13 Ноември 2019сряда02:48 ч.

Тетевенският музей чества 100 години

Над 4000 експоната, подредени в залите, разказват историята на този край

/ брой: 117

автор:Мильо Павлов

visibility 1461

Тетевенският край е богат не само с красивата си природа, но и със своята история. Но нали тя трябва да се знае от поколенията. Те да се учат от нея. Ето защо, обладано от родолюбиво чувство, ръководството на местното читалище "Съгласие" на свое заседание, състояло се на 28 май 1911 г., решава да почне събирането на експонати от Тетевенския край, за да открие музейна сбирка. За отговорник е определен запаленият краевед, учителят Михал Койчев. В събирането на експонати участват Иван Йотов, Цако Тодоров и много други. Но за целта е била необходима специална сграда. Затова местната общественост започва да събира средства. С тях сградата е построена и открита през 1932 г. Тя е наречена Дом-паметник и е посветена на падналите за народна свобода и на загиналите във войните.
Подреждането на експонатите извършва научният сътрудник Тодор Герасимов. Новият музей обхваща разделите археология, етнография, възраждане и други. Отразява и икономическото, и културното развитие на Тетевенския край от дълбока древност до наши дни. В залите са аранжирани над 4 хиляди веществени експоната. Има много фотоси, факсимилета и други. Тук посетителите могат да видят голям брой предмети с уникално значение - домакински уреди, останки от траките, сребърни римски монети, укривани в местните пещери, и други. Не са малко и експонатите, които свидетелстват за прочутите занаяти на стария Алтън Тетевен - папукчийство, резбарство, бояджийство и други, които са разнасяни по цялата империя. Показани са старопечатни книги, преписвани от Станьо Граматик. Тук посетителите ще научат, че в Тетевенско е имало 7 революционни комитета, че в четата на Христо Ботев са участвали 11 тетевенци, че в опълчението са се сражавали 48 души от този край. Какво ли няма в една от витрините - ятагани, кремъчни пищови и кремъклийка пушка. Посетителите ще видят и ликовете на славните войводи Сава Младенов, Баньо Маринов, Петко Милев-Страшния и други. С помощта на музея са поставени и над 90 паметни плочи в Тетевенския край. Пак с негова помощ излизат и няколко научни труда.
За голямата родолюбива дейност на специално тържество говори уредничката на музея Камелия Кънчева. А след това присъстващите на събранието разгледаха уредената по повода сбирка.

 

БСП: Бюджетът на НЗОК не е в полза на пациентите

автор:Аида Паникян

visibility 56

/ брой: 218

Пенсиите ще са под прага на бедността

автор:Аида Паникян

visibility 87

/ брой: 218

Пак избраха Елен Герджиков за председател на СОС

автор:Деси Велева

visibility 59

/ брой: 218

Външната търговия остава на червено

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 218

Бонуси заменят коледните заплати

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 218

Напрежението в Близкия изток ескалира

автор:Дума

visibility 53

Ево Моралес напусна Боливия

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 218

Ново напрежение между Израел и Палестина

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 218

30 години след Десети ноември и пътят напред*

автор:Георги Пирински

visibility 82

/ брой: 218

Демокрацията на страха или защо "Времето (не) е наше!"

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 218

Граждани за Електорално Развитие на Бандитизма

автор:Юри Михалков

visibility 65

/ брой: 218

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 63

/ брой: 218

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ