25 Октомври 2020неделя13:53 ч.

Театър за деца и млади по дух зрители

/ брой: 24

автор:Светлана Панчева

visibility 1636

Младежкият театър "Николай Бинев" навърши почетната младежка възраст 66 години. Създаден през 1944 г. първоначално като детски театър към Народния театър "Иван Вазов" под ръководството на П. К. Стойчев, колективът заявява за себе си като самостоятелна творческа трупа на 25 януари 1945 г. с премиерата на "Котаракът в чизми" в постановката на П. К. Стойчев по драматизацията на Нина Стойчева-Данчова. Година по-късно първите актьори влизат в сградата на старото кино "Балкан", за да отворят вратите на своя Народен театър за младежта под ръководството на народния артист Георги Костов. От 1952-а театърът има два отдела - детско-юношески и младежки. През периода 1957-1960 г. негов директор и художествен ръководител е големият режисьор и педагог Кръстьо Мирски.
От самото начало българската драматургия заема централно място в репертоара на театъра, а сред най-успешните постановки биха могли да се посочат "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников, една от първите постановки на пиесата на Никола Вапцаров "Деветата вълна", а също така "Жени с минало" и "Почивка в Арко Ирис" от Димитър Димов и "Щастие" от Орлин Василев, както и детско-юношеските пиеси "Ян Бибиян" по романа на Елин Пелин, "Кандидат за луната" от Асен Босев, "Патиланци" от Ран Босилек и много други. Така някак като с вълшебство, почти неусетно и въпреки трудното начало мечтата да се създаде театър, посветен на спектаклите за деца, се превръща в реалност.
За развитието на съвременния ни театър значително и важно е мястото на спектакли като "Мария Стюарт" от Фрирдих Шилер, постановка на Кръстьо Мирски, постановката на Вили Цанков "Ричард II" от Уилям Шекспир или "На лъжата краката са дълги" от Едуардо де Филипо, "Такава любов" от Павел Кохоут.
През годините на сцената на театъра творят цяла плеяда големи български актьори, сред които е и Николай Бинев, останал верен до края на живота си на Младежкия театър, който от 2006 г. носи неговото име и на чиято сцена изиграва блестящи роли в незабравимите спектакли "Сократ" от Гилерме Фигейреду, "Амадеус" от Питър Шафър, "Гардеробиерът" от Роналд Харууд, "Крал Джон" от Фридрих Дюренмат, "Две усмивки на Чехов", "Аз чакам знак" от Уилям Гибсън, "Джин и медени питки" от Нийл Саймън. Много са и именитите режисьори, работили в театъра и създавали своите постановки както за деца, така и за възрастни.
Благодарение на труда и таланта им театърът изпълнява своята висока мисия, като не само привлича, но и възпитава бъдещите зрители на театралното изкуство, а също така и предизвиква размислите и вълненията на своите верни почитатели. След години на странстване и затруднения театърът се завръща в своята сграда на познатото място на бул. "Княз Дондуков" 8 и ознаменува този щастлив момент с премиерата на спектакъла за деца "Копче за сън" от Валери Петров. Оттогава до днес на сцената на Младежкия театър с вдъхновение и любов оживяват любими герои от класически детски приказки, както и емблематични персонажи от световната драматургия за деца и млади по дух зрители. През последните сезони със силни спектакли като "Нордост", "Три сестри", "Вуйчо Ваньо", "Тихи невидими хора", "Фрида", "Островът на съкровищата" или "Малкият Мук" театърът се наложи като интересно и живо място за правене и гледане на театър. А и получените награди (ще посочим само най-новите) като "Аскеер 2010" за изгряваща звезда на режисьора Василена Радева и на Ангелина Славова за главна женска роля в "Нордост, приказка за разрушението"; "Аскеер 2008" за изгряваща звезда на Яна Титова и за поддържаща мъжка роля на Цветан Алексиев в "Три сестри"; "Икар 2009" и "Аскеер 2009" за поддържаща женска роля на Станка Калчева в "Страхотни момчета", категорично потвърждават това.  


 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ