04 Декември 2020петък00:38 ч.

Снимка ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

Интервю

Таско Ерменков: Борисов прави пазарлъци, не национално отговорна политика

ГЕРБ доказаха, че могат да провалят всеки проект в енергетиката, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 207

автор:Мая Йовановска

visibility 1541

ТАСКО EРМЕНКОВ е роден на 4 октомври 1955 г. в София. По професия е икономист. През 1981 г. завършва международни икономически отношения в Московския институт за международни отношения. Доктор в областта на техническите науки. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Народен представител от БСП в 42-то, 43-то и 44-то НС. Заместник-председател е на парламентарната комисия по енергетика. Член е на постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР и на комисията по отбрана. Владее отлично английски, немски и руски език.


"АЕЦ "Белене" и "Балкански поток" са жизнено необходими на България"

- Отоплителният сезон тръгна. След напрежението и проблемите със сметките за парно могат ли да са спокойни потребителите, че няма да ги лъжат?

- Не искам да употребявам думата "лъжат". Проблемите с изравнителните сметки за доставката на топлинна енергия са не само в цените и начина, по който се правят. Но и в подхода, по който се подава информацията с обяснението, че е имало грешка. Проблемът е в доверието на хората по принцип и в това, което се измерва. Трябва да се намери тази система, която гарантира на потребителите спокойствие, че плащат онова, което потребяват, а не онова, което им се изчислява. Не съм убеден, че с настоящата подзаконова уредба, която издаде Министерството на енергетиката, тази справедливост ще може да възтържествува.

- Свърши ли си правителството работата най-после да определи механизъм за защита на уязвимите потребители за всички важни услуги - отопление, ток, вода?

- Твърдо не. Нито за вода, нито за парно, нито за електроенергия. В интегрирания план за климата и енергетиката, който трябваше да изпратим в Европейската комисия, основната забележка е, че в него липсва понятието енергийно бедни. Няма дефиниция какво е енергийно беден. Това е както по отношение на електроенергетиката, така и за водата. Не се говори как за тези хора ще се гарантира жизненият минимум.

- Нали платихме на Световната банка да ни каже...

- Световната банка направи тези изчисления, но те се харесаха на властта само в онази част, в която се говори за либерализация. И я следваме стриктно. Но бе пропуснато всичко, което засяга енергийно бедните. И не само тях. Има и енергийно уязвими хора. Това е много по-широко понятие, което включва не само онези, които не могат да си платят топлото, тока или водата. Включват се и хора, които без тази енергия не могат да живеят. Това са болни, ползващи животоподдържащи уреди и т.н. Нищо не е направено по доклада на СБ, за който си платихме. Видимо за правителството темата за енергийно бедните, енергийно уязвимите не е в центъра на вниманието. Както и по принцип темата беден.

- Покрай протестите и преди изборите обаче се сетиха за бедни, за пенсионери.

- Видяхме и проектобюджет, в който започват харчове само в рамките на следващата бюджетна година. Те обаче се правят с ясното съзнание, че за по-късно няма да има. Но сега важното е да си купят изборите. Въпросът е дали това не попада под ударите на Изборния кодекс, в който е забранено купуването на гласове под каквото и да е форма.

- Заговорихте за либерализацията - вече и малките фирми са на свободния пазар на ток. Какви са проблемите?

- Основният проблем е, че Министерството на енергетиката не проведе разяснителна кампания. А тези фирми никога не са имали информация какво е да си на свободния пазар. Трябваше да има обучение, за да знаят хората какви са рисковете, на какво да обърнат внимание, когато си избират доставчик, за да не бъдат ощетени. Нищо от това не беше направено. Фирмите бяха хвърлени на пазара неподготвени, в резултат на което голяма част от тях не си смениха доставчика. Добре, че в закона предвидихме, благодарение и на нашата парламентарна група, възможността, ако до 15-а дата не се прехвърлят, да си запазят доставчика, без да им се променят условията. Това обаче ще бъде само до юни догодина и ако министерството не си свърши работата, а не виждам да я върши, резултатите ще бъдат плачевни. Много от фирмите ще отидат на доставчик от последна инстанция, а това означава да плащат по-високи цени.

- Борисов изненадващо се сети за възможността да се изгради седми блок в "Козлодуй", как разчитате тази демонстрация?

- Борисов винаги е правел това - намигания наляво-надясно, андрешковщина, с която се опитва да заблуди големите играчи на геополитическата сцена, че се съобразяваме с техните искания. И така леко да се снишим, за да може някои от проблемите, които са нееднозначно приемани от новите партньори, да бъдат завоалирани. И под формата на пазарлък да каже: ето, ние ви даваме нещо, но ни оставете да правим другото. Което не е национално отговорна политика, нито е професионална.

Професионалната политика изисква открито да кажеш какъв ти е интересът и да заявиш, че няма да отстъпиш от него. По примера на Германия, която защити газопровода "Северен поток 2" въпреки напрежението. Иначе седми и дори осми блок сигурно ще са необходими, защото пети и шести не са вечни. Но да се говори за седми блок на "Козлодуй", преди да си реализирал двата блока в "Белене", е най-малкото безотговорно. И е демотивиращо за всички, които участват в конкурса за изграждането на АЕЦ "Белене".

- Има заплаха от САЩ за санкции срещу компании, участващи в двата газопроводни проекта, доставящи руски природен газ към Европа - "Турски поток" и "Северен поток 2". Дадохте пример как Германия си защитава интереса, но не виждаме усилия от властта за защита на нашия интерес.

- С бездействие няма как да си защитим интереса. Нужна е национално отговорна позиция, както с партньорите от Европейския съюз и НАТО, така и с онези, с които имаме икономически връзки. Трябва открито на масата да бъдат поставени онези червени линии, които България никога няма да прекрачи, каквото и да се случи. По този начин, освен че си защитаваш интереса, предизвикваш и уважение. В противен случай те гънат, докато те счупят.

- Очевидно Борисов предизборно се готви да пререже някаква лентичка по "Балкански поток", който е продължение на "Турски поток", но доколко реални са заплахите за санкции?

- Реални са опасностите за блокиране на проекта, ако не се съобразяваме с националните си интереси. ГЕРБ доказаха, че могат да провалят всеки проект в енергетиката. По-скоро бих поставил въпроса обратно. Има ли шанс за реализиране на проектите "Балкански поток" и АЕЦ "Белене"? За да се случи това, е нужна национално отговорна позиция и твърдо отстояване на националните интереси. Това са проекти, жизнено необходими на България, на нашата икономика, за населението. Ако поддържаме нормални търговски отношения със страните, те трябва да се съобразяват с интересите на българския народ.

- Интегрираният ни план за енергетика и климат до 2030 г. получи критики от ЕК. Какви са причините, освен заобикалянето на темата за енергийната бедност, какъв е поносимият срок за затваряне на въглищните централи?

- Основният проблем, който съществува и в този план, е шикалкавенето. Той е без ясни показатели, без ясни измерители, без ясни аргументи. Има декларативни изводи, че ни трябват въглищни централи до 2035 г., без да дадем ясен отговор защо и какви са мерките, които ще вземем. Тези неща не са записани в него. Нито какъв е проблемът, колко хора са ангажирани в сектора, какви са материалните и социалните измерения, ако ги затворим по-рано, как това ще се отрази на икономиката. В този план са записани пожелателни идеи с конкретни числа, които търсим като пари. Без да има обосновка какво ще постигнем с тези пари и в какви срокове. И, естествено, ЕС ни каза: "Искате пари, но не сте казали точно за какво ви трябват и какви резултати ще постигнете с тях". Видимо, идеята на властта е да получи едни пари и да ги изхарчи.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ