21 Септември 2020понеделник03:13 ч.

Тайната ТТИП се бетонира

/ брой: 276

автор:Светлана Велева

visibility 990

Европейската комисия ще отвори тайна стаичка във външното министерство, където депутати и министри ще могат да научават за хода на преговорите по търговското споразумение между ЕС и САЩ. Досега такъв достъп имаха само институциите в Брюксел и някои посолства. Целта била да се даде прозрачност, за да се тушират слуховете и съмненията, че ТТИП е нещо лошо за народите - че ще превърне работещите в бели роби, че чужди корпорации ще имат власт над националните, че спокойно може да вкарват ГМО и всякакви вредни продукти. Прозрачно - само за депутати. Те дори ще подписват договори за секретност. Така за обществеността, която именно има опасения, всичко отново остава скрито. Подобна "прозрачност" единствено засилва съмненията за лобистки интереси и дълбоко задкулисни договорки не в интерес на гражданите.
До момента от разкритията по споразумението, зад претоварените с идеологически клишета доводи ясно личи, че чуждите инвеститори са привилегировани в сравнение с националния бизнес. Те имат право да съдят държавата, да атакуват всеки закон, административна мярка или местна наредба, ако ограничават планираните им печалби и стопанска активност. Това е безконтролен инструмент държавите да бъдат подчинявани на корпоративни интереси и да бъде блокирана възможността за защита на обществения интерес. Тоест, диктатура с икономически и правен характер на корпоративни интереси. Неслучайно срещу това споразумение въстанаха експерти от всички сфери, а в десетки държави хората излязоха на протести. И докато стотици хиляди европейци протестираха, родни управници ни уверяваха, че ТТИП е нещо добро за България. Без убедителни аргументи за това. Как да им вярваме, че дори информирани в тайната стаичка, ще защитят националните интереси? А кога по стратегически проект са го правили? Подобна тайнственост единствено задълбочава съмненията за договорки на тъмно, по още по-тъмни интереси.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 70

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 178

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 123

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 487

Как търпим това десет години?!

visibility 1143

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 548

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 818

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ