27 Септември 2020неделя10:09 ч.

Терапия на духа и на душата

Николай Шопов гостува в "Старинният файтон" с новата си стихосбирка "Живи звезди"

/ брой: 154

автор:Велин Георгиев

visibility 2673

В стихосбирката "Живи звезди" на поета Николай Шопов има едно заглавие "Епикриза". То се отнася според мен за цялата му талантлива книга. Защото терапия на духа и на душата откривам у него. Отнасям се с респект към малообемните издания. Защото съм открил и продължавам да забелязвам далчевската самокритичност и прецизност. "Живи звезди" е такова изискано нещо. То се родее като характер и характеристика с тънките книжици, които съставляват нашата класика.
Корицата на Николай-Шоповата стихосбирка ни въвежда в света на душевните терзания и катаклизми. Тя обаче говори и за кръговрата на живота и смъртта, на светлината и мрака, които реално съществуват в поетовия свят. От развалините на цивилизациите e изскочил един юноша и през археологическите отломки се е устремил нанякъде, четейки книгата на предците, четейки епикризата на човечеството. Имам чувството, че този юноша чете книгата на Поета и се захласва по неговата Синя луна, повикан от Духа на Федерико Гарсия Лорка.
Завладяващото в тези стихове е не само преклонението пред саможертвата на човека при стълкновенията с тъмните сили на мрака, а търсенето на ядрото, смисъла на човешкия идеал за светлина...
Предполагам, че стихотворението "Декември", посветено на Никола Клюсев, една знакова личност в съпротивата с фашизма на съседна Македония и един от успешните й премиери в най-ново време, писател със свои прозрения в битката на доброто със злото, допускам, че това баладично стихотворение е монолог на Клюсев. Но то звучи драматично и от устата на този, отишъл си вече достоен човек, и от устата на юношата-феникс, и в крайна сметка от устата на Поета, който с тръпчива душа се докосва до духа на светли личности.
Защо да не кажа, че за мен до вчера Николай Шопов беше в списъка на анонимното "и други". С тази си книга, с това "избрано", излязло едновременно в София и Скопие, той вече е физиономичен поет. Казвам го спокойно, сигурно, без екзалтации, защото знам какво говоря. И съм доволен, че Файтонът ми даде поредното доказателство, че ние не се познаваме дори помежду си, какво да говорим за околния свят, за средата, в която сме. А и по-нататък.
Епикризите в това "избрано" на Николай Шопов са побрани на 60 страници джобен формат с почти толкова на брой художествени фрагменти, които всъщност са едно цяло. Ще го нарека метафора на живота и смъртта, чийто гръб и лице е светлината в словото на поета.

Поетът Николай Шопов ще бъде гост в НЛС "Старинният файтон" днес от 18 ч. в поредицата "Честит рожден ден".

Митинг-концерт блокира „Орлов мост“ в неделя следобед

автор:Дума

visibility 0

169 са новите случаи на КОВИД, няма починали

автор:Дума

visibility 15

Слънце пробива облаците, но остава хладно

автор:Дума

visibility 45

22 кметства и 2 общини избират кмет

автор:Дума

visibility 92

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 647

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1243

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 610

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ