21 Януари 2020вторник04:29 ч.

Снимки Емилия Костадинова

На фокус

Тежки битки за горите на Костенец

Инсталация за преработка на дървесина и техника са оставени на произвола, докато менте общинска фирма изсича наред, без да се съобразява с местните власти

/ брой: 162

автор:Павлета Давидова

visibility 3162

Инвестиция за над 1 млн. лв. стои неупотребявана в складове на община Костенец, а изгледите инсталацията за пелети да заработи скоро не са никак големи. Поне не и преди изборите за местна власт. Общинският проект за преработка на дървесина е замразен заради крамолите между общинските съветници и опитите на местни бизнесмени да блокират плановете на Радостин Радев, който се е прицелил в трети кметски мандат от името на БСП.

Както ДУМА вече писа, след трансформирането на "Общински гори и земи" в търговската фирма "Костенец лес 18" местната власт е изгубила контрол върху добива на дървесина. Това обаче не е единствената негативна последица. Закупеният гатер е затворен, а пелетната инсталация не може да тръгне заради преобразуването на общинското горско предприятие.  От около година в двора на депото стоят 1500 кубика иглолистна целулоза, която ще се похаби, ако не се ползва, и около 200 кубика иглолистни трупи на обща стойност около 100 хил. лв. Инсталациите и материалът са оставени на произвола, сякаш са безстопанствени, ядосва се Мирослав Николов, бивш директор на общинското горско дружество. Благодарение на различни европроекти, както и на собствено финансиране от Костенец, общинското предприятие е оборудвано с трактори, чисто нов МАН и други превозни средства, има и техника "втора ръка". 5-годишният мониторингов период по проекта е изтекъл и това спасява общината от санкции заради закованата на паркинга техника.

За да може новото търговско дружество да е пълноценно и да действа, както и за да изземе законово всички активи на предходното предприятие, са необходими гласовете на 2/3 от общинските съветници. Поддръжниците на промяната обаче не събират нужните им 12 гласа. Част от тях общинарите смятат, че местната власт трябва да стопанисва и да контролира процесите. Те се мотивират с несполучливи опити на подобни търговски дружества, които само са разпродавали активи и бързо са фалирали. Противниците на търговското дружество изтъкват, че няма никаква сигурност какво ще се случи с имуществото и техниката, ако преминат в новата фирма. БСП е против формата на управление на горските имоти и техниката за добив и преработка на дървесина, уточнява Радостин Радев.

Местните подозират, че ходът с дружеството е целял само да бъде уязвен кметът и да се спре потокът с пари, които биха влизали в общинската каса, ако общината контролираше добива и продажбата на дървесина от имотите си. През юни общинският съветник от "Костенец, събуди се" Георги Донков подаде сигнал срещу кмета Радев. Бизнесът на общинаря също е свързан с дърводобива и местни подозират, че конфликтът между двамата е породен точно от интереси в тази сфера. Опитите Радев да бъде отстранен като кмет не успяха, но той изпълнява функциите си от дома си, тъй като е под домашен арест, докато тече разследването срещу него.

Според слуховете Георги Донков се канел "да сготви" зам.-кмета Румен Тодоров, така както бил направил и с Радев. До разпрата с общинското ръководство се стигнало след неуспешно искане на Донков от миналата година да придобие право за санитарна сеч, предложението му не било одобрено и той започнал да заплашва, след няколко месеца пуснал и сигнал срещу кмета, в който твърди, че Радев му обещал подкуп. Ситуацията е "моята дума срещи твоята", но Радев и Николов имат свидетели за публични заплахи и закани от съветника. Венцислав Донков, син на общинския съветник, пък е назначен на отговорен пост в търговското дружество. Два от камионите на семейство Донкови извозват част от трупите на "Костенец лес", Николов твърди, че това става за сметка на общинските - част от тях седят на паркинг и не се използва целият наличен капацитет. 

От 9 август миналата година същите съветници са гласували и забранили продажбата на дървесина от общинския горски фонд, тогава изрично е упоменато, че едрата дървесина ще се обработва в гатера, а целулозата ще отива в пелетната инсталация. Това решение не се спазва, защото в момента търговското дружество продава на когото иска - без процедури и без конкурси, възмущава се Николов. За проблем с продажбата говори и жалба, подадена от 6 местни фирми. ЕТ "Гледиче-Стефан Карамишев", "Кентавър" ЕООД, "Карамишев груп" ЕООД, "Рино 81" ЕООД, ЕТ "Трапезица-Сашо Митов" и "Баренски Карпен 3" ЕООД са изпратили сигнал до агенциите за държавна финансова инспекция и обществени поръчки, ИАГ, КЗК и прокуратурата. Фирмите настояват за проверка кога ОбС в Костенец е разрешил дейностите в горските територии в района, на какво основание се извършват добивът на дървесина и продажбата й. Те искат информация за процедурите, евентуалните търгове и продажби, както и дали са спазени Законът за горите и Наредбата за контрол и опазване на горските територии. "Изказваме основателно предположение, че извършваните дейности в горските територии от "Костенец лес 18" ЕООД са в нарушение на българското законодателство. Фирми, регистрирани и работещи на територията на общината, с предмет на дейност дърводобив и преработка са лишени от възможност да участват в процедури, да се снабдяват със суровина за работа, да осигуряват работните места с реална дейност. По един абсолютно непрозрачен начин се изнася в неизвестна посока суровина извън територията на общината", завършва сигналът. Под сурдинка местните жители споделят, че "Костенец лес 18" се договаря с фирми от Ботевградско и Самоковско, реално обаче за търгове никой не чува, затова и фирмите от Костенец остават изолирани. Заявленията на местните фирми за покупка на едра дървесина са оставени "висящи". В интернет страницата на дружеството липсва информация както за количеството дървесина, добита в общинските гори, така и за поръчките и реалната цена на сделките. 

Дружеството и общината си играят на нерви - фирмата постоянно пуска разрешителни за дърводобив, кметът Радев и заместникът му Румен Тодоров ги спират. Докато обаче местната власт реагира, дори и за часове, сечта продължава. От общината са сигнализирали Изпълнителната агенция по горите и искат блокаж за издаването на разрешителни от ръководството на "Костенец лес 18". В деня, в който посетихме Костенец, бяха издадени поредните 3 заповеди за обезсилване на сечта. Въпреки сигналите и твърденията на местната власт, че договорът за действие на дружеството е нелегитимен, лицензът му още не е отнет.

Позволителните, които се пускат, най-често са за отдели с едра строителна дървесина. Там са най-големите средства и материалът се продава най-бързо. По годишен план общината има одобрение за добив на около 2400 кубика едра строителна дървесина, а в момента тя се надвишава.

По една от жалбите на кметството е образувана проверка от Изпълнителната агенция по горите. Оказва се, че от 1 май до 10 юли фирмата е добила и продала 3740 куб. м дървесина, като само 322 от тях са дърва за огрев на населението. Местната власт няма против дружеството да продава падналата дървесина и да извършва санитарна сеч, но не и да надвишава предвидените за добив обеми.

Интересно е как хилядите кубици дървесина са добити, подсказват експерти. "Според отчетите излиза, че двама човека добиват 100 кубика дърва днес, това е нереално. Как се случва?", пита Николов. 

Ако кметът реши да продаде дървесина без обществена поръчка, няма съмнение, че веднага ще му щракнат белезниците. "Излиза, че законът не важи за всички", възмущава се от своеволията в общинската гора Радев. Той подчертава, че при реална тръжна процедура в общината биха влезли повече пари, защото ще се търси по-изгодната поръчка. В момента обаче никой не знае как се договарят цените, на които продава "Костенец лес 18". Няма го и задължителното решение на Общинския съвет за ценоразписа при подобна дейност. Николов твърди, че в момента фирмата ползва ценоразпис от 2012 г., който обаче е бил правен само ако някой от местните иска да си купи едра дървесина, смърч и ела, и е направен на минимални цени, а не е изготвян за тръжни процедури и фирми. "Ценоразписът е на общинското предприятие, търговското дружество е съвсем отделна единица и има процедура, през която трябва да мине", твърди и Радостин Радев. Той подозира, че покрай бързата сеч общината ще бъде ощетена със стотици хиляди левове, а гората ще бъде безвъзвратно унищожена. 

"Гората не е нито моя, нито твоя, нито на "Костенец лес". Тя е на хората от общината. Не може някой да прави каквото си иска, да сече наред, а в същото време да не се интересува дали местните жители имат дърва за огрев. Освен това със средствата от продажбата на дървесина биха могли да се направят много инвестиции за подобряване на инфраструктурата и за социалните придобивки на хората тук", подчертава кметът. Радев изтъква, че точно затова социалистите искат върху общинския горски фонд и предприятието да има по-стриктен контрол, а процедурите да са прозрачни и в унисон със закона.

А докато местната власт се опитва да си възвърне контрола, в общинското депо някога годната дървесина вече се е нацепила и става само за кофраж, къпини обгръщат целулозните дънери, а десетки чували с пелети, произведени при пробването на инсталацията, събират прах в един склад.

Идеи и въпросителни:

1) Може би ДАИ трябва да провери дали търговското дружество "Костенец лес 18" работи с общински камиони без лиценз за транспорт.  

2) Сключени ли са с частни фирми договори за превоз въпреки наличния общински автопарк?

3) Материално отговорното лице (МОЛ) е кметът Радостин Радев, фактурите би трябвало да са на негово име. Издават ли се фактури за транспорт и на чие име? Дали средствата от това перо не отиват в сивата икономика?

4) Спазват ли се трудовите норми, които определят максимално допустимите лимити за сеч от едно лице и бригада?

5) Изпълнени ли са законовите предписания и общинските разпоредби за максимално допустимия обем дървесина, който може да бъде добиван годишно?

6) Има ли договор между община Костенец и "Костенец лес 18" за стопанисване на общинската гора, актуален ли е ценоразписът за добив на дървесина?

Радостин Радев: Важен е интересът на хората в Костенец

Дори и в новия общински съвет никой няма да апортира с лека ръка нещо в търговско дружество, което след някоя година може да бъде разпродадено. Не може един да се грижи и да увеличава капитала на общината, да се бори тя да е по-независима и икономически стабилна, а друг да се опитва да пречи. Лесно е да използваш всичко наготово. Ситуацията е все едно вие да отидете в готов и зареден магазин, присвоявате си го и започвате да разпродава чуждата стока, докато можете. Отиваш, сечеш и готово, само взимаш парите. А утре, а хората, а загубите за общината?

Няма как общинските активи просто така да минат в ръцете на частно лице! Смятам, че и сигналът срещу мен бе за това - някой трябваше да бъде отстранен, за да не се пречи на нечии интереси. Наближават избори, кметът трябва да бъде очернен точно сега. Тези, които подкрепиха преобразуването на общинското дружество, нямат право да твърдят, че новата фирма се управлява добре! Хората ще им се смеят, като чуят какви ниски приходи декларират! 

Спасението е след изборите - новото мнозинство в ОбС трябва да отмени решението на сегашния съвет и да възстанови общинското дружество. Хубавото е, че засега удържаме ситуацията и нищо не е апортирано, все още всичко е собственост на общината. Важно е да се възвърне контролът върху сечта, общината трябва да знае за какво се разходва всеки лев и харчовете трябва да стават обосновано и в полза на жителите на Костенец. 

Проверяват Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив

автор:Дума

visibility 0

Грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

автор:Дума

visibility 18

Войната за лотариите се разгаря все повече

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 13

Перник има вода за 32 дни, търсят тръби и от чужбина

автор:Деси Велева

visibility 33

/ брой: 13

България внася повече ток, отколкото изнася

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Пускат жалба до ЕК срещу привилегиите на банките у нас

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

В Северозапада - 1/3 от европарите се инвестират в Плевен

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Пълним джобовете на богаташите

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Путин сменя и главния прокурор

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 13

Сърбия купи от Русия "Панцир-С1"

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Диря в науката и политиката

автор:Велиана Христова

visibility 47

/ брой: 13

Датата

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 872

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ