13 Април 2021вторник14:00 ч.

Тежка кампания

/ брой: 221

автор:Калина Йотова

visibility 2009

В надпреварата за лидерския пост се включиха петима кандидати. Кампанията на Даян Абът, Ед Болс, Анди Бърнам, Дейвид и Ед Милибанд продължи четири месеца. Въпреки сериозната и оспорвана подготовка се смяташе, че само двамата братя Милибанд имат реален шанс да го спечелят, като за фаворит се смяташе баткото Дейвид.
Докато течеше кампанията, не липсваха и куриозни моменти. В телевизионно предаване, излъчено по телевизия "Скай", мераклиите за поста бяха питани колко струва литър бензин, фиш за тотото и дали знаят наизуст химна на партията си. Дейвид Милибанд и Анди Бърнам получиха най-много точки, като отговориха на три от петте зададени им въпроса. Ед Милибанд и Ед Болс обаче знаеха отговорите само на два от въпросите, а Даян Абът не можа да отговори на нито един.
В избора на нов лидер на лейбъристите могат да участват членове на партията и подкрепящи партията организации. Вотът става по сложна система в три избирателни колегии, всяка разполагаща с 1/3 от гласовете: 160-те хиляди партийни членове, депутатите в Камарата на общините и в Европейския парламент и членовете на подкрепящите Лейбъристката партия профсъюзи и организации.
   
Победителят:
Ед Милибанд - 40 г., министър в кабинета "Браун"

Бъдеще:
Партията трябва да преоткрие радикализма и да стане движение и кауза. Смята, че е необходимо да се даде гласност на членовете на партията, да се обърнем към профсъюзите, доброволческия сектор, обществените и екологичните групи, да се преодолее разделението на стари привърженици на Блеър/Браун и да се постигне обединение около идеите. Ед вярва, че една трета от кабинета в сянката трябва да бъде съставен от жени, но би подкрепил и предложението за 50% представяне.

Дефицит:
Планът на лейбъристите да се намали наполовина дефицитът за четири години е "начална точка", но повече средства може да се наберат чрез данъци - като например по-големи банкови такси.

Приоритети:
Изменението на климата и околната среда "за" реформа на държавата, за да я направи по-отговорна, грижа за възрастните хора, създаване на работни места, подкрепя living wage, ще запази 50%-ата данъчна ставка за постоянно, данък за завършили вместо такси за обучение, право на гъвкаво работно време за всички работници и справедливо заплащане в публичния и частния сектор.


Кандидат:
Даян Абът - 57 г. депутат, първата чернокожа дама в Уестминстър

Бъдещето на партията:

Партията трябва да се придвижи напред от "Новия лейбър" и да възвърне вътрешнопартийната демокрация - новият лидер трябва да бъде човек, който не е бил част от елита на новите лейбъристи, нито "културата на политическия спин" (представянето в благоприятна среда).

Намаляване на дефицита:

Абът е съгласна, че дефицитът трябва да се намали през мандата на този парламент, но казва, че планираните съкращения ще разширят дефицита. Вместо това тя подкрепя инвестициите в създаване на работни места. По думите й балансът между орязването в обществения сектор и данъчното облагане трябва да бъде на дневен ред и да се обсъжда. Според нея въпросът не опира до прилагането на този баланс, а до това дали да се прилагат такива съкращения изобщо.

Приоритети:

"Да възприемем отново гражданските свободи като проблем за левицата". Абът поставя акцент върху дебатите за Афганистан и дали войната изобщо може да бъде спечелена. Тя е срещу съкращенията в публичния сектор и подкрепя бракуването на ракетите "Трайдънт"; поддържа идеята постоянно да се прилага 50% данък върху доходите, подкрепя данък "богатство".


Кандидат:

Ед Болс - 43 г., бивш министър на образованието в кабинета "Браун"

Бъдещето на партията:
"Трябва да слушаме избирателите, да се засили партийната основа, да използваме партийните членове и профсъюзите, чрез които да предадем нашето послание." Болс иска да се извърши реформа в органа, създаващ националната политика, да се създаде фонд за подкрепа на повече хора от етническите малцинства, които се кандидатират за изборни длъжности, да се удължи членският внос от 1 паунд за новоприети членове на профсъюзи за първата година.

Намаляване на дефицита:

Дефицитът трябва да се намали по един "по-устойчив" начин от плановете на управляващата коалиция - Лейбъристката партия трябва да определи плановете за насърчаване на заетостта и растежа и за "справедливо повишение на данъчните ставки". Според него предизборното обещание на лейбъристите да се намали наполовина дефицитът за четири години е "грешка".

Приоритети:
Данък за завършилите вместо такси за обучение. Той подкрепя предоговаряне на директивата за свободното движение и миграционните ограничения за новите страни членки на ЕС. Против увеличението на ДДС.


Кандидат:
Анди Бърнам - 40 г., бивш здравен министър в кабинета "Браун"

Бъдеще:
"Необходимо е да се свържем отново с принципите на справедливостта и обикновените хора - партията беше станала твърде контролираща и предпазлива." Според него всеки ден трябва да се взема предвид мнението на членовете, трябва да се намали влиянието на "елита" във върховните структури на партията, да се намали членският внос, да се осигури по-голяма ангажираност на членовете и привържениците, да се използват повече начини за насърчаване на непосредствения дебат.

Дефицит:
Подкрепя данъчните повишения и съкращаването на разходите в съотношение 6:4. Смята, че управляващата коалицията не е намерила баланса. Казвал е, че ще направи "морален казус" от плащането на данъци, за да могат да имат по-важна роля в свиването на заемите.

Приоритети:
Реформа в обществените услуги въз основа на индивидуален контрол; поддържа living wage - минималната работна ставка за задоволителен жизнен стандарт, борба с безработицата, "за" промяна в системата за обществено осигуряване за решаването на проблемите с имиграцията, ще запази 50% данък върху доходите в "средносрочен план", подкрепя националните услуги за грижи за възрастни, финансирани от 10% данък върху цялото имущество след смъртта.


Кандидат:

Дейвид Милибанд - 45 г., министър в кабинетите "Блеър" и "Браун"

Бъдеще:
Партията трябва да изостави ерата Блеър-Браун, за да стане "Ню лейбър"; както и да поднови идеологията и идеите си, да удвои членската маса, да гарантира 1/3 от министрите в сянка да са жени.

Дефицит:
Намаляване на дефицита в съотношение 2:1 за съкращения спрямо увеличаването на данъците вместо предлаганото от правителството 4:1.

Приоритети:
Едно по-справедливо общество - борба с неравенството, завръщане към пълна заетост; справедливо и равно заплащане за жените; заличаване на разликите в образованието между бедни и богати; "за" създаване на хиляди нови "зелени" работни места; да се продължи реформата в социалната сфера, да се задържи 50% ДОД за този парламент, подкрепя данъци върху скъпите имоти и банкерските бонуси.


 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ