14 Декември 2019събота13:08 ч.

Тайната ТТИП се бетонира

/ брой: 276

автор:Светлана Велева

visibility 833

Европейската комисия ще отвори тайна стаичка във външното министерство, където депутати и министри ще могат да научават за хода на преговорите по търговското споразумение между ЕС и САЩ. Досега такъв достъп имаха само институциите в Брюксел и някои посолства. Целта била да се даде прозрачност, за да се тушират слуховете и съмненията, че ТТИП е нещо лошо за народите - че ще превърне работещите в бели роби, че чужди корпорации ще имат власт над националните, че спокойно може да вкарват ГМО и всякакви вредни продукти. Прозрачно - само за депутати. Те дори ще подписват договори за секретност. Така за обществеността, която именно има опасения, всичко отново остава скрито. Подобна "прозрачност" единствено засилва съмненията за лобистки интереси и дълбоко задкулисни договорки не в интерес на гражданите.
До момента от разкритията по споразумението, зад претоварените с идеологически клишета доводи ясно личи, че чуждите инвеститори са привилегировани в сравнение с националния бизнес. Те имат право да съдят държавата, да атакуват всеки закон, административна мярка или местна наредба, ако ограничават планираните им печалби и стопанска активност. Това е безконтролен инструмент държавите да бъдат подчинявани на корпоративни интереси и да бъде блокирана възможността за защита на обществения интерес. Тоест, диктатура с икономически и правен характер на корпоративни интереси. Неслучайно срещу това споразумение въстанаха експерти от всички сфери, а в десетки държави хората излязоха на протести. И докато стотици хиляди европейци протестираха, родни управници ни уверяваха, че ТТИП е нещо добро за България. Без убедителни аргументи за това. Как да им вярваме, че дори информирани в тайната стаичка, ще защитят националните интереси? А кога по стратегически проект са го правили? Подобна тайнственост единствено задълбочава съмненията за договорки на тъмно, по още по-тъмни интереси.

Дядо Коледа пътува с теснолинейка

автор:Дума

visibility 0

Ректорът на Художествената академия подаде оставка

автор:Дума

visibility 6

Облачно днес, в неделя с пролетни температури

автор:Дума

visibility 18

Пленумът на БСП гласува правила за избор на председател

автор:Дума

visibility 28

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 263

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 386

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 362

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 481

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ