20 Септември 2019петък18:12 ч.

Тетевенският музей чества 100 години

Над 4000 експоната, подредени в залите, разказват историята на този край

/ брой: 117

автор:Мильо Павлов

visibility 1407

Тетевенският край е богат не само с красивата си природа, но и със своята история. Но нали тя трябва да се знае от поколенията. Те да се учат от нея. Ето защо, обладано от родолюбиво чувство, ръководството на местното читалище "Съгласие" на свое заседание, състояло се на 28 май 1911 г., решава да почне събирането на експонати от Тетевенския край, за да открие музейна сбирка. За отговорник е определен запаленият краевед, учителят Михал Койчев. В събирането на експонати участват Иван Йотов, Цако Тодоров и много други. Но за целта е била необходима специална сграда. Затова местната общественост започва да събира средства. С тях сградата е построена и открита през 1932 г. Тя е наречена Дом-паметник и е посветена на падналите за народна свобода и на загиналите във войните.
Подреждането на експонатите извършва научният сътрудник Тодор Герасимов. Новият музей обхваща разделите археология, етнография, възраждане и други. Отразява и икономическото, и културното развитие на Тетевенския край от дълбока древност до наши дни. В залите са аранжирани над 4 хиляди веществени експоната. Има много фотоси, факсимилета и други. Тук посетителите могат да видят голям брой предмети с уникално значение - домакински уреди, останки от траките, сребърни римски монети, укривани в местните пещери, и други. Не са малко и експонатите, които свидетелстват за прочутите занаяти на стария Алтън Тетевен - папукчийство, резбарство, бояджийство и други, които са разнасяни по цялата империя. Показани са старопечатни книги, преписвани от Станьо Граматик. Тук посетителите ще научат, че в Тетевенско е имало 7 революционни комитета, че в четата на Христо Ботев са участвали 11 тетевенци, че в опълчението са се сражавали 48 души от този край. Какво ли няма в една от витрините - ятагани, кремъчни пищови и кремъклийка пушка. Посетителите ще видят и ликовете на славните войводи Сава Младенов, Баньо Маринов, Петко Милев-Страшния и други. С помощта на музея са поставени и над 90 паметни плочи в Тетевенския край. Пак с негова помощ излизат и няколко научни труда.
За голямата родолюбива дейност на специално тържество говори уредничката на музея Камелия Кънчева. А след това присъстващите на събранието разгледаха уредената по повода сбирка.

 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 398

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 362

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 269

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 196

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ