29 Май 2020петък23:59 ч.

Сцена

Театър "София" кани на "Вечерята"

Спектакълът, постановка на Пламен Марков, има намерение да тревожи блюстителите на "единствено правилното"

/ брой: 200

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1063

"Вечерята" по романа на Херман Кох е новото заглавие в афиша на Театър "София". Драматизацията и режисурата са на Пламен Марков, сценография и костюми Мира Каланова, композитор Калин Николов, видео Димитър Сарджев. Участват Дария Симеонова, Ивайло Герасков, Лилия Маравиля, Михаил Милчев, Пламен Манасиев, Бистра Иджома Окереке и студентите от НАТФИЗ "Кр. Сарафов" Боян Фърцов, Климентина Фърцова, Мелин Ердинч, Недялко Стефанов, Сияна Начева, Теона Димова, Яна Пенева. Премиерата е на 22 октомври от 19 ч. на голямата сцена на театъра. Събитието е част от паралелната програма на кино-литературния фестивал "СинеЛибри", научи ДУМА от Милена Стратиева.

Спектакълът "Вечерята" по Херман Кох има намерение да тревожи блюстителите на "единствено правилното". Той ни дава възможност да се запитаме: Какво бих направил аз в такава непредвидена и неочаквана ситуация? Как бих постъпил? Какво бих жертвал? Къде са границите, пред които съм сигурен, че ще спра? 

Авторът Херман Кох и нашият спектакъл "Вечерята" не приема клиширани отговори, свързани с идеалната представа на самите нас за самите себе си. "Аз никога не бих..." Кризисната ситуация проявява често по неочакван начин личното ни суеверие "Какъв точно човек съм аз?". Без излишна политкоректност Кох задава тревожни въпроси за себе си, на нас, скрити зад маските, които са се прилепили така плътно за лицата ни, че сме си създали илюзията, че това е истинското ни лице. Само защото сме свикнали да мислим, че ние сме точно това, което си повтаряме, че сме, безпаметно самовлюбени, дълбоко вярващи в своята свръхморална изключителност. Нека се погледнем през етико-моралния рентген на Херман Кох, нека видим! Приканва режисьорът Пламен Марков, който определя себе си като несъвършен екземпляр, препълнен с черна завист към "съвършените" и "блажените", които "винаги са знаели, че...", които "винаги са казвали, че...", "които никога не биха..." и т.н. И нека пак хвърлят камъни!

Херман Кох е холандски писател, телевизионен продуцент и актьор. Автор на разкази, журналистически колонки и романи в жанр, който смесва сатира, драма, съспенс, психологически трилър. Постига международно признание с романа "Вечерята" (2009). Романът е преведен на 55 езика. Само в Европа са продадени над 1 милион екземпляра.

"Вечерята" от Херман Кох е великолепен, неподражаем роман. Централно място в него заема въпросът до каква степен родителят е отговорен за постъпките на детето си. Гъвкавата проза на Кох въвлича читателя в спираща дъха история, която се разиграва в рамките на една-единствена вечер.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ