21 Юли 2024неделя13:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Театър на абсурда

Внимание! Задава се опасен референдум! Останете по домовете си!

/ брой: 168

автор:Велко Вълканов

visibility 4812

Изглежда, че референдумът на шоумените няма да ни се размине. Ще има референдум и ще трябва да гласуваме. Позволявам си обаче настоятелно да ви препоръчам да не участвате в гласуването. Останете по домовете си. Референдумът крие сериозни опасности за нашата държавност. Веднъж приети, решенията на референдума трудно могат да бъдат коригирани. Да припомня референдума във Великобритания. Хиляди британски граждани още на другия ден се вайкаха, че са гласували за излизането на Великобритания от европейската общност. Искаха нов, обратен референдум. Но хвърленият камък трудно се връща назад.

Референдумът не е шоуменска атракция

Той е висша проявна форма на държавността, поради което предполага сериозна държавноправна култура у гласоподавателите. Без необходимата култура вероятността да се вземе погрешно отношение към поставените с референдума въпроси е изключително висока. Искам например да попитам колко от ония 700 хиляди души, подписали шоуменското искане за референдум, имат достатъчно ясна представа какво всъщност представлява мажоритарната избирателна система. Силно се съмнявам, че между тях ще се намерят поне 70 (да не кажа 7) души, които наистина разбират смисъла и значението на тази избирателна система. Дават ли си те сметка, че в резултат на мажоритарните избори в парламента могат да се окажат народни представители от само една или две партии?
Въпросът има своите съвсем конкретни основания. В произведените през 2009 г. избори за 41-о НС 31 от кандидатите за народни представители бяха избрани мажоритарно. От тези 31 народни представители 26 бяха от ГЕРБ и 5 от ДПС. От останалите партии не бе избран нито един народен представител. Следователно, ако тогава бяха избирани мажоритарно всичките 240 народни представители, в парламента щяха да бъдат представени само две партии - ГЕРБ и ДПС. Ето защо след въпроса "Искате ли изборите да се произвеждат по мажоритарната избирателна система?" би следвало да има и допълнителен въпрос: "Искате ли в Народното събрание да бъдат  представени само два партии - ГЕРБ и ДПС?".
Би трябвало освен това да се знае, че мажоритарният вот може да бъде осъществен в няколко варианта. Избирателят не може да знае кой от възможните варианти ще се превърне в закон и следователно няма как да реагира, ако законодателят приеме някой неприемлив за него вариант. (Той разполага само с едно "да", респ. с едно "не"). Възможни са освен това много съществени

деформации на избирателната система

чрез използването на т.нар. избирателна география - когато районите се определят така, че във всеки район електорално предимство да има точно определена партия. Така тази партия, получила във всеки район мнозинство макар от само един глас,  ще получи всичките мандати. За останалите партии ще остане голямото нищо.
Преди време писах за силно манипулираните през 1958 г. мажоритарни избори във Франция. Тогава за Френската комунистическа партия гласуваха 3 882 200 избиратели, за които тя получи едва 10 депутатски места, а Националният републикански съюз, за който гласуваха 3 604 000 избиратели, получи 189 места в парламента. Аномалията е очевидна.
В резултат на мажоритарните избори Народното събрание може следователно да загуби своя представителен характер. Ако почти половината от избирателите не са представени в парламента, за каква представителност на този орган може да се говори?
Пълна заблуда е, че в мажоритарните избори ще бъдат избирани само личности с характер, а не

марионетки на партиите

Между мажоритарно избраните през 2009 г. 26 народни представители от ГЕРБ намираме имената на Любен Татарски, Божидар Стоянов, Красимир Петров, Любомила Станиславова, Николай Коцев, Галина Банковска, Румен Иванов, Валентин Микев, Анатолий Йорданов, Пламен Цеков, Иван Иванов, Ирена Соколова, Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Десислава Танева, Даниела Дариткова, Борис Грозданов, Моника Панайотова, Иван Колев, Анастас Анастасов. Не вярвам някое от тези имена да е останало в съзнанието на избирателите. Отбелязваме пълно безличие (както впрочем отбелязваме пълно безличие и при останалите народни представители от ГЕРБ)! Те бяха избрани, не защото са "личности", а просто защото зад тях застана достатъчно мощна партия. Без тази партия те щяха да си останат това, което бяха - може би не лоши, но все пак напълно анонимни граждани на България.
Най-после, ако толкова настоятелно искате да бъде прилагана мажоритарната избирателна система, би трябвало да знаете, г-н Трифонов, че мажоритарните избори и сега са напълно възможни. Независимите кандидати за народни представители се избират именно мажоритарно. Създайте във всеки избирателен район съответен инициативен комитет, издигнете чрез тях своите кандидат-личности от първа величина и направо ги избирайте. Няма да имате никакви проблеми.
Опасно несъстоятелно е и искането да се намали броят на народните представители от 240 на 120. Това е също

удар срещу представителния характер на НС

С един замах половината от българските избиратели ще останат без свои представители в парламента. Ако народните представители бъдат намалени на 120 души, това означава всеки от тях да представлява не примерно 25 хиляди избиратели, а приблизително 50 хиляди. Ето защо към поставения в референдума въпрос "Искате ли народните представители да се намалят от 240 на 120?" би трябвало да има и допълнителен въпрос: "Как смятате - в кой случай народният представител ще има по-близка връзка със своите избиратели - ако представлява 25 хиляди избиратели или ако представлява 50 хиляди?". Очевидното е очевидно: ако депутатът представлява 50 хиляди избиратели, връзката му с тях ще бъде повече от затруднена.
Освен това нека напомним и за довода, който никога не бива да бъде забравян: при парламент от 120 души кворумът ще бъде от 61 народни представители, което означава, че законите ще се приемат с мнозинство от 32 гласа. Че кой крупен олигарх няма да може да купи поне половината от тези народни представители? Парламентът ще загуби своя суверенитет, което означава, че своя суверенитет ще загуби и самият народ.
В защита на това искане Слави Трифонов се позова на мнението на някакви юристи, чиито имена така и не научихме. Очевидно те не са имали смелостта да застанат с имената си зад явно несъстоятелните тези на шоумена. Но срещу добре платен хонорар какви ли тези няма да бъдат защитени?
Направо несериозно е искането областните полицейски началници да се избират пряко от народа. Хубаво, нека се избират от народа. Но все пак не всеки трябва да може да се кандидатира за полицейски началник. Съвършено необходим е определен ценз. Безусловно задължително е на първо място кандидатът за полицейски началник да бъде професионално образован. Това означава да има висше образование - юридическо или специално  (да е завършил например школата на МВР). Безусловно задължително е на второ място кандидатът да има определен стаж по специалността - поне пет години да е работил в системата на МВР или друга държавна правозащитна организация. В противен случай ще открием възможността за полицейски началници да бъдат избрани някои издигнати от Бат'Сали кандидати например. Тогава няма как да не възникне и въпросът кой ще трябва да ни пази от тях.
С другите въпроси от референдума няма да ви занимавам. Те не заслужават никакво внимание.
Като имам предвид сериозните опасности за държавата ни, които са заложени в шоуменския референдум, настоятелно препоръчвам на гражданите в деня на гласуването за него да останат по домовете си. Нека отмине бурята и тогава да излязат навън. Аз самият ще остана вкъщи с мъчителното очакване да бъда сполетян от свещения гняв на Слави-Трифоновия синедрион. Но всеки със съдбата си.


На референдум като на шоу...
 

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 1495

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 1523

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 1423

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 1452

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ