29 Ноември 2021понеделник02:45 ч.

Илюстрация Анатолий Станкулов

Няколко думи

Теле под вола

/ брой: 198

автор:Валентин Георгиев

visibility 593

На някои мераклии за държавен глава кампанията, още незапочнала официално, се фокусира в търсене на "теле под вола" за това какво трябвало и какво не трябвало да прави Радев. Разбираем е опитът да "блеснеш" с нещо оригинално още в началото, но гафчетата взеха да се трупат и от уж фаворит за челната тройка кандидатът на градската десница Лозан Панов е на път да стане част от "миманса". 

Та, същият този "поборник за справедливост" твърди, че трябвало и ГЕРБ, и ДПС да бъдат поканени на разговори за съставяне на правителство в 46-ото Народно събрание, а настоящият президент не направил нищо за това. Не знам какво точно има предвид г-н Панов, но Радев не е бабувал на нито една партия или коалиция да реди каквото и да е правителство. Това право и задължение бе оставено изцяло в ръцете на партиите. За разлика от един друг президент навремето, смятан за "архитект" на Тройната коалиция, който участваше активно в нейното създаване и в кабинета впоследствие. Това, което Радев направи, бе да следва стриктно конституционната процедура, в която и ГЕРБ, и ДПС минаха по реда си с консултации като всички останали политически сили. Толкоз за правилата.

В изказването на Панов обаче има нещо по-дълбоко и предизвикателно. И то е в критиката, че едва ли не Радев е трябвало да "легитимира" ГЕРБ и ДПС като потенциални участници в несъстоялата се изпълнителна власт при предните два кратки парламента. А това означава да легитимира носителите на корупцията и да плюе в лицето си, с което смело и открито излезе пред хората и ги обедини с лозунга "Мутри, вън!" 

Ако Панов си мисли, че с кампания "плюене по Радев" ще изпъкне като някакъв вид "обединител на нацията", дълбоко се лъже. Реакциите на разочарование от такава неадекватност сред избирателите му са показателни. Все пак това са хора, които бяха активни на площадите по време на протестите баш срещу ГЕРБ и ДПС и не могат да приемат подобна подмяна на целите, за които са се борили. При кандидата на ГЕРБ Анастас Герджиков мантрата за "обединение" някак върви, доколкото разчита на подкрепата на Борисовата партия, въпреки че е пределно наясно с изолацията, в която са самопоставя. Но за Панов подобна теза има ефекта на ритуално самоубийство. Едва ли някой би му простил "усилията" за това ГЕРБ и ДПС да съставят правителство и да управляват. А кой знае? Може пък да си дава сметка, че няма никакви шансове за балотаж и всичко, което наблюдаваме, да е някаква тънка игра. Затова... помага скришом на Радев да спечели - вече и такива оценки се появиха сред десните му фенове. 

Затова в нормалните държави кандидатите ги издигат месеци по-рано, а и издигат по няколко, оставят ги да говорят и после правят вътрешни избори. За да се превъзмогнат негативите и да се изчисти публичният им имидж до изборите. Ама кой тук ще тръгне да прави такива неща?   

 

 

 

Радев свиква парламента на 3 декември

автор:Дума

visibility 5

БСП иска нормални отношения на България с Русия

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 229

Минималната пенсия става 420 лева

автор:Аида Ованес

visibility 383

/ брой: 229

Трупат се още сигнали за свалянето на Гешев

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 229

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 229

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 229

САЩ с натиск към Иран

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 276

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 393

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 305

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 515

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ