25 Октомври 2020неделя11:06 ч.

Сн. Емилия Костадинова

Интервю

Таско Ерменков: Управлението на енергетиката е като развалена инсталация

Затварянето само на "Марица изток 2" ще доведе до драстично поскъпване на тока, казва депутатът от "БСП за България"

/ брой: 35

автор:Мая Йовановска

visibility 1869

Таско EРМЕНКОВ е роден на 4 октомври 1955 г. в София. По професия е икономист. През 1981 г. завършва международни икономически отношения в Московския институт за международни отношения. Ерменков е доктор в областта на техническите науки. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Депутат от БСП в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Заместник-председател е на парламентарната комисия по енергетика. Член на постоянно действащата подкомисия за наблюдение дейността на  КЕВР и на комисията по отбрана. Владее отлично английски, немски и руски език.

"Правителството превърна България в лошото дете на ЕС"

- Господин Ерменков, отново бяха отчетени пикови стойности в цената на тока за индустрията на енергийната борса. Това е пореден случай от 2017 г. насам. Бизнесът говори за манипулации, за изкривявания. Трябваше да се прави проверка, но резултати няма... 

- Още веднъж мантрата за либерализацията на пазара и по-евтините цени на тока се спука като балон. Няма вариант, в който нещо, което е било регулирано и съобразено със социалния статус на населението, да бъде по-скъпо от това, което пазарът определя. Колкото до борсата - наистина има проблеми с цената. От 2017 г. има пикове на стойността, която надхвърля тази в развитите европейски страни в определени дни. Това най-вероятно се дължи на продажбите на количества ток на годишна база. И на вариантите, в които някои успяват да се наредят за по-евтините оферти. С което се намалява общото количество електроенергия, която се продава, и така се вдига цената. Това е един от вариантите, по които може да се манипулира борсата с изкривявания в търсенето и предлагането. А за проверките е учудващо защо още няма резултати. През 2017 и 2018 г. алармирахме КЕВР. Но те казаха, че нямали правомощия, защото законът не го позволявал. Беше променен Законът за енергетиката, за да могат да извършват такава дейност. И в края на 2018 г. председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че започва проверка на Българската енергийна борса за драстичните разлики в цените на тока. Вече е 2020 г. и още не сме чули как е завършила проверката и дали нещо е установено. Притеснен съм защо комисията се бави и това за мен е необяснимо. Трябва да попитаме КЕВР имат ли разумно обяснение, защо досега не е направена проверка на съмненията за манипулиране на борсата. Не искам да се намесвам в работата на независимия регулатор, но има неща, които трябва да бъдат оповестени. Но виждаме, че резултатите са нулеви. Чрез постоянната подкомисия за наблюдение на работата на КЕВР в парламента ще инициирам такъв разговор, за да получим информация какво се случва. Бизнесът дава същата оценка за управлението на енергетиката, каквато ние, от опозицията, направихме още преди години: некадърно и неефективно управление. Ще добавя - и недалновидно.

- Основателно ли е искането на бизнеса за оставки в държавни енергийни дружества?

- Исканията на бизнеса са справедливи, обаче нивото, на което се искат оставки, е ниско. Да смениш шефа на БЕХ и този на "Марица изток 2" не би довело до резултат. По искане на бизнеса беше сменен шефът на НЕК и какво произтече от това? Нищо! Ако искат да се промени системата, за оставки трябва да се настоява на по-високо ниво - на принципалите на тези дружества и на принципалите на принципалите.

- На министър и нагоре?

- Точно това имам предвид. Тази система, която действа в момента, прилича на развалена инсталация, в която бушоните постоянно гърмят и постоянно се сменят. Не бушоните, трябва да се смени цялата инсталация с нова.

- Виждаме какво се случва с цените на тока за индустрията. Какво обаче очаква битовите потребители. От КЕВР говорят за "щадящо" освобождаване на цените. Има ли за какво да се притесняват хората?

- Въпросът с повишаване на цените е предрешен. Колкото и да е неприятно, цените на електроенергията ще растат, защото производствени разходи, политика на ЕС и т.н., са в това направление. Въпросът е по какъв начин ще нарастват тези цени. КЕВР е регулатор, а не регистратор. Основната задача на комисията е да намира баланса между социално-икономическото развитие и интереса на бизнеса, така че тези, разнопосочни в повечето случаи, интереси да се съчетават. И да могат да бъдат намерени онези решения, които няма да доведат до катастрофа и в енергетиката, и в социалната политика. Преминавайки към все по-либерализиран пазар, ще трябва да се съсредоточим върху т. нар. енергийно уязвими хора. Това не са само енергийно бедните, които не могат да си купят ток заради недостатъчни доходи. Това са и болни хора, които зависят от електроенергия, защото са на животоподдържаща техника. На тях токът също трябва да бъде гарантиран. Тук ролята е на Министреството на труда и социалната политика, което трябва да идентифицира всички тези групи хора. И да определи как и с какви средства трябва да бъдат подпомогнати. За да отидат тези пари за енергия, а не за някакви странични неща. Необходима е комплексна политика каквато не виждам правителството да прави. Европа ни налага либерализацията и пак тя ще е лоша. Това правителство превърна България в лошото дете на ЕС. Което е капризно, обещава да си свърши работата, но не го прави и после се налага да го наказват. Нормалната политика, особено в областта на такива промени като Зелената сделка на ЕС, въглищни региони в преход в това число и стремежът към устойчив икономически растеж, трябва да се прави по предвидим, прогнозируем начин. Трябва да имаш визия какво искаш да направиш, какви цели си поставяш, в какви срокове и колко ще ти струва. И чак когато си изяснил и пресметнал всичко това, трябва да отидеш в ЕК и да преговаряш. А нашето правителство тича след събитията и чак когато го притиснат в ъгъла, започва да дава обещания, които обаче невинаги успява да изпълни. И накрая всички страдаме заради наказателни процедури и свръхспешни решения, които трябва да ни вадят от калта, в която ни е вкарало правителството.

- Значи има за какво да се притесняваме.

- Да, и ако правителството не си свърши домашната работа, както трябва, не искам да звуча паникьорски, но притесненията могат да се окажат реалност. Проблемите са много, но са решими. Тъкмо заради това трябва да се смени инсталацията. 

-  Другата важна тема е т.нар. Зелена сделка на ЕС. Какво ще стане с нашите въглищни централи, каква социална цена ще платим, кое е разумното, готови ли сме?

- Това, което първо трябваше да бъде направено, е да се изпрати апликационна форма за капацитета, за да може поне в близките години да гарантираме по-спокойна работа на централите. Нейното изпращане се е забавило. Надявам се, изхождайки от това, че на ЕС не му е необходима държава с фалирала икономика, правителството да успее да убеди ЕС, че нашите въглищни централи е нереалистично, даже опасно за националната ни сигурност да бъдат затворени преди 2035 г. Те произвеждат 42% от електроенергията и няма с какво да бъдат заменени, за да бъдат затворени. Всички се борим за чист въздух и това е правилно. Но чистият въздух не е сам за себе си, той е за хората. А те освен да дишат чист въздух, трябва да получават определено количество електроенергия, за да живеят нормално. Трябва да се занимават със съответните дейности, които да им носят приходи. Имам предвид онези 120 хил. човека, които работят в комплексите "Марица изток". Трябва да има възможност икономиката, колкото и да не е в най-добрата си форма, да се развива, да бъде конкурентна на останалите икономики. А това също се постига с енергия, която може да бъде произведена на относително приемливи цени. В момента нямаме друга алтернатива освен въглищните централи.

- Преди дни един от синдикалните лидери обяви, че ако бъде спряна само "Марица изток 2", токът ще поскъпне с 20%.

- Не бих се ангажирал с точен процент, но ако затворим "Марица изток 2", а това са 1320 мегавата инсталирана мощност, означава, че отнякъде трябва да вземем тази електроенергия. А това е около 15% от общата електроенергия, която се произвежда в държавата. Ако няма как да я произведем, ще трябва да я внесем отнякъде. Но вносът на електроенергия е доста скъпо удоволствие. Особено когато става въпрос за купуване на пикова енергия за връзване на енергийния баланс. Цената ще скочи наистина драстично. Дали ще са 15 или 20% не мога да кажа, но скокът на цената ще бъде непоносим. А това е и риск за енергийната система. 

Нощните заведения в София затварят до 8 ноември

автор:Дума

visibility 355

Облаци и дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 136

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 201

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 0

Избори и референдуми по света

автор:Дума

visibility 99

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 257

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 292

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 826

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1296

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 542

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ