще - по-лесно бих отговорил на този въпрос, след месец - също ще ви отговоря, може би също лесно. Днес обаче ми е трудно...
- Но ще вървите към това - социалистическите идеи да победят либералните?
- Партията ни разширява позициите си в организационен план в Кърджалийско, а и БСП си е основен опонент на ДПС в смесените райони. Хората се връщат, обръщат се отново към нас. Можем не само да се представим добре, а и да спечелим местните избори.
- Президентски избори също идват, г-н Багдасаров. Харесвате ли г-н Калфин, кандидат-президента на лява България?
- Членовете на БСП в Кърджали, а и на територията на всички общини взехме решение на своята конференция, както и да ви прозвучи - с пълно единодушие. И то звучи така: "Най-хубавият кандидат-президент, който можем и трябва да изберем, е този, който ще бъде избран от Националния съвет на БСП". Така че за нас беше лесно и сега със самочувствие приемаме на сто процента, "с две ръце" решението за номинирането на Ивайло Калфин. Лично аз, а и другарите ми смятаме, че той е наистина един много достоен и много подходящ бъдещ президент. Включително и като продължител на това, което направи Георги Първанов за цяла България, за цялата нация. Ивайло Калфин, освен многото си лични качества, е и избираем, убеден съм, че ще доведе и гласове извън БСП. Той не е личност, която се конфронтира, а това не е без значение. Особено днес, когато сегашните управляващи демонстрират какво значи не само истински да разделяш хората, а и да ги настройваш и насъскваш един срещу друг.

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ