20 Юни 2021неделя22:32 ч.

Тайните на камината, или философията на домашното огнище

Дори фундаменталните закони на физиката като че ли не могат да ограничат въображението на майсторите

/ брой: 2

автор:Альона Нейкова

visibility 5428

Векове наред камините заемат особено място в домовете на хората. Символът на домашното огнище се разполага в едни от най-хубавите стаи на къщата, тъй като не само създава атмосфера на топлина и уют, а и по уникален омагьосващ начин успява да отдалечи всекидневните грижи и проблеми и да дари малко удоволствие...
 

Мнозина биха се радвали, ако имат възможност в студени зимни дни да поседнат - сами или със семействата си - до живия огън, който изплезва езици в някоя от стаите на извънградската им вила или къща. Изборът на камината обаче изобщо не е лесна работа, а по-скоро може да се нарече изкуство, граничещо с философия. Но най-напред е добре да се започне с по-простите фактори - вкус, бюджет, мода... От значение е и цялостното обзавеждане на жилището, с което трябва да е съобразен и стилът на камината.


Класическите модели се отличават с ясни форми, меки цветове и светлосенки. При домашните огнища от този тип е характерно присъствието на лаконичен декор и фината симбиоза с цялостния интериор. А една от най-важните черти е свързана с обръщането към античното изкуство като към естетически еталон, за което допринасят скулптурните елементи или барелефите.
Другият стил при камините - неокласицизмът, всъщност подражава на предишния, но е лишен от конкретно историческо съдържание. При него най-вече се набляга на ценностите и модния полъх на съвремието. Неокласицизмът е по-разпространен от чистия класицизъм, понеже е много демократичен и пасва и на най-засукания интериор. Въображението и умението на майсторите-дизайнери превръщат тези камини в идеални за съвременните къщи, градски апартаменти и бизнес офиси. Формата на подобни модели обикновено е правоъгълна, полукръгла или вертикално издължена. И често заема цялото пространство от пода до тавана.
При камините напоследък е доста популярен стилът хай-тек, за който са присъщи съвременни огнеупорни материали - стъкло, стомана, алпака. Те са в ролята на своеобразен авангард при домашните огнища, където формите им не могат да бъдат ограничени нито от въображението на майсторите, нито от фундаменталните закони на физиката. При по-близко вглеждане в някои предложения обаче възниква усещането, че тези закони не работят. Както например при моделите с висящата над пода топка, която като че ли игнорира закона на земното притегляне.
Казват, че едва ли не във всяка трета къща камините са в стил рустик. Преведена от латински думата означава "обикновен, груб". Необработената повърхност на домашните огнища от този тип понякога е съчетана с изтънчени мотиви, полиран камък и стъклена вратичка. Но всъщност подобни камини са направени така, че създават впечатлението на недодяланост. Те обаче отлично кореспондират с модерните мебели и електронната апаратура, която задължително е последно поколение.
Камини в стил кънтри много напомнят руските народни пещи, които подчертават любовта на човека към земята и афинитета към селския спокоен живот. За декорирането им се използва керамика, майолика и глазура. При подобни модели някои майстори дори успяват да създадат неповторимото усещане за първобитно огнище.
Типичните английски камини са издържани в тъй наречения викториански стил. Те са потопени в специална ниша в стената и често в декорацията им присъстват дървени орнаменти. Тези камини еднакво хармонично изглеждат в обстановката на строг кабинет, класическа къща на село, както и в сграда от академичен тип.
Познавачи ще ви изброят още доста видове камини в стил барок, ампир, готика и редица други. Но подобни модели са голяма рядкост в къщите на нашите съвременници - те, както и предците ни, асоциират камините най-вече със заложеното от древни времена понятие за домашно огнище. И тъй като то е своеобразен център на семейството и къщата, главната функция на камината да стопля дома и обитателите му отдавна се е превърнала и в своеобразна философия.
През последните години камините стават все по-обичайна гледка не само във вилите, но дори в градските домове на обикновените хора у нас. Зад граница, в редица европейски страни, в САЩ и Канада те практически са задължителен атрибут в бита на всеки. Учудващото е, че камини може да се видят там дори в студентските общежития на някои висши учебни заведения.
Модерното огнище обикновено се приема за символ на постоянство, комфорт, надеждност. Именно това се стремят да вдъхнат в интериора на домовете си някои стопани. И този избор не е само заради топлината и уюта, които като че ли стават неизменна част от стаята с камина. На човешкото око никогa не ще му омръзне да гледа люлеещите се езичета пламък. Техният вид успокоява, очарова, сгрява отвътре, прогонва тъгата... И мразовитото снеговито време навън се превръща само в една картина зад прозореца...

Електрически модели за практичнитеЕлектрокамините са най-добрият избор за онези, които не желаят да си губят времето в борба със сажди и пепел. Съвременните модели са лесни за употреба, топлят добре и изглеждат изключително ефектно - понякога дори по-добре от оригиналните. Някои хора, които вече си имат вкъщи истински камини, "работещи" с дърва и въглища, често прибягват и до електрическите.
Последните имат доста предимства пред класическите. Най-напред специалистите изтъкват доста добрата им цена на пазара. Това дава възможност на представители на различни слоеве да си позволят лукса да се насладят на уюта на домашното огнище. Монтажът на електрическите камини също е изключително лесен и преминава горе-долу през 3 етапа: изваждане от кутията, позициониране според избраното място и свързване с контакта. Това е всичко.
За хората, обитаващи градски жилища, изобщо не е маловажен фактът, че такъв тип домашни огнища не изискват допълнително да се бутат стени и да се монтират специални тръби. Електрокамините са и доста по-безопасни от другите модели, лесни са за употреба и не създават главоболие с  непрекъснатото чистене на сажди.
На практика такъв тип домашни огнища може да се позиционира навсякъде - и в градските апартаменти, и на вилите, и в селска къща. Това зависи само от желанието на собствениците. Но използването на електрокамините не се ограничава с частните домове. С голям успех те се ползват в офисите, хотелите, почивните станции.
Технологията на пламъка при тези модели създава усещането за реален и много ефектен огън. А различните възможни режими за работа на електрическите камини, управлявани с дистанционно, също допринасят те да бъдат предпочитан избор на модерните потребители.
 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 6049

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ